Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
 

Як витрачати бюджетні кошти прозоро? Чиновники вчили чиновників

У фокусі новин: аналітика та статті

Чернігівська влада починає працювати у форматі електронних державних закупівель (скорочено - е-закупівлі). Це одна з реформ, на яку сильно сподіваються в Уряді.
5 серпня обласна адміністрація провела масштабне навчання для керівників державних установ та організацій та бухгалтерів. Головний меседж - чиновникам уже зараз пропонують перейти на е-закупівлі, не чекаючи ухвалення всіх необхідних законів.

Отже, революційна система електронних державних закупівель ProZorro, яку представляли представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України і безпосередні її розробники, має ряд переваг. Головне - мінімізує людський фактор під час державних закупівель. А значить - зменшує ризики корупції.

Виявляється, державних грошей в країні багато. Наприклад, обсяг державних закупівель у 2014 році - 250 мільярдів гривень. Більшість з них розподіляються через місцеві комітети конкурсних торгів. Вони діють при кожній організації, яка купляє товари чи послуги на суму більшу, ніж 100 тисяч гривень. Наприклад, так закупають вугілля для опалення шкіл. Чи продукти для харчування хворих у лікарнях. Чи паливо для швидких допомог. І якщо суми державних закупівель в окремих установах коливаються на рівні 300-500 тисяч гривень, то великі державні холдинги (наприклад, "Укрзалізниця") скупляються таким чином на мільярди.

Наразі, держзакупівлі — це паперові процедури, визначені цілою купою законодавчих актів. Чиновники в Мінекономрозвитку визнають, що часто трапляється таке: переможцями конкурсних торгів виявляються зовсім не ті, хто пропонував нижчу ціну чи якісніший товар. Адже можливість ручного втручання чи маніпулювання процесом державних закупівель - висока.

Фактично єдиний вихід — перехід на електронні закупівлі. Чому? Виявляється, корупціонерам набагато складніше втручатись у роботу електронних систем.

55 мільярдів гривень — такі орієнтовні втрати від неефективних закупівель щороку. Половина — від безпосередньої корупції. Інша — через штучне зниження рівня конкуренції.

Представник Мінекономрозвитку Наталія Шимко каже, що вже напрацьовані проекти законів, які дозволять з 1 січня 2016 року запустити електронну систему закупівель по всій Україні. Серед основних нововведень — система матиме автоматичний доступ до багатьох реєстрів документів та баз даних. Тобто, кількість документів, які мають подаватись для реєстрації підприємствами та організаціями, буде суттєво зменшена.

У фіналі, поки що тестовий портал ProZorro об'єднається з офіційним сайтом закупівель. Це відбудеться протягом 2016 року.

Христина Гуцалова, координатор проекту електронних закупівель при Національній раді реформ, сповнена оптимізму щодо проекту ProZorro.

"Стара (діюча) система закупівель побудована таким чином, щоб ускладнити незалежному бізнесу роботу з державою. Тому експерти вирішили побудувати повністю нову систему. Головне — до мінімуму зменшити людський фактор", — каже Христина.

Що нового пропонується? Відтепер організація, яка проводить закупівлі, може обирати один з трьох електронних майданчиків для закупівель. Адже раніше такий сервіс мало того, що був тільки один (обов'язковий для всіх), так і сам сайт був незручний: доводилось платити за додаткові функціїі чи виправлення помилок. Після реєстрації (послуги обійдуться у 170 гривень) організація публікує обсяг (чи кількість) потрібних послуг (чи товарів), які закупаються. Далі — система запускає аукціон з 3-х раундів. Їх можна спостерігати он-лайн. За попередніми підрахунками, за наслідками аукціону і відповідно — пропозицій з нижчими цінами, економія складає від 12 до 20%.

Фінал електронної закупівлі — завантаження сканованої копії договору. Для підтвердження факту продажу і чітко зафіксованої ціни.

Хоча система ProZorro працює у тестовому режимі, тут уже зареєстровані більше трьох сотень надавачів послуг. Проведено 5 тисяч закупівель. З різною успішністю і різною сумою економії (попередньо підрахували — заощадили вже 75 мільйонів). Найбільш успішно працює з системою Міністерство оборони України (зрозуміло — у них зараз найкраще фінансування).

Чи працюватимуть чернігівські чиновники з системою ProZorro? Адже поки що це просто рекомендації? Система дійсно сучасна. Ризиків корупції явно менше. Але чи вистачає у Чернігівській області підприємств, які готові пропонувати якісні товари чи послуги державним установам?

Ще одне відкрите питання: 90% державних установ купують товари чи послуги на суми ... від 100 до 1000 гривень. Чи варто витрачати зусилля на ці всі речі, якщо організація купує 2 пачки паперу за рік?

Джерело: http://4ernigiv.info/strichka/17245-yak-vitrachati-byudzhetn-koshti-prozoro-chinovniki-vchili-chinovnikv.html