Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
Процедура закупівлі оголошена 09.07.2020 10:27. Дата останніх змін - 22.02.2021 00:01

ДСТУ Б Д. 1. 1-1:2013 Роботи по об’єкту: ««Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання) [За кодом CPV ДК 021:2015 45213000-3 Будівництво торгових будівель, складів і промислових будівель, об’єктів транспортної інфраструктури] -

Ідентифікатор закупівлі UA-2020-07-09-001529-c  
ID 30cd1707a1ed4c06b241e0c676555fce  
Очікувана вартість закупівлі
3`842`823`792.00 Гривня
Ви ще не берете участь в обговоренні цієї закупівлі
Ви ще не берете участь у цій закупівлі
Відмітити оголошення
Додати у вибране
Приховати
Запланувати участь

Усі документи тендерної пропозиції, що підготовлені безпосередньо учасником повинні бути складені українською мовою. Більш детальна інформація міститься в пункті 7 розділу І тендерної документації.Умови надання забезпечення тендерних пропозицій: Не більше 0,5 % очікуваної вартості у разі проведення торгів на закупівлю робіт Замовником вимагається надання учасником забезпечення тендерної пропозиції у формі: електронної банківської гарантії. Більш детальна інформація міститься в пункті 2 розділу ІІІ тендерної документації.

Закупівельник (Проводить закупівлю)

Найменування замовника Державне спеціалізоване підприємство "Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами" (ДСП "ЦППРВ")  
Очікувана вартість закупівлі 3`842`823`792.00 Гривня (з ПДВ)  
Розмір мінімального кроку пониження ціни 19`300`000.00 Гривня  
Загальний розмір забезпечення тендерних пропозиції 4`000`000.00 Гривня  
Процедура закупівлі Відкриті торги з публікацією англійською мовою  
Метод оцінки тендерних пропозицій учасників Оцінка тендерних пропозицій учасників за найменшою пропозицією  
Вид предмету закупівлі: Закупівля робіт  
Закупівля оголошена
09.07.20
Період уточнень
до 24.11.20
Період оскаржень
до 30.11.20
Подання пропозицій
до 04.12.20
Прекваліфікація
з 04.12.2020
Оскарження прекваліфікації
до 22.02.2021
Закупівля не відбулась
22.02.21
11.07.2020, 19:25. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c1
Вимога (Скарга)
File "Додаток 1 до ТВ.rar" is password protected.
Файл "Додаток 1 до ТВ.rar" захищений паролем.
File "Додаток 1 до ТВ.rar" is password protected. Please either provide password or publish in un-protected form. Thank you.

Файл "Додаток 1 до ТВ.rar" захищений паролем. Будь ласка, введіть пароль або опублікуйте в незахищеній формі. Дякую.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення:
Архівний файл «Додаток 1 до ТВ.rar» містить файл інформаційної моделі будівництва в форматі «.ims», який створений в програмному комплексі АВК-5, що дозволяє достовірно визначати вартість будівництва на всіх стадіях його здійснення. Ніяких захищених паролем файлів «Додаток 1 до ТВ.rar» не містить.
Відповідь замовника: 14.07.2020 16:42
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
15.07.2020, 08:07. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b2
Вимога (Скарга)
Можливість участі Компанії нерезидента (у частині перекладу Тендерної документації на іноземну мову та перенесення тендерних пропозицій)
У зв'язку з тим, що заявлені торги є відкритими торгами з публікацією англійською, Компанія - нерезидент планує взяти участь у них. Постановою КМУ від 1 серпня 2005 р. N 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» передбачено: 122. У разі укладення зовнішньоекономічного договору підряду на виконання робіт, що фінансуються за рахунок державних коштів, оголошення про відкриті торги чи попередню кваліфікацію підрядників розміщується у відповідних національних та міжнародних друкованих засобах масової інформації та міжнародній мережі електронного зв'язку. Текст оголошення, запрошення до участі в торгах, тендерна документація готуються українською та однією з іноземних мов, що використовується в міжнародній торгівлі. Тексти повинні бути автентичні, визначальним є текст українською мовою. Тендерні пропозиції складаються мовами, зазначеними в тендерній документації. Однак об'явлені торги не містять тендерної документації англійською (чи іншої мовами), тому як нам так і іншим потенційним учасникам необхідно зробити переклад на англійську/іншу мову. Поверховий аналіз призвів до висновків, що, враховуючи об'єм та складність документів, на переклад усієї документації потрібен значний час. Виходячи з вищевикладеного, та керуючись принципами здійснення публічних закупівель та недискримінації учасників (ст. 5 Закону України "Про публічні закупівлі"), просимо Замовника перенести строк подання тендерних пропозицій на один місяць. Це дозволить залучити максимальну кількість учасників та збільшити конкуренцію, яка, в свою чергу, може знизити ціну закупівлі.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення:
оприлюднення всіх документів на англійській мові не передбачено вимогами Закону. Відповідно до частини третьої статті 10 Закону, оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель, обов’язково додатково оприлюднюються в електронній системі закупівель англійською мовою, якщо очікувана вартість закупівель перевищує суму, еквівалентну:
для товарів і послуг – 133 тисячам євро; для робіт – 5 150 тисячам євро.
Курс євро визначається згідно з офіційним курсом, установленим Національним банком України станом на дату оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі. Дана вимога замовником виконана.
При цьому замовник не зобов'язаний перекладати англійською мовою тендерну документацію. Переклад тендерної документації є правом, а не обов’язком замовника, відповідно до норм Закону.
Відповідно до частини другої статті 24 Закону замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. У разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше семи днів.
Таким чином, Законом передбачено обов’язок продовження строку подання тендерних пропозицій у разі внесення змін до тендерної документації, якщо до закінчення строку подання тендерних пропозицій залишається менше ніж сім днів.
При цьому у разі, якщо до закінчення строку залишається сім та більше днів, необхідність продовження строку подання тендерних пропозицій відсутня.
Відповідь замовника: 20.07.2020 22:58
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
15.07.2020, 11:00. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b3
Вимога (Скарга)
Банківська гарантія учасника нерезидента
2. П. 2 Розділу ІІІ. Інструкції з підготовки тендерної пропозиції передбачена вимога щодо надання учасником забезпечення тендерної пропозиції у формі електронної банківської гарантії, яка оформлюється в банку, який має ліцензію Національного банку України. Потенційному учаснику нерезиденту проблематично взяти банківську гарантію в українському банку (з ліцензією НБУ). Вважаємо, що вимога щодо надання банківської гарантії банком, що має ліцензію НБУ є дискримінаційною, як така, що звужує коло потенційних учасників. Виходячи з вищевикладеного, просимо Замовника (беручи до уваги Лист Мінекономрозвитку України від 17.01.2018 р. N 3304-06/1900-06 "Щодо учасників нерезидентів") видалити вимогу, щодо наявності у банку (який надав банківську гарантію) ліцензії НБУ, як у вищезазначеному пункті так і за всім текстом (що стосується надання банківських гарантій)
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: надання гарантій за тендерними пропозиціями учасника публічних закупівель, які є нерезидентами у більшості випадків здійснюють саме банки-нерезиденти, в т.ч. і з операціями за гарантіями. Водночас, Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземній валютах, затверджене постановою Національного банку України від 15.11.2004 № 639 встановлює вимоги саме до банків-резидентів (розділ II та III Положення) щодо здійснення ними операцій за наданими та отриманими гарантіями.
З огляду на викладене та виходячи зі змісту статей 22 і 24 Закону, якщо забезпечення тендерної пропозиції вимагається замовником, розмір, вид та умови надання такого забезпечення встановлюються замовником самостійно у тендерній документації та зазначаються у оголошенні про проведення торгів.
Але враховуючи специфіку закупівлі та можливість участі учасників-нерезидентів будуть внесені відповідні зміни до тендерної документації.
