Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
Процедура закупівлі оголошена 03.05.2024 18:40. Дата останніх змін - 23.05.2024 15:23

Агрохімічна продукція, код 24450000-3 за ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» (Дезинфекційні засоби, код 24455000-8 за ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник») -

Ідентифікатор закупівлі UA-2024-05-03-008668-a  
ID df92585a9a2e4d55b2fa19d6995f075b  
Загальна очікувана вартість закупівлі
1`863`750.00 Гривня
Ви ще не берете участь в обговоренні цієї закупівлі
Ви ще не берете участь у цій закупівлі
Відмітити оголошення
Додати у вибране
Приховати
Запланувати участь

Закупівельник (Проводить закупівлю)

Найменування замовника Національний військово-медичний клінічний центр "Головний військовий клінічний госпіталь"  
Загальна очікувана вартість закупівлі 1`863`750.00 Гривня (з ПДВ)  
Процедура закупівлі Відкриті торги з особливостями  
Метод оцінки тендерних пропозицій учасників Оцінка тендерних пропозицій учасників за найменшою пропозицією  
Закупівля оголошена
03.05.24
Період уточнень
до 12.05.24
Період оскаржень
до 12.05.24
Подання пропозицій
до 15.05.24
Кваліфікація переможця
з 15.05.24
Пропозиції розглянуті
з 16.05.24
Завершена
23.05.24
08.05.2024, 12:06
Шановний Замовник, просимо внести зміни в документацію.
Загальне запитання щодо оголошення
Шановний Замовник,

Вами оприлюднено Тендерну документацію, в якій було виявлено вимоги до технічної частини, які обмежують конкуренцію в частині кола потенційних учасників процедури закупівлі, а саме: в Додатку № 4 тендерної документації, характеристики, Замовником встановлені вимоги, які порушують принципи публічних закупівель, а саме: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія, ефективність та пропорційність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників та рівне ставлення до них; запобігання корупційним діям і зловживанням.
Зокрема, у характеристиках зазначено, що -
У п.6 вказано, що Засіб має бути активним по відношенню до бактерій, вірусів, грибів, спор при експозиції не більше 5 хв для гнучких ендоскопів. Яка активність мається на увазі? Що означає вираз «активним»? Це мається на увазі бактерицидний ефект, спороцидний, бактеріостатичний або ще щось інше? В діючих нормативних документах такий вираз відсутній.
Засіб повинен мати місткість 875 мл готового розчину для застосування в миючих автоматичних машинах OER-AW без розведень – конкретне посилання на марку, що є обмеженням, та відповідно, дискримінацією.
Характеристики прописані у такий спосіб, що відсутні аналоги на ринку України, а саме: Основна діюча речовина засобу – пероцтова кислота (ПОК) не менше 6,0% та перикис водню не менше 8,0 %, Концентрація готового розчину – не менше 0,3% (ПОК). Засіб має бути активним по відношенню до бактерій, вірусів, грибів, спор при експозиції не більше 5 хв для гнучких ендоскопів. Засіб повинен мати стерилізуючий ефект при експозиції не більше 10 хв для гнучких ендоскопів, та по відношенню до натурального каучуку – не більше 20 хв. Робочі розчини повинні використовуватись багаторазово не менше 7 днів. Засіб повинен мати місткість 875 мл готового розчину для застосування в миючих автоматичних машинах OER-AW без розведень.

Враховуючи вищенаведене, просимо внести зміни в документацію і видалити вищенаведені дискримінаційні вимоги.

Також в документації містяться вимоги, що не відповідають чинному законодавству.
По-перше, предметом закупівлі виступає дезінфекційний засіб, але при цьому вимагаються документи, які стосуються медичних виробів -
1. Товар, запропонований Учасником, повинен бути внесений до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення та/або введений в обіг, та/або в експлуатацію (застосування) медичного виробу відповідно до законодавства у сфері технічного регулювання та оцінки відповідності, у передбаченому законодавством порядку.
На підтвердження Учасник повинен надати завірену копію декларації або копії документів, що підтверджують можливість введення в обіг, та/або в експлуатацію (застосування) медичного виробу за результатами проходження процедури оцінки відповідності згідно з вимогами технічного регламенту, або витяг з сертифікату відповідності медичного виробу за результатами проходження процедури оцінки відповідності згідно вимог технічного регламенту або гарантійний лист в довільній формі щодо надання такого документа на момент підписання договору про закупівлю.

Для дезінфекційних засобів законодавством передбачена реєстрація в Державному реєстрі дезінфекційних засобів.

