Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
 

В Києві запускають пілотні «Електронні закупівлі»

У фокусі новин: аналітика та статті

На останньому засіданні бюджетної комісії Київради підтримали проект рішення затвердження Положення про впровадження та експлуатацію в Києві пілотного проекту «Система електронних закупівель». Це положення буде застосовуватися до закупівель за умови, що вартість (без врахування ПДВ) товарів та послуг не перевищуватиме 100 тис. грн, а робіт — не більше 1 млн грн.


«Місто Київ є учасником пілотного проекту впровадження системи електронних закупівель. Розроблена система, яка називається «Прозоро», за грантові кошти. Зараз триває її вдосконалення. Мова йде поки що про так звані допорогові тендерні закупівлі. Але, як не дивно, якраз на них приходиться більше половини бюджетних коштів, що використовуються для закупівлі товарів і послуг. Ситуація така, що державні закупівлі досить зарегульовані законодавством. Ми даємо розпорядникам коштів додатковий зручний і ефективний механізм для прийняття рішень»,— розповів директор Департаменту економіки та інвестицій КМДА Микола Поворозник. За його словами, завдяки новації ціна по деяких закупівлях знижується навіть на 30 %. Передбачена система відбору як аукціон, коли учасники самого тендеру торгуються між собою, хто дасть кращу ціну. Це дозволяє зменшити ціну мінімум десь на 15-20 % .


Сам механізм нескладний. Все можна побачити, як і взяти участь, на сайті «Прозоро». Саме на ньому розпорядники оголошують про проведення закупівель. В оголошенні повідомляють, що хочуть придбати, яку кількість, очікувану вартість, технічні вимоги до товарів, кваліфікаційні вимоги до учасників тощо. Дата та час торгів призначається системою автоматично. Вони тривають впродовж одного робочого дня. Замовник має три дні на аналіз та прийняття рішення. Після цього повністю відкривається вся інформація. Договір укладається впродовж 3-20 днів.


Голова бюджетної комісії Андрій Странніков пояснив, що мета — мінімізація впливу людського фактору на результати закупівель, адже відбір кращої пропозиції відбувається автоматично. Також це зниження вартості товарів та послуг, оптимізація видатків з бюджету, збільшення оперативності та прозорості процедури, розширення ринку потенційних покупців, залучення максимальної кількості нових постачальників. «Це великий крок до прозорості будь-яких закупівель. Поки що це стосується так званих «допорогових» сум. Але сумарно це близько 1,8 млрд грн у 2015 році. Не виключено, що встигнемо винести цей проект вже на найближче пленарне засідання Київради»,— сказав пан Странніков.


Системою електронних закупівель зможуть скористатися не лише розпорядники коштів, як-от: структурні підрозділи КМДА чи РДА, але й бюджетні установи, комунальні підприємства. Електронні торги не є обов’язковими, проте всім замовникам будуть наполегливо рекомендувати користуватися цією системою 

Джерело: http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4696/news/1436989245.html