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:01
Тип відповіді: Задоволено
Виконана замовником
15.07.2020, 11:06. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b4
Вимога (Скарга)
Лист-згода учасника з проектом договору
П.п. 5) П. 1 (Зміст і спосіб подання тендерної пропозиції) Розділу ІІІ. Інструкції з підготовки тендерної пропозиції передбачене подання у складі тендерної пропозиції листа-згоди учасника з проектом договору, що викладений в Додатку 5 до цієї тендерної документації, у довільній формі, засвідченого підписом уповноваженої особи. Вважаємо цю вимогу дискримінаційної по відношенню до учасників закупівлі, оскільки положення проекту договору вже автоматично ставить учасників закупівлі у рамки, які не повинні виникати на етапі проведення торгів. Процедура укладання договору підряду викладена у Постанові КМУ від 1 серпня 2005 р. N 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» (п.4 – п.13), під час якої сторони узгоджують умови цього договору (враховуючи вимоги ст.40 Закону України "Про публічні закупівлі" та вищезгаданої Постанови КМУ) . Крім того, доданий до ТД Проект договору не містить вимог Постанові КМУ від 1 серпня 2005 р. N 668 в частині Особливостей укладення та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання (Умови зовнішньоекономічного договору підряду можуть визначатися на основі примірних чи типових текстів зовнішньоекономічних договорів підряду, раніше укладених договорів тощо). Виходячи з вищевикладеного, просимо видалити з конкурсної документації необхідність подання учасником листа-згоди учасника з проектом договору, оскільки вважаємо цю вимогу дискримінаційною.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: пунктом 31 частини першої статті 1 Закону встановлено, що тендерна документація - документація щодо умов проведення тендеру, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу в електронній системі закупівель. Отже, вимоги у тендерній документації встановлюються замовником самостійно згідно із законодавством, виходячи зі специфіки предмета закупівлі та з дотриманням принципів, визначених статтею 5 Закону.
Згідно з частиною другою статті 22 Закону у тендерній документації повинен зазначатися проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов.
Основні вимоги до договору про закупівлю та внесення змін до нього визначені статтею 41 Закону і частиною першою цієї статті передбачено, що договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.
Відповідно до частини четвертої статті 41 Закону встановлено імперативну норму, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури, крім випадків визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті та/або випадків перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.
Аналогічна вимога передбачена пунктом 3 розділу VI Результати тендеру та укладання договору про закупівлю тендерної документації.
Постанова КМУ від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» є підзаконним нормативним актом. Абзацом другим пункту 120 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництв передбачено, що порядок укладення та виконання і форма зовнішньоекономічного договору підряду, права та обов'язки сторін, вимоги до робіт, матеріалів, конструкцій, устаткування, порядок приймання-передачі робіт та інші договірні умови визначаються правом країни, на території якої виконуються роботи, якщо сторони не домовились про інше.
Крім того, юридична сила закону як основного джерела права, його місце в системі нормативно-правових актів закріплені в Конституції України. Вища юридична сила закону полягає у тому, що всі підзаконні нормативно-правові акти приймаються на основі законів та за своїм змістом не повинні суперечити їм.
Згідно з частиною третьою статті 113 Конституції України Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України. Отже, у випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.
З врахуванням вищезазначеного вважаємо, що вимога тендерної документації, передбачена підпунктом 5) пункту 2 розділу ІІІ тендерної документації щодо надання учасником у складі тендерної пропозиції листа-згоди учасника з проєктом договору, що викладений в Додатку 5 до тендерної документації, у довільній формі, засвідченого підписом уповноваженої особи, є правомірною і необхідною, яка в першу чергу направлена на забезпечення виконання норм Закону стосовно забезпечення відповідності умов договору тендерній пропозиції учасника за результатами електронного аукціону.
Зазначена вимога у тендерній документації, що складена виключно у відповідності до вимог Закону, є необхідною вимогою у тендерній документації, яка не обмежує права потенційних учасників та не є дискримінаційною.
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:02
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
15.07.2020, 15:51. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a5
Вимога (Скарга)
Технологія будівельного інформаційного моделювання (ВІМ)
Відповідно до вимог ТД учаснику необхідно підтвердити наявність: «Технологія будівельного інформаційного моделювання (ВІМ), згідно вимог ДСТУ ISO 19650-1:2018, підтверджується наданням копій ліцензійного програмного забезпечення та ВІМ-стандарту підприємства. Учасником додається діюча на час розкриття тендерних пропозицій копія ліцензії на використання програмного комплексу».
BIM технологія має на увазі створення єдиної цифрової інформаційної моделі об'єкта будівництва, яка використовується протягом всього життєвого циклу об'єкта від стадії проектування до зняття з експлуатації, тобто повинна використовуватися всіма учасниками цього циклу. Виходячи з цього, вимоги до інформаційної моделі об'єкта будівництва повинні бути сформульовані замовником, і безпосередньо залежать від використовуваного ним програмного забезпечення та наявної технології. Крім того, тендер проводиться для закупівлі розробки проектної документації на стадії «РД». Передбачається (при наявності вимог використання BIM технології в конкурсній документації), що стадія «П» виконувалася також з використанням BIM, тоді, для подальшої роботи, в тендерній документації необхідно надати інформацію щодо використаного програмного забезпечення і існуючої технології передачі і зберігання даних. У разі використання BIM технології, необхідна наявність ідентичною технології у всіх учасників процесу (замовник, підрядники, експлуатуюча організація). Такі вимоги та інформація в тендерній документації не наведена. Крім того, в даний момент, ДСТУ 19650-1:2020 введений вперше в дію з 01 липня 2020 року, носить рекомендаційний характер, і через відсутність в конкурсній документації прозорих вимог щодо використання BIM технології усіма учасниками процесу, вимога про використання BIM технології окремо взятим учасником життєвого циклу об'єкту є надмірною. Також ДСТУ 19650-1:2020 діє лише на території України і є по факту недоступним для нерезидентів України. В даному випадку, зважаючи на відсутність в конкурсній документації відомостей і конкретних вимог до BIM щодо питань зазначених вище, все говорить про те, що Замовник замовляє товари і послуги в такій формі або з такими якостями, які не є обов'язковими для задоволення фактичних потреб, створюючи при цьому переваги для певного постачальника (певних постачальників), іншими словами, «підганяючи» потреби під можливості конкретного постачальника. Якщо замовник вимагає товар/послугу з такими параметрами і характеристиками, які може забезпечити тільки певний постачальник, чесну і відкриту конкуренцію можна виключити з самого початку. Цей метод особливо легко використовувати в даній ситуації, де продукти/послуги характеризуються великим числом специфічних параметрів (в даному випадку, ІТ-інфраструктура, ІТ-послуги, а саме BIM). У зв'язку з вищевикладеним, вважаємо, що зазначена вимога є відверто дискримінаційною. Очевидні навмисні дії замовника з метою «штучно» ліквідувати потенційних учасників, особливо нерезидентів, та знизити рівень конкуренції, тим самим дати можливість прийняти участь у даних торгах штучно обмеженому колу учасників та/або «своїм учасникам». Вбачаємо в діях тендерного комітету замовника порушення фундаментальних принципів конкурентного законодавства України (ст. 5 Закону України № 922-VІІІ «Про публічні закупівлі»), зокрема, принципів відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, а також принципу недискримінації учасників. Вимагаємо видалити у повному обсязі вимогу замовника наступного змісту: «Технологія будівельного інформаційного моделювання (ВІМ), згідно вимог ДСТУ ISO 19650-1:2018, підтверджується наданням копій ліцензійного програмного забезпечення та ВІМ-стандарту підприємства. Учасником додається діюча на час розкриття тендерних пропозицій копія ліцензії на використання програмного комплексу». У разі незадоволення даної вимоги наша компанія буде змушена звернутися до АМКУ.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: відповідно до пункту 1 частини 2 статті 8 Закону Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв, а саме - наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій.
ВІМ-технології (Building Information Model) - інформаційне моделювання будівельного об’єкта – дозволяють підвищити якість проєктів та безпеку зведення об'єктів, моделюють і прогнозують потенційні впливи усіх вірогідних факторів на кожному етапі будівництва.
Відповідно до наказу ДП «УкрНДНЦ» від 18 березня 2020 р. №73 прийнято національний стандарт, гармонізований з міжнародним стандартом, методом перекладу з наданням чинності з 01 липня 2020 року - Національний стандарт ДСТУ ISO 19650-1:2020 (ISO 19650-1:2018, IDT) «Організація та оцифрування інформації щодо будівель та споруд включно з будівельним інформаційним моделюванням (ВIM). Управління інформацією з використанням будівельного інформаційного моделювання. Частина 1. Концепції та принципи», прийнятий методом перекладу, – ідентичний щодо ISO 19650-1:2018 (версія en) «Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM) – Information management using building information modelling – Part 1: Concepts and principles».
Зважаючи на загальнодержавне значення об’єкту ДСТУ Б Д. 1.1-1:2013 Роботи по об’єкту: ««Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання) [За кодом CPV ДК 021:2015 45213000-3 Будівництво торгових будівель, складів і промислових будівель, об’єктів транспортної інфраструктури] та стислі терміни будівництва Замовник вважає за доцільне застосування технології будівельного інформаційного моделювання (ВІМ), відповідно до ДСТУ ISO 19650-1:2020 (ISO 19650-1:2018, IDT).
Для приведення у відповідність ДСТУ ISO в тендерну документацію будуть внесені відповідні зміни.
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:04
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
15.07.2020, 15:51. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a6
Вимога (Скарга)
Перенесення кінцевого строку подання тендерної пропозиції
У зв'язку зі значним обсягом попередньої оцінки можливості забезпечення необхідних технічних, якісних та кількісних характеристик проекту, великим обсягом підготовки документів тендерної пропозиції, а також уточненням закупівельних цін на обладнання та матеріали, просимо вас перенести кінцевий строк подання тендерної пропозиції на один місяць. Просимо прийняти дане прохання.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: відповідно до частини першої пункту 1) статті 10 Закону, замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та Законом, інформацію про закупівлю, а саме оголошення про проведення відкритих торгів – не пізніше ніж за 30 днів до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, якщо вартість закупівлі перевищує межі, встановлені у частині третій статті 10 Закону. А саме, оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель, обов’язково додатково оприлюднюються в електронній системі закупівель англійською мовою, якщо очікувана вартість закупівель перевищує суму, еквівалентну:
для товарів і послуг – 133 тисячам євро;
для робіт – 5 150 тисячам євро.
Курс євро визначається згідно з офіційним курсом, установленим Національним банком України станом на дату оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі. Дана вимога замовником виконана.
Відповідно до частини другої статті 24 Закону замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. У разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше семи днів.
Таким чином, Законом передбачено обов’язок продовження строку подання тендерних пропозицій у разі внесення змін до тендерної документації, якщо до закінчення строку подання тендерних пропозицій залишається менше ніж сім днів.
При цьому у разі, якщо до закінчення строку залишається сім та більше днів, необхідність продовження строку подання тендерних пропозицій відсутня
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:05
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
15.07.2020, 15:53. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a7
Вимога (Скарга)
Наявність обладнання та МТБ
Згідно п. 5.1.1 «Наявність обладнання та матеріально-технічної бази» тендерної документації, від учасника вимагається надання відомостей про наявність обладнання, яке відповідає або має кращі характеристики ніж ті що наведені у формі 1.2 додатку 1 до тендерної документації. Крім того, кількість кожного виду обладнання має дорівнювати або перевищувати вимоги встановлені у формі 1.2 додатку 1. Виникає явне протиріччя – при наявності у учасника біль потужного обладнання в порівнянні із зазначеним у формі 1.2, немає потреби в аналогічній кількості для виконання фіксованого об’єму робіт. Крім того, вимоги наведені у формі 1.2 додатку 1, щодо номенклатури та кількості необхідного для виконання робіт обладнання, очевидно засновані на показниках проекту організації будівництва, який деталізується і уточнюється технологічною документацією підрядника виходячи з технології будівництва, що використовується, досвіду виконання аналогічних договорів та можливості оренди спеціального обладнання на період виконання конкретної роботи. Вимагаємо скасувати кваліфікаційний критерій п. 5.1.1 щодо наявності по номенклатурі та кількості обладнання та матеріально-технічної бази для виконання будівельних робіт згідно форми 1.2 додатку 1 до тендерної документації.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: відповідно до частини першої статті 16 Закону замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям.
Частиною другою цієї статті визначено, що Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв:
2) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій;
2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;
3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів);
4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.
Пунктом 5.1 розділу 3 тендерної документації передбачено, що для підтвердження своєї відповідності критеріям зазначеним у підпунктах 5.1.1 та 5.1.2 частини І тендерної документації, щодо наявності обладнання, матеріально-технічної бази та технологій, наявності працівників, які мають необхідні знання та досвід, учасник може залучити потужності інших суб’єктів господарювання у якості субпідрядників/співвиконавців. В такому разі, учасник повинен надати всі підтверджуючи документи від субпідрядної організації, які передбачені для надання самим учасником стосовно відповідності кваліфікаційним критеріям за підпунктами 5.1.1 та 5.1.2 тендерної документації.
Пунктом 5.1.1 розділу 3 тендерної документації передбачено надання довідки за формами 1.1-1.2 згідно з Додатком 1 до тендерної документації за підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою учасника (за наявності), що містить інформацію щодо наявності обладнання та матеріально-технічної бази за допомогою яких учасник торгів планує та спроможний вчасно виконати всі види проєктних та будівельних робіт по предмету закупівлі. Учасник має надати відомості про наявність обладнання, яке відповідає або має кращі характеристики ніж ті, що зазначені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації. Кількість кожного виду обладнання має дорівнювати або перевищувати вимоги встановлені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації.
Згідно ДБН А.3.1-5:2016 додаток Е «склад і зміст проекту організації будівництва (ПОБ)» до складу ПОБ включаються «відомість потреби в основних будівельних машинах і транспортних засобах на будівництво в цілому та основні будівлі і споруди, складена на основі фізичних обсягів робіт, обсягів вантажоперевезень і норм виробітку будівельних машин і засобів транспорту».
Програма виконання робіт розробляється на основі робочої та ПОБ і визначає та деталізує технологію, організацію та умови виконання будівельних робот, тобто замовник на даному етапі не має права погоджувати зміну проєктних рішень.
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:07
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
15.07.2020, 15:54. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a8
Вимога (Скарга)
Наявність машин, механізмів та будівельної техніки
В поясненнях до форми 1.2 Додатку 1 до ТД зазначено, що для підтвердження наявності машин, механізмів, будівельної техніки «у разі залучення машин, механізмів, будівельної техніки у третіх осіб» надаються відповідні документи, що підтверджують право користування. Разом з тим, залучення атестованих вимірювальних/випробувальних лабораторій у третіх осіб не передбачено. Вимагаємо дозволити залучення атестованих вимірювальних/випробувальних лабораторій у третіх осіб з відповідним коригуванням пояснень до форми 1.2 Додатку 1 до ТД.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: відповідно до частини першої статті 16 Закону замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям.
Частиною другою цієї статті визначено, що Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв:
4) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій;
2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;
3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів);
4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.
Пунктом 5.1 розділу 3 тендерної документації передбачено, що для підтвердження своєї відповідності критеріям зазначеним у підпунктах 5.1.1 та 5.1.2 частини І тендерної документації, щодо наявності обладнання, матеріально-технічної бази та технологій, наявності працівників, які мають необхідні знання та досвід, учасник може залучити потужності інших суб’єктів господарювання у якості субпідрядників/співвиконавців. В такому разі, учасник повинен надати всі підтверджуючи документи від субпідрядної організації, які передбачені для надання самим учасником стосовно відповідності кваліфікаційним критеріям за підпунктами 5.1.1 та 5.1.2 тендерної документації.
Пунктом 5.1.1 розділу 3 тендерної документації передбачено надання довідки за формами 1.1-1.2 згідно з Додатком 1 до тендерної документації за підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою учасника (за наявності), що містить інформацію щодо наявності обладнання та матеріально-технічної бази за допомогою яких учасник торгів планує та спроможний вчасно виконати всі види проєктних та будівельних робіт по предмету закупівлі. Учасник має надати відомості про наявність обладнання, яке відповідає або має кращі характеристики ніж ті, що зазначені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації. Кількість кожного виду обладнання має дорівнювати або перевищувати вимоги встановлені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації.
Згідно з формою 1.2 Додатку 1 до тендерної документації обладнання та матеріально-технічна база може бути: власною/субпідрядника/орендоване/інше. Також в Додатку 1 до тендерної документації зазначено:
1) для підтвердження наявності власних машин, механізмів, будівельної техніки:
- надати довідку із зазначенням балансової вартості власних машин, механізмів, будівельної техніки за підписом керівника та головного бухгалтера учасника та скріпленою печаткою (в разі наявності);
- аналогічно документи надаються у разі, якщо устаткування є власністю субпідрядника. В разі залучення машин, механізмів, будівельної техніки у третіх осіб надати відповідні документи, що підтверджують право користування.
2) для підтвердження наявності будівельної лабораторії надати скан-копію атестату про акредитацію, чинного на час розкриття тендерних пропозицій;
3) для підтвердження наявності лабораторії контролю якості зварних з’єднань на проведення неруйнівного контролю (візуально-оптичний, ультразвуковий, радіаційний, магнітний, капілярний та вимірювання твердості основного металу) зварних з’єднань металоконструкцій; також надати скан-копії сертифікатів на акредитацію відповідних лабораторій, чинних на час розкриття тендерних пропозицій.
4) для підтвердження наявності вимірювальної електротехнічної лабораторії надати скан-копію свідоцтва про атестацію чинного на час розкриття тендерних пропозицій.
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:09
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
15.07.2020, 18:30. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c9
Вимога (Скарга)
Інженерні вишукування
Згідно Технічних вимог на виконання робіт по об’єкту інженерні вишукування виконувати не передбачається. При цьому при заповненні Форми 1.3 «Інформація про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для виконання проєктних робіт з розроблення робочої та проєктно-технологічної документації» учаснику необхідно показати наявність інженера-проектувальника у частині виконання інженерних вишукувань. У зв’язку з цим, просимо відкоригувати перелік інженерів-проектувальників, яких необхідно залучити учаснику для виконання всього обсягу проектних робіт, що мають кваліфікаційні сертифікати, відповідно до обсягів робіт, що планується виконати за Технічними вимогами та видалити інженера-проектувальника у частині виконання інженерних вишукувань, оскільки в його залученні не має необхідності.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: розглянувши Вашу вимогу, тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» вирішив її задовольнити шляхом внесення змін в тендерну документацію.
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:11
Тип відповіді: Задоволено
Виконана замовником
15.07.2020, 18:34. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c10
Вимога (Скарга)
ВІМ-стандарт
ДСТУ ISO 19650-1:2018 та чинний на даний момент в Україні ДСТУ ISO 19650-1:2020 викладають загальні принципи будівельного інформаційного моделювання (ВІМ), які мають бути однозначно визначені для цілей конкретного проекту або діяльності. В тендерних документах, в тому числі технічних вимогах до предмету закупівлі відсутні такі вимоги, в тому числі щодо використання технології будівельного інформаційного моделювання при розробці Робочої документації. Також стандарт ДСТУ ISO 19650-1:2020 введений в дію в Україні з 01.07.2020 року, діє лише на території України і носить лише рекомендаційний характер, що не передбачає обов’язковості його застосування з моменту введення та створення ВІМ-стандарту підприємства, особливо для нерезидентів України. На це потрібний час. Виходячи з вищевикладеного, вимога щодо підтвердження наявності технології будівельного інформаційного моделювання (ВІМ), згідно вимог ДСТУ ISO 19650-1:2018 (вказано помилково) чи ДСТУ ISO 19650-1:2020, штучно звужує коло потенційних учасників та взагалі позбавляє іноземних учасників (нерезидентів) можливості прийняття участі в торгах, так як у жодного нерезидента, який здійснює свої господарську діяльність за межами України відсутня технологія будівельного інформаційного моделювання (ВІМ), згідно вимог ДСТУ ISO 19650-1:2020. У разі обґрунтованої необхідності використання технології будівельного інформаційного моделювання (ВІМ) в рамках даного проекту просимо визначити міжнародний стандарт, який регламентує введення та створення ВІМ-стандарту підприємства, як для резидентів так і нерезидентів України. Переконливо вимагаємо від замовника внести відповідні коригування в частині вимоги наявності технології будівельного інформаційного моделювання (ВІМ) та видалити дискримінаційні обмеження, чи видалити всю вимогу щодо наявності технології будівельного інформаційного моделювання (ВІМ) у учасника.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: відповідно до пункту 1 частини 2 статті 8 Закону України «Про публічні закупівлі» Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв, а саме - наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій.
ВІМ-технології (Building Information Model) - інформаційне моделювання будівельного об’єкта – дозволяють підвищити якість проєктів та безпеку зведення об'єктів, моделюють і прогнозують потенційні впливи усіх вірогідних факторів на кожному етапі будівництва.
Відповідно до наказу ДП «УкрНДНЦ» від 18 березня 2020 р. №73 прийнято національний стандарт, гармонізований з міжнародним стандартом, методом перекладу з наданням чинності з 01 липня 2020 року - Національний стандарт ДСТУ ISO 19650-1:2020 (ISO 19650-1:2018, IDT) «Організація та оцифрування інформації щодо будівель та споруд включно з будівельним інформаційним моделюванням (ВIM). Управління інформацією з використанням будівельного інформаційного моделювання. Частина 1. Концепції та принципи», прийнятий методом перекладу, – ідентичний щодо ISO 19650-1:2018 (версія en) «Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM) – Information management using building information modelling – Part 1: Concepts and principles».
Зважаючи на загальнодержавне значення об’єкту ДСТУ Б Д. 1.1-1:2013 Роботи по об’єкту: ««Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання) [За кодом CPV ДК 021:2015 45213000-3 Будівництво торгових будівель, складів і промислових будівель, об’єктів транспортної інфраструктури] та стислі терміни будівництва Замовник вважає за доцільне застосування технології будівельного інформаційного моделювання (ВІМ), відповідно до ДСТУ ISO 19650-1:2020 (ISO 19650-1:2018, IDT).
Для приведення у відповідність ДСТУ ISO в тендерну документацію будуть внесені відповідні зміни.
Відповідь замовника: 20.07.2020 23:12
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
16.07.2020, 14:15. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c11
Вимога (Скарга)
Доповнення до Технічних Вимог
Згідно п.3.2.5 Додатку 3 до ТД «ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ»:
«Персонал Замовника виконує:
- розробку ЗАБ на етапі експлуатації;
- розробку технологічного регламенту безпечної експлуатації обладнання та систем.
Підрядник, на вимогу Замовника, надає необхідні для цього документи та інформацію».

Просимо навести у ТВ перелік документів та окреслити об’єм інформації, необхідної Замовнику для розробки ЗАБ. Також просимо визначити у ТВ терміни подання документів/інформації та процедури усунення невідповідності для розрахунку часу та витрат.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення:
Для підготовки ЗАБ Підрядник в якості вихідного документа надає Замовнику звіт з аналізу безпеки розробленого згідно НП 306.4.142-2008. Вимоги до структури і змісту звіту про аналіз безпеки сховищ для зберігання радіоактивних відходів, затверджені наказом Держатомрегулювання від 07.12.2007 № 168 і зареєстровані Мін'юстом 19.02.2008 за № 134/14825.
Для розробки технологічного регламенту безпечної експлуатації обладнання та систем Підрядник надає документи і інформацію, яка отримана на етапах розробки НДДКР, робочої документації, робочої конструкторської документації, та випробувань та ПНР.
Форма та порядок надання документів і інформації уточнюються на етапі підписання договору підряду
Відповідь замовника: 21.07.2020 21:10
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.07.2020, 15:54. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b12
Вимога (Скарга)
Середньомісячна заробітна плата
Згідно додатку 1 середньомісячна заробітна плата при оцінці вартості прийнята 8527,52 грн. Згідно постанови КМУ від 15.05.2019 №555 в редакції постанови КМУ від 23.10.2019 №883 мінімальний рівень середньомісячної заробітної плати у будівництві становить 9954,78 грн. Вимагаємо перерахувати очікувану вартість закупівлі.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: згідно з затвердженим проектом в Томі 11 Кошторисна документація «Рішення щодо розміру заробітної плати, яка планується до включення в кошторисну документацію по проекту «Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» при складанні інвесторської кошторисної документації вартості будівництва розмір кошторисної заробітної плати складає для звичайних умов – 12 830,00 грн., для умов відмінних від звичайних – 14 882,00 грн. даний рівень середньомісячної заробітної плати застосований при розрахунку очікуваної вартості будівництва. Тому вимогу вважаємо неправомірною.
Відповідь замовника: 21.07.2020 21:05
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
18.07.2020, 11:55. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b13
Вимога (Скарга)
Стосовно кваліфікаційних вимог
Згідно наказу ДІЯРУ №188 від 18.10.2012 розділ І «Загальні положення» пункт 1.1 «Цей порядок встановлює до проведення навчання і перевірки знань з питань ядерної та радіаційної безпеки у персоналу експлуатуючої організації (оператора) та юридичних осіб , які залучаються експлуатуючими організаціями (операторами) як підрядники для здійснення робіт та надання послуг , що впливають на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки під час використання ядерної енергії. При будівництві об’єкту передбаченого тендерною документацією не передбачається використання ядерної енергії.
Наказ ДІЯРУ №143 від 02.10.2014 має назву: «Про затвердження Порядку проведення навчання і перевірки знань з питань радіаційної безпеки у персоналу і посадових осіб суб’єктів окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії». При будівництві об’єкту передбаченого тендерною документацією не передбачається використання ядерної енергії.
Як ми бачимо вимога тендерної документації вказана в додатку №1 а саме про наявність атестованого персоналу згідно норм і правил (в т.ч. з ядерної та радіаційної безпеки (далі – ЯРБ) згідно наказів ДІЯРУ від 02.10.2014 №143 та від 18.10.2012 №188) є необґрунтованою. Вимагаємо виключити цю вимогу з тендерної документації.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення:
стаття 1 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» дає визначення терміну «використання ядерної енергії»: це сукупність видів діяльності, пов'язаних з використанням ядерних технологій, ядерних матеріалів, джерел іонізуючого випромінювання у науці, виробництві, медицині та інших галузях, а також видобуванням та переробкою уранових руд та поводженням з радіоактивними відходами.
Наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 18.10.2012, № 188 введено в дію положення "Порядок проведення навчання і перевірки знань з питань ядерної та радіаційної безпеки у персоналу експлуатуючої організації (оператора) та юридичних осіб, які залучаються експлуатуючими організаціями як підрядники" (НП 306.1.187-2012).
1.1.Цей Порядок встановлює вимоги до проведення навчання і перевірки знань з питань ядерної та радіаційної безпеки у персоналу експлуатуючої організації (оператора) та юридичних осіб, які залучаються експлуатуючими організаціями (операторами) як підрядники для здійснення робіт та надання послуг, що впливають на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки під час використання ядерної енергії (далі – підрядні організації).
1.2.Цей Порядок є обов'язковим для органів державного управління у сфері використання ядерної енергії та у сфері поводження з радіоактивними відходами (далі – органи державного управління), Держатомрегулювання України, експлуатуючих організацій (операторів), а також для підрядних організацій.
Згідно листа Державної інспекції ядерного регулювання України від 10.07.2015 №21-18/4398 надані роз'яснення з питань застосування нормативно-правових актів з питання навчань та перевірки знань з питань ядерної та радіаційної безпеки.
Нормативно-правові акти, зазначені у цьому листі мають визначення сфери їх застосування, а саме:
Персонал експлуатуючої організації (оператора) та юридичних осіб, які залучаються експлуатуючими організаціями (операторами) як підрядники, персонал суб'єктів поводження з радіоактивними відходами, має проходити навчання та перевірку знань з питань ядерної та радіаційної безпеки у Порядку, затвердженому наказом Держатомрегулювання України, від 18.10.2012 № 188,зареєстрованого в Мін'юсті України 31.10.2012 за №1817/22129 (пункти 1.1 та 1.2 цього порядку).
Оскільки предметом закупівлі є об’єкт, призначений для поводження з радіоактивними відходами, він підпадає під сферу використання ядерної енергії. Відповідно, вимоги, наведені в тендерній документації є обґрунтованими.
Відповідь замовника: 21.07.2020 21:06
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
20.07.2020, 11:53. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a14
Вимога (Скарга)
Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків)
Умовами Тендерної документації передбачені наступні Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків): За наявності коштів на розрахунковому рахунку Замовник може здійснювати попередню оплату в розмірі до 100% вартості робіт за Договором на строк не більше як дванадцять місяців, керуючись нормами постанови Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» та постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1764 «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва» за умови письмового звернення Підрядника з наданням обґрунтування суми розміру авансового платежу у розмірі 100%.
Пунктом 2 Постанови КМУ від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» установлено, що:
попередня оплата розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів за капітальними видатками та державними контрактами здійснюється шляхом спрямування бюджетних коштів виконавцям робіт, постачальникам товарів і надавачам послуг (крім нерезидентів) на небюджетні рахунки, відкриті на їх ім'я в органах Державної казначейської служби у встановленому законодавством порядку, з подальшим використанням зазначених коштів виконавцями робіт, постачальниками товарів і надавачами послуг виключно з таких рахунків на цілі, визначені договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг, з наданням підтвердних документів органам Державної казначейської служби для здійснення платежів.
Вимога: Оскільки Умови оплати договору, які визначені у тендерній документації грунтуються на Постанові КМУ від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти», яка регулює попередню оплату лише учасникам - резидентам, просимо визначитись та внести зміни до тендерної документації у частині визначення Умов оплати договору учаснику-нерезиденту.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: згідно пункту 3.3 проекту договору (додаток 5 до тендерної документації) передбачено: «3.3. За наявності коштів на розрахунковому рахунку Замовник може здійснювати попередню оплату в розмірі до 100% вартості робіт за Договором на строк не більше як дванадцять місяців, керуючись нормами постанови Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» та постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1764 «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва» за умови письмового звернення Підрядника з наданням обґрунтування суми розміру авансового платежу.».
Пунктом 2 постанови КМУ від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» встановлено, що попередня оплата розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів за капітальними видатками та державними контрактами здійснюється шляхом спрямування бюджетних коштів виконавцям робіт, постачальникам товарів і надавачам послуг (крім нерезидентів) на небюджетні рахунки, відкриті на їх ім’я в органах Державної казначейської служби у встановленому законодавством порядку, з подальшим використанням зазначених коштів виконавцями робіт, постачальниками товарів і надавачами послуг виключно з таких рахунків на цілі, визначені договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг, з наданням підтвердних документів органам Державної казначейської служби для здійснення платежів;».
Отже, в врахуванням вищезазначеного та відповідно до чинного законодавства України, можливість здійснення попередньої оплати підряднику-нерезиденту, який не має небюджетних рахунків, відкритих на його ім’я в органах Державної казначейської служби у встановленому законодавством порядку, не передбачена.
Відповідь замовника: 21.07.2020 21:07
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
20.07.2020, 16:09. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a15
Вимога (Скарга)
Валюта договору
Постановою КМУ від 1 серпня 2005 р. N 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» (далі - Постанова) передбачено, що договори підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання укладаються між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності України та іноземними суб'єктами (далі - зовнішньоекономічні договори підряду) та мають ряд особливостей (які визначені у Постанові). Так особливістю таких договорів є наявність обов'язкової умови зовнішньоекономічного договору підряду - визначення валюти, в якій визначається ціна робіт та проводиться розрахунок. У зв'язку з тим, що компанія нерезидент планує взяти участь у тендері, просимо внести до проекту договору "валюту договору" (просимо не плутати з ціною договору) та передбачити можливість застосування у якості валюти договору іноземні валюти, такі як китайська юань/евро/доллари США або інші. Також просимо визначити у проекті договору курс її (їх) перерахунку.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Дякуємо за звернення. Відповідно до частини першої статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі» договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. При цьому статтею 189 Господарського кодексу України встановлено, що ціна є істотною умовою господарського договору. Ціна зазначається в договорі у гривнях. Ціни у зовнішньоекономічних договорах (контрактах) можуть визначатися в іноземній валюті за згодою сторін. Відповідно до частин першої, другої статті 533 Цивільного кодексу України грошове зобов’язання має бути виконане в гривнях. Якщо в зобов’язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом. Враховуючи викладене, для рівних умов участі в торгах, як для резидентів так і нерезидентів, замовник самостійно та з дотриманням законодавства в цілому, визначає вимоги щодо валюти, у якій повинна бути розрахована і зазначена ціна договору, а також проведено розрахунки. Отже, визначення валюти договору в іноземній валюті є правом, а не обов’язком Замовника.
Відповідь замовника: 21.07.2020 21:09
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
20.07.2020, 16:57. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b16
Вимога (Скарга)
Про наявність обладнання та матеріально-технічної бази. Кран баштовий, вантажопід’ємністю 80т або більше.
Згідно пункту 1 статті 16 Закону України про публічні закупівлі, Замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям, а саме згідно Форми 1.2. Інформація про наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання будівельних робіт, вимагається надання підтвердження що до наявності у підрядника (або оренди у третіх осіб) крана баштового, вантажопід’ємність 80т або більше тон в кількості 1 шт.

Ретельно вивчивши Тендерну документацію нами не було виявлено технічних вимог або інших будівельних робіт, які вказували на необхідність застосування крана баштового, вантажопід’ємність 80т або більше. Крім того в кошторисній документації (додаток 1 до ТВ), в розділі будівельні механізми, зазначена необхідність використання та передбачене відшкодування витрат баштового крана тільки з вантажопід’ємністю 8т.
Враховуючи, що дане вантажопідіймальне обладнання є специфічним і дорогим, а відшкодування його витрат не передбачено кошторисом (додаток 1 до ТВ), дана вимога є безпідставною, дескримінуючою та звужує коло учасників. Керуючись принципами здійснення публічних закупівель та недискримінації учасників (ст. 5 Закону України "Про публічні закупівлі"), вимагаємо виключити дану вимогу з кваліфікаційних критеріїв та видалити з Форми 1.2 технічні показники (вантажопід’ємність, висотність, потужність) оскільки ці параметри визначаються Підрядником при розробці технологічної документацією на конкретні види робіт на стадії будівництва.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: згідно затвердженого проекту баштовий кран POTAIN MD3200 вантажопідйомність 80т залучається при будівництві зони зберігання ОСКЛ-ВАВ та монтажу технологічного обладнання. Проектом (СВАВ-0068К-ПОБ) передбачено, в т. ч.: «Будівництво та монтаж технологічного обладнання виконується с застосуванням наступних вантажопідіймальних механізмів:- баштовий кран POTAIN MD3200 в.п. 80т (1 шт.) - будівництво зони зберігання ОСКЛ-ВАВ та монтаж технологічного обладнання максимальна вага вантажів та конструкцій становить 65т (укрупнений блок елементів модулів зберігання) та монтаж технологічного обладнання (максимальна вага обладнання 80 т – елементи комплексу перевантаження). А тому, вимогу про виключення даного обладнання з кваліфікаційних критеріїв та видалити з Форми 1.2 додатку 1 до тендерної документації вважаємо безпідставною.
Відповідь замовника: 21.07.2020 21:20
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
21.07.2020, 10:28. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b17
Вимога (Скарга)
Наявність машин та механізмів
Згідно пункту 1 статті 16 Закону України про публічні закупівлі, Замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям, а саме згідно Форми 1.2. Інформація про наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання будівельних робіт, вимагається надання підтвердження що до наявності у підрядника (або оренди у третіх осіб) автобетонозмішувачів (міксерів) в кількості 11 шт.

Враховуючи те, що Підрядник може розмістити вузол по виробництву бетонна безпосередньо на будівництві, вимоги про необхідності автобетонозмішувачів (міксерів) в кількості 11 шт, не обґрунтовані. В кошторисній документації (додаток 1 до ТВ) в розділі будівельні механізми, даний автотранспорт не зазначений, тобто використання та відшкодування витрат при користуванні автобетонозмішувачами не було передбачено кошторисом і не враховано в граничній сумі закупівлі.
Керуючись принципами здійснення публічних закупівельна та недискримінації учасників (ст. 5 Закону України "Про публічні закупівлі"), вимагаємо виключити вимогу про наявність у підрядника автобетонозмішувачів (міксер).
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Згідно вимог затвердженого проекту для виконання бетонних та залізобетонних робіт «Покриття потреби в товарному бетоні здійснюється з найближчого існуючого бетонного заводу. Доставка бетонної суміші до місць укладання здійснюється автотранспортом. Подача бетону для бетонної підготовки намічається безпосередній вивантаженням бетонної суміші з автобетонозмішувачів. Подача і укладання бетонної суміші в конструкції передбачається за допомогою бетононасосу та вантажопідіймальними кранами з баддями місткістю від 0,5 до 1,5 м3.». «Доставка матеріалів та будівельних конструкцій на період виконання робіт передбачається: бетон товарний для виконання бетонних робіт поставляється з м. Чорнобиль, Київська область, відстань перевезення складає 41 км». Оскільки кошти на доставку бетону включені в кошторисну вартість бетонної суміши, автобетонозмішувачів немає в відомості ресурсів.

Загальна потреба бетону перевищує 23тис. м3. Для улаштування монолітної залізобетонної фундаментної плити зони зберігання оскл. ВАВ розміром 52520х38400 мм товщиною 2000 мм існує потреба в доставці 4023м3 бетону, що буде складати більш ніж 670 рейсів автобетонозмішувача (6м3).
Тому, враховуючи, що загальна потреба бетону перевищує 23тис. м3, а виконання робіт повинно виконуватися за короткий термін часу, та з урахуванням роботи в три зміни, кваліфікаційний критерій в додатку 1 до тендерної документації, про наявність автобетонозмішувачів (міксерів) в кількості 11 шт. є цілком обґрунтований, який жодним чином не дискримінує учасників.
Відповідь замовника: 24.07.2020 21:19
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
21.07.2020, 10:58. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a18
Вимога (Скарга)
Положення проекту договору (відповідальність сторін)
Пунктом 12.3. Проекту договору передбачене відповідальність за порушення Підрядником строків (терміну) виконання робіт: Підрядник сплачує Замовнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення від вартості прострочених робіт за кожен день прострочення.
Вважаємо, що дана норма суперечить міжнародним звичаям використання даного виду відповідальності та логіки, оскільки зазвичай встановлюється максимальна сума пені (до 10% вартості). Виходячи з вищевикладеного, просимо внести зміни до проекту договору в частині встановлення максимальної величини пені за п.12.3 – до 10% від вартості прострочених робіт.
«Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: оскільки ДСП «ЦППРВ» належить до державного сектора економіки та виконання зобов'язання по предмету закупівлі здійснюється за рахунок Державного бюджету України договір підряду укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених Законом та Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві». Тому будуть внесені відповідні зміни в тендерну документацію.
Відповідь замовника: 24.07.2020 20:31
Тип відповіді: Задоволено
Виконана замовником
21.07.2020, 14:41. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a19
Скарга до АМКУ
ТОВ "ХОЛТЕК УКРАЇНА"
Особливості укладення та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання
Інструкцією з підготовки Тендерної пропозиції (п.4 Розділу VI Результати тендеру та укладання договору про закупівлю) передбачено, що істотні умови зазначені в проекті договору про закупівлю (Додаток 5) визначені відповідно до норм Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України, Закону та Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668. Як інструкцією так і Постановою №668 визначені істотні умови договору, з можливістю передбачення інших умов, важливих для регулювання взаємовідносин. Постановою № 668 передбачені особливості укладення та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання (п.п. 119 -126). Наприклад, пунктом 125 передбачено, що зовнішньоекономічним договором підряду визначається відповідальна сторона за одержання ліцензій на здійснення експортно-імпортних операцій, умови постачання, розмитнення, перевезення, приймання, зберігання, передачі права власності, строку та місця постачання, ризиків втрати і пошкодження матеріалів та устаткування, а також вимоги до їх якості, відповідність стандартам тощо.

Вимога: Потенційний учасник-нерезидент просить внести зміни до проекту договору, які б врахували особливості укладання та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання, які викладені у Постанові Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» або додати додатковий розділ у тендерну документацію, який би давав можливість учаснику-нерезиденту запропонувати свій проект договору, який складений на основі примірних чи типових текстів зовнішньоекономічних договорів підряду, раніше укладених договорів в інших країнах та/або в Україні тощо (особливо враховуючи необхідність наявності у учасника досвіду реалізації подібних проектів) враховуючи положення п.5 Постанови КМУ №668 (Істотні умови договору).
Причина відхилення скаргиСкасована автором
Повернено як помилкове
21.07.2020, 14:44. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a20
Вимога (Скарга)
Проект Договору п.2.2
Пунктом 2.2 Проекту договору (Додаток 5 до ТД) передбачено відображення в іноземній валюті лише вартості обладнання імпортного виробництва. При цьому Ціна договору визначена твердою.
Умовами Договору не передбачено приведення до курсу валют постачання імпортних матеріалів. Зміна курсу іноземної валюти прямо впливає не тільки на імпортне обладнання, а і матеріали імпортної поставки. Крім того в економіці України і світу відбуваються кризові явища, і прогнозувати тверду договірну ціну в національній валюті України на два роки будівництва дуже ризиковано.
Таким чином вимагаємо внести зміни в пункт 2.2 договору і врахувати відображення в іноземній валюті вартість імпортних матеріалів.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: для мінімізації ризиків підрядника пов’язаних, в т. ч. зі зміною курсу валют умовами договору підряду передбачено здійснення попередньої оплати згідно пункту 3.3 проекту договору (додаток 5 до тендерної документації) передбачено: «3.3. За наявності коштів на розрахунковому рахунку Замовник може здійснювати попередню оплату в розмірі до 100% вартості робіт за Договором на строк не більше як дванадцять місяців, керуючись нормами постанови Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» та постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1764 «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва» за умови письмового звернення Підрядника з наданням обґрунтування суми розміру авансового платежу.».
Тверда договірна ціна може коригуватися тільки за взаємною згодою сторін. У разі підвищення підрядником твердої договірної ціни, не передбаченого договором підряду, всі пов’язані з цим витрати, якщо інше не встановлено законом, несе підрядник.
З урахуванням того, що ціна договору визначена як тверда, зміни в курсі валюти вносяться в межах, що не виходять за загальну кошторисну вартість будівництва по об’єкту будівництва, зазначеному у затвердженій згідно з чинним законодавством проектній документації.
В зведеному кошторисному розрахунку вартості об’єкта будівництва включені кошти на покриття ризиків всіх учасників будівництва. Дані кошти згідно ДСТУ Б Д.1.1.-1:2013 призначенні на відшкодування збільшення вартості обсягів робіт та витрат, характер і методи виконання яких не можуть бути точно визначені при проектуванні та уточнюються в процесі будівництва.
Відповідь замовника: 24.07.2020 20:34
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
21.07.2020, 14:46. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a21
Вимога (Скарга)
Проект Договору п.2.6
Пунктом 2.10 Проекту договору (Додаток 5 до ТД) передбачено можливість зміни ціни договору при зміні курсу іноземної валюти. Однак не вказаний порядок зміни Ціни, як це передбачено вимогою Статті 41 ЗУ «Про публічні закупівлі».
Вимагаємо внести зміни в Проект договору та визначити порядок зміни Ціни.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: всі випадки уточнення договірної ціни перелічені в розділі 2 проекту договору (додаток 5 до тендерної документації), в т.ч. передбачені статтею 41 Закону України «Про публічні закупівлі».
Для уточнення порядку зміни ціни договору при зміні курсу іноземної валюти будуть внесені відповідні зміни в додаток 5 до тендерної документації.
Відповідь замовника: 24.07.2020 20:36
Тип відповіді: Задоволено
Виконана замовником
21.07.2020, 14:48. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c22
Вимога (Скарга)
Проект Договору 15.5.
Умови типових міжнародних контрактів та Загальні умови укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, що затверджені постановою КМУ від 1 серпня 2005 р. № 668 (далі – Загальні умови), передбачають баланс прав та обов’язків сторін, і паритетність їх відповідальності, виходячи з усвідомлення необхідності активної участі в будівництві обох сторін – і підрядника і замовника. Проектом договору (Додаток 5 до ТД) у складі тендерної документації передбачені ряд прав замовника у випадку порушення підрядником своїх зобов’язань чи інших підстав, однак не передбачено аналогічних прав підрядника.
Тож вимагаємо внести зміни до Проекту договору і доповнити його правами Підрядника на призупинку робіт у разі порушення Замовником своїх зобов’язань, як це передбачено постановою КМУ від 1 серпня 2005 р. № 668.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: оскільки ДСП «ЦППРВ» належить до державного сектора економіки та виконання зобов'язання по предмету закупівлі здійснюється за рахунок Державного бюджету України договір підряду укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених Законом та Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві». В пунктах 7.4 та 7.5 проекту договору підряду додаток 5 до тендерної документації прописані права Підрядника, тому вимогу вважаємо необгрунтованою.»
Відповідь замовника: 24.07.2020 22:01
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
21.07.2020, 15:10. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c23
Вимога (Скарга)
Ліцензії на програмне забезпечення
Вимагаємо від замовника чітко надати відповідь на питання (так чи ні), чи необхідно учаснику надати копії ліцензій на використання програмного забезпечення для виконання проєктних робіт типу AutoCAD, Revit, SСAD, Lira SAPR, AdvanceSteel та програмного забезпечення для виконання кошторисних розрахунків АВК-5, а також іншого програмного забезпечення, що буде представлено в довідці про наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання проєктних робіт? У разі необхідності просимо чітко прописати цю вимогу в тендерній документації, оскільки наразі в додатку 1 до ТД формулювання: "Учасником додається діюча на час розкриття тендерних пропозицій копія ліцензії на використання програмного комплексу", - відноситься до 1-ї "якоїсь" програми чи комплексу!
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення:
відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про авторське право і суміжні права» комп’ютерні програми є об’єктами авторського права.
При наданні учасником інформації про наявність обладнання та матеріально-технічної бази згідно додатку 1 до тендерної документації для виконання проєктних робіт, учасник повинен підтвердити право на використання програмного забезпечення, відповідно до норм чинного законодавства України.
Найближчим часом будуть внесені відповідні зміни в тендерну документацію.
Відповідь замовника: 24.07.2020 21:38
Тип відповіді: Задоволено
Виконана замовником
21.07.2020, 15:56. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a24
Вимога (Скарга)
Особливості укладення та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання
Інструкцією з підготовки Тендерної пропозиції (п.4 Розділу VI Результати тендеру та укладання договору про закупівлю) передбачено, що істотні умови зазначені в проекті договору про закупівлю (Додаток 5) визначені відповідно до норм Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України, Закону та Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668. Як інструкцією так і Постановою №668 визначені істотні умови договору, з можливістю передбачення інших умов, важливих для регулювання взаємовідносин. Постановою № 668 передбачені особливості укладення та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання (п.п. 119 -126). Наприклад, пунктом 125 передбачено, що зовнішньоекономічним договором підряду визначається відповідальна сторона за одержання ліцензій на здійснення експортно-імпортних операцій, умови постачання, розмитнення, перевезення, приймання, зберігання, передачі права власності, строку та місця постачання, ризиків втрати і пошкодження матеріалів та устаткування, а також вимоги до їх якості, відповідність стандартам тощо. Вимога: Потенційний учасник-нерезидент просить внести зміни до проекту договору, які б врахували особливості укладання та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання, які викладені у Постанові Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» або додати додатковий розділ у тендерну документацію, який би давав можливість учаснику-нерезиденту запропонувати свій проект договору, який складений на основі примірних чи типових текстів зовнішньоекономічних договорів підряду, раніше укладених договорів в інших країнах та/або в Україні тощо (особливо враховуючи необхідність наявності у учасника досвіду реалізації подібних проектів) враховуючи положення п.5 Постанови КМУ №668 (Істотні умови договору).
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Згідно ст. 120 Постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» порядок укладення та виконання і форма зовнішньоекономічного
договору підряду, права та обов'язки сторін, вимоги до робіт,
матеріалів, конструкцій, устаткування, порядок приймання-передачі
робіт та інші договірні умови визначаються правом країни, на
території якої виконуються роботи, якщо сторони не домовились про
інше. Згідно ст. 122 цієї ж Постанови умови зовнішньоекономічного договору підряду можуть визначатися на основі примірних чи типових текстів
зовнішньоекономічних договорів підряду, раніше укладених договорів
тощо. Оскільки об’єкт «Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» будується на території України, ДСП «ЦППРВ» належить до державного сектора економіки та виконання зобов'язання по предмету закупівлі здійснюється за рахунок Державного бюджету України, тому для рівних умов участі в торгах, як для резидентів так і нерезидентів, замовник самостійно та з дотриманням законодавства в цілому, визначає вимоги щодо договору підряду, який укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених Законом та Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, оскільки це є правом замовника, а не його обов’язком.
Відповідь замовника: 24.07.2020 22:53
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
22.07.2020, 10:15. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a25
Вимога (Скарга)
Пункт 12.13 Проекту договору
Пунктом 12.13 Проекту договору передбачено, що затримка платежів, при умові відсутності коштів на реєстраційному рахунку Замовника, не може розцінюватись як несплата і не може бути підставою для нарахування штрафних санкцій та притягнення Замовника до відповідальності відповідно до чинного законодавства України. Даний пункт ставить у дискримінаційне положення Підрядника, який розраховує на виконання Замовником Календарного плану платежів та інших фінансових зобов’язань за проектом у встановлені строки, які тотожні з графіком реалізації проекту. Виходячи з вищевикладеного, просимо Замовника видалити п. 12.13 Проекту договору.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» засноване на державній власності, належить до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, і відповідно до частини другої статті 22 Господарського кодексу України є суб’єктом господарювання державного сектора економіки. Оскільки, фінансування витрат на оплату зобов'язань по предмету закупівлі буде здійснюватись за рахунок коштів Державного бюджету України, на випадок відсутності відповідного фінансування (та/або його затримки) в проекті договору підряду, що буде укладено за результатами торгів, передбачено відкладальну обставину у відповідності до статті 212 Цивільного кодексу України. Зазначена умова договору ґрунтується на нормах чинного законодавства України, є необхідною та рівною для всіх потенційних учасників, жодним чином не обмежує їх права і не може розцінюватись як дискримінаційна.
Відповідь замовника: 27.07.2020 22:22
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
22.07.2020, 10:26. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a26
Вимога (Скарга)
Технічні вимоги до пакувального комплекту
У «Додатку 5 до «ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ» наведено технічні вимоги до пакувального комплекту, які вочевидь є копією пакувального комплекту, що виготовляється у Російській Федерації. Просимо виключити ці вимоги з тендерної документації та навести вимоги, які не звужують можливість застосування інших технологій, що відповідають діючим в Україні нормам та кращим світовим практикам.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: проектування елементів сховища з ОСКЛ-ВАВ (обладнання, систем і елементів будівлі) виконано з урахуванням їх важливості для безпеки протягом усього терміну експлуатації сховища відповідно до документу «Загальні положення безпеки при захороненні радіоактивних відходів (Наказ ДІЯРУ № 331 від 13.08.2018. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 вересня 2018 р. за № 1008/32460)».
Згідно пункту 2 Вихідних вимог на розробку пакувального комплекту для ВАВ, пакувальний комплект повинен відповідати вимогам наступних документів:
• НП 306.4.153-2009. Вимоги до упаковок для довгострокового зберігання та захоронення високоактивних радіоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива.
• Технічний регламент щодо пакувальних комплектів для зберігання та захоронення радіоактивних відходів;
• Вимоги до контейнерів для зберігання високоактивних радіоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-440.
Відповідь замовника: 27.07.2020 22:23
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
22.07.2020, 12:57. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b27
Вимога (Скарга)
Про використання машин та механізмів які не передбачені технічними вимогами.
Згідно пункту 1 статті 16 Закону України про публічні закупівлі, Замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям, а саме згідно Форми 1.2. Інформація про наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання будівельних робіт, вимагається надання підтвердження що до наявності у підрядника (або оренди у третіх осіб) крана баштового, вантажопід’ємність 80т або більше тон в кількості 1 шт. Ретельно вивчивши Тендерну документацію нами не було виявлено технічних вимог або інших будівельних робіт, які вказували на необхідність застосування крана баштового, вантажопід’ємність 80т або більше. Крім того в кошторисній документації (додаток 1 до ТВ), в розділі будівельні механізми, зазначена необхідність використання та передбачене відшкодування витрат баштового крана тільки з вантажопід’ємністю 8т. Враховуючи, що дане вантажопідіймальне обладнання є специфічним і дорогим, а відшкодування його витрат не передбачено кошторисом (додаток 1 до ТВ), дана вимога є безпідставною, дескримінуючою та звужує коло учасників. Керуючись принципами здійснення публічних закупівель та недискримінації учасників (ст. 5 Закону України "Про публічні закупівлі"), вимагаємо виключити дану вимогу з кваліфікаційних критеріїв та видалити з Форми 1.2 технічні показники (вантажопід’ємність, висотність, потужність) оскільки ці параметри визначаються Підрядником при розробці технологічної документацією на конкретні види робіт на стадії будівництва.
21.07.2020 року о 21:20 тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: «Згідно затвердженого проекту баштовий кран POTAIN MD3200 вантажопідйомність 80т залучається при будівництві зони зберігання ОСКЛ-ВАВ та монтажу технологічного обладнання. Проектом (СВАВ-0068К-ПОБ) передбачено, в т. ч.: «Будівництво та монтаж технологічного обладнання виконується с застосуванням наступних вантажопідіймальних механізмів:- баштовий кран POTAIN MD3200 в.п. 80т (1 шт.) - будівництво зони зберігання ОСКЛ-ВАВ та монтаж технологічного обладнання максимальна вага вантажів та конструкцій становить 65т (укрупнений блок елементів модулів зберігання) та монтаж технологічного обладнання (максимальна вага обладнання 80 т – елементи комплексу перевантаження). А тому, вимогу про виключення даного обладнання з кваліфікаційних критеріїв та видалити з Форми 1.2 додатку 1 до тендерної документації вважаємо безпідставною»

При відхиленні даної вимоги тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» посилається на документи (Проект (СВАВ-0068К-ПОБ) ) які не були додані до Тендерної документації, а тому не можуть бути використані як доказ необхідності застосування того чі іншого механізму.
Натомість до тендерної документації надано кошторисний розрахунок (додаток 1 до Технічних вимог), невід’ємною частиною якого є «Підсумкова відомість ресурсів» з переліком машин і механізмів які необхідно використати при будівництві, і зазначенням їх об’ємів. Зазначена кошторисна документація у тому числі і підсумкова відомість ресурсів не містить жодних посилань на необхідність використання баштового крану POTAIN MD3200 вантажопідйомність 80т. У локальних кошторисах на монтаж комірок секцій сховища передбачено автокран вантажопідйомністьтю 16т, на монтаж технологічного обладнання комплексу перевантаження передбачено використання автокран вантажопідйомністьтю 10т.
У Розділ ІІІ Тендерної документації, Замовником зазначено, що пропозиція Учасника повинна включати: зведений кошторисний розрахунок з локальними кошторисами, що мають бути складені з дотриманням вимог нормативних документів без перевищення показників обсягів робіт, визначених у Технічних вимогах на виконання робіт по об’єкту: ««Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання) (Додаток 3 до тендерної документації), що додатково надаються учасником в електронній версії у файлах формату «.imd». Тобто Замовник забороняє будь які відхилення від Технічних вимог та не передбачає кошти на машини та механізми які не увійшли у кошторис (додаток 1 до Технічних вимог) у тому числі і на застосування баштового крану POTAIN MD3200!

Враховуючи вимоги Замовника які викладені у Тендерній документації, та перелічені вище, вимагаємо виконати коригування додатку 1 до Технічних вимог (Додаток 3 до тендерної документації) в частині застосування машин та механізмів, привести його у відповідність з проектом (СВАВ-0068К-ПОБ) та вимогами Замовника по застосуванню баштового крану POTAIN MD3200 та інших механізмів. Внести відповідні зміни у Тендерну документацію за результатами коригування. Або видалити з Форми 1.2 Тендерної документації, вимоги по наявності у Учасника машин та механізмів не передбачених у Технічних вимогах (Додаток 3 до тендерної документації).
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: згідно затвердженого проекту «Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування), який отримав позитивний експертний звіт №00-0865-19/ПБ (00-0078-19ПБ), в Додатку до нього в розділі «Організація будівництва» зазначено, що будівництво сховища СКЛ-ВАВ виконується із застосуванням наступних вантажопідіймальних механізмів: двох стрілових гусеничних кранів вантажопідйомністю 110 т; двох стрілових гусеничних кранів вантажопідйомністю 63 т; баштового крану вантажопідйомністю 80 т та автомобільних кранів вантажопідйомністю 20 т, 28 т, 50 т.».
В локальному кошторису 2-1-8 на монтаж технологічного обладнання (монтаж шлюзу аварійного, монтаж візка транспортного, монтаж захисної плити з н/ж сталі та інше) прийняті одиничні розцінки, в складі яких зазначені кран стріловій на рейковому ходу 50-100 т, кран козловий 120т. та інша техніка. Цілком логічно, що підсумкова відомість ресурсів кошторисного розрахунку в переліку машин і механізмів, які необхідно використовувати при будівництві в додатку 1 до Технічних вимог до тендерної документації не містить «баштового крану вантажопідйомністю 80 т». Але замовник не має права відступати від затверджених проектних рішень та має право вимагати для підтвердження відповідності кваліфікаційним критеріям у учасників наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання повного комплексу будівельних робіт та вчасної здачі робіт по предмету закупівлі.
Відповідь замовника: 27.07.2020 22:59
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
22.07.2020, 19:07. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c28
Вимога (Скарга)
Підтвердження інформації про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Вимагаємо замовника чітко визначити як учасники процедури закупівлі повинні надати у складі тендерних пропозицій інформацію та документи, які підтверджують відповідність тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником. Технічні вимоги до предмета закупівлі, технічна специфікація та перелік інформації і документів, які подаються для підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, наведені у Додатку 3 до тендерної документації. Переконливо просимо при відповіді на дану вимогу не переписувати положення тендерної документації, як це було зроблено у відповіді на аналогічне питання!!!!!!
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Тендерним комітетом на це питання надана вичерпна відповідь 20.07.2020. Згідно вимог пункту 6 розділу ІІІ тендерної документації чітко прописан порядок та склад документів, які повинен надати учасник в складі тендерної пропозиції для підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником
Відповідь замовника: 27.07.2020 22:44
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
26.07.2020, 20:35. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c29
Вимога (Скарга)
Підтвердження права на використання програмних комплексів
Комп'ютерна програма є об'єктом авторського права й охороняється як літературний твір відповідно до чинного законодавства України, а саме: п. 3 ч. 1 ст. 8, ст. 18 Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.93 р. № 3792-XII). З моменту створення комп'ютерної програми її автору належать майнові та особисті немайнові права. Відповідно до статті 440 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV майновими правами інтелектуальної власності на твір є:
1) право на використання твору;
2) виключне право дозволяти використання твору, тощо.
Будь-яка особа, яка бажає правомірно використовувати комп'ютерну програму, повинна отримати дозвіл на використання цієї програми. Дозвіл на використання може бути отримано шляхом укладення договору щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності, який спрямований на набуття, зміну або припинення майнових прав на об'єкти інтелектуальної власності.
Статтею 1107 Цивільного кодексу України закріплено такі види договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності:
1) ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності;
2) ліцензійний договір;
3) договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності;
4) договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності;
5) ліцензійний лист;
6) інший договір щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності;
7) будь-який документ, що підтверджує передачу прав на використання ліцензійного програмного продукту, тощо.
Перелік договорів, вказаний у Цивільному кодексі України є невичерпним переліком, це зумовлено тим, що неможливо законодавчо врегулювати абсолютно всі договірні відносини, що можуть виникати у сфері інтелектуальної власності, зокрема і щодо передачі прав на використання комп’ютерних програмам.
Право на використання об’єкта інтелектуальної власності може передаватися не лише ліцензією, а також іншими договірними конструкціями, зокрема, будь-яким видом письмового договору, у предметі якого оформляється дозвіл на використання об'єктів інтелектуальної власності, при чому за своєю правовою природою це у будь-якому випадку буде ліцензійний договір, незалежно від того, яку назву дадуть йому сторони.
На даний момент в тендерній документації замовником визначено, що право на використання програмного комплексу може бути підтверджено лише ліцензією, а саме: "Учасником