По-друге, з 1 жовтня 2023 року отримання висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи більше не передбачене чинним законодавством, оскільки набули чинності зміни, внесені:
- на підставі Закону № 2573-IX від 06.09.2022 р., відповідно до якого втратив чинність Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», статтями 10-12 якого саме й передбачалося отримання висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
- введеним, натомість, в дію з 01.10.2023 р. Законом України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 р., не передбачено складання висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи,
а тому вимога про надання Висновку санітарно-епідеміологічної експертизи є незаконною.

Результати розгляду даної Вимоги просимо оприлюднити на офіційному веб-порталі. У випадку ігнорування вищезгаданих вимог, ми будемо змушені звернутися зі скаргою в Антимонопольний комітет Україні.
Крім того, нагадуємо, що ст. 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за несвоєчасне надання або ненадання замовником роз’яснень щодо змісту тендерної документації у вигляді штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Відповідь замовника (Відповідь зареєстровано 10.05.2024, 20:05)
Шановний Учаснику, у відповідь на Ваше звернення повідомляємо наступне:
Щодо вимог п.6. - Засіб повинен мати дезінфікуючий ефект щодо вірусних, бактеріальних та грибкових інфекцій при експозиції не більше 5 хвилин.
Щодо місткості виробу - Для уникнення випаровування та впливу на дихальні шляхи медичного персоналу вимагається фасування засобу в місткості по 875 мл. готового розчину. Саме така кількість засобу потрібна для разового використання в репроцесорних машинах (миючих автоматичних машинах OER-AW), які вже встановлені в лікувальному закладі, - без його розведення, розливання, доливання тощо. Також, відповідно до п. 6 розділу ІІІ Тендерної документації - усі посилання у Додатку 4 до Документації на конкретні торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника, вважати такими, що містять вираз "або еквівалент".
Щодо діючої речовини - Надоцтова кислота (пероцтова кислота (ПОК) не менше 6,0% та перикис водню не менше 8,0 %) має відмінний бактеріцидний та віруліцидний ефекти та коротку експозицію. Для знешкодження бактерій, грибкових інфекцій та вірусів, наприклад ВІЛ, достатньо експозиції в 5 хвилин, при концентрації готового розчину не менше 0,3%. Також, надоцтова кислота (пероцтова кислота (ПОК) не менше 6,0% та перикис водню не менше 8,0 %) є менш токсична в порівнянні з іншими засобами, тому не загрожує розвитком різних захворювань у медичного персоналу та не забруднює навколишнє середовище. Окрім того, не фіксує білки на поверхні ендоскопу та допоміжних інструментів до нього і не утворює біоплівки, а також не зумовлює виникнення стійких штамів бактерій
При цьому, зазначаємо, що на ринку України наявні дезінфекційні засоби на основі надоцтової кислоти (пероцтова кислота (ПОК) не менше 6,0% та перикис водню не менше 8,0 %) цілого ряду виробників, з аналогічним терміном експозиції, строком придатності до використання, можливостями фасування тощо, - тож до закупівлі допускається широке коло постачальників, тим самим дотримуються всі принципи публічних закупівель, а саме: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія, ефективність та пропорційність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників та рівне ставлення до них; запобігання корупційним діям і зловживанням.
Щодо вимоги наявності Сертифікату/декларації - Відповідно п. 2 додатку 2 Технічного регламенту щодо медичних виробів затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 753 від 02.10.2013 р., медичні вироби, що призначені спеціально для дезінфекції інвазивних медичних виробів, відносяться до класу IIб.
Відповідно п. 17 зазначеного регламенту, для нанесення знаку відповідності технічним регламентам на медичні вироби, що відносяться до класу IIб (крім медичних виробів, виготовлених на замовлення або призначених для клінічних досліджень), виробник повинен провести процедуру оцінки відповідності. Таким чином, введення в обіг та/або в експлуатацію медичних виробів дозволяється тільки в разі, коли вони повністю відповідають вимогам Технічного регламенту. Тому, вимога щодо надання завіреної копії декларації або копій документів, що підтверджують можливість введення в обіг, та/або в експлуатацію (застосування) медичного виробу за результатами проходження процедури оцінки відповідності згідно з вимогами технічного регламенту, або витяг з сертифікату відповідності медичного виробу за результатами проходження процедури оцінки відповідності згідно вимог технічного регламенту або гарантійний лист в довільній формі щодо надання такого документа на момент підписання договору про закупівлю є цілком доцільною та відповідає чинному законодавству
Щодо надання висновку санітарно-епідеміологічної експертизи,
замовником прийнято до уваги Ваше зауваження та буде внесені відповідні зміни до тендерної документації.