Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
 

На Черкащині тестуватимуть систему електронних закупівель

Бюджетні установи області вчитимуться економити на закупівлях.

На Черкащині тестуватимуть систему електронних закупівель


Бюджетні установи області вчитимуться економити на закупівлях. У Черкаській ОДА пропонують їм це робити завдяки системі "ProZorrо". Натепер у цій системі працюють уже десятки установ України – від міністерств до профтехучилищ. У середньому вони економлять на закупівлях від 5 до 20%.

Про її переваги та недоліки говорили на селекторній нараді в ОДА.

– На Черкащині торік по 47 розпорядниках коштів, які ми моніторимо, обсяг закупівель без застосування процедур склав майже 575 млн. грн., – пояснює директор департаменту економічного розвитку й торгівлі ОДА Роман Карманнік. – Теоретично економія могла б бути на рівні 60-80 млн. грн. щорічно. Зрозуміло, що це дещо утопічно, але те, що економити можна, вже доведено на прикладі сотень проведених закупівель. Для державних замовників система безкоштовна, як і для інших учасників, якщо пропозиція до 35 000 грн. Якщо сума вища, то треба сплатити 350 грн.

Серед переваг системи електронних закупівель "ProZorrо" економісти називають простоту доступу, підвищення конкуренції серед учасників. А ще – анонімність, що ускладнює можливість змови учасників.

– Наші департаменти освіти, охорони здоров'я та соціального захисту мають визначити по кілька установ і провести тестові електронні закупівлі, – зауважує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Кому треба, тих проконсультують у департаменті економічного розвитку й торгівлі. Під час обговорення на нараді ми напрацювали кілька пропозицій до розробників системи. Зокрема, щоби вони передбачили гарантійний внесок для учасників торгів. Це аби унеможливити будь-які схеми, приміром, зі штучного заниження ціни.

Джерело: http://pres-centr.ck.ua/tape/50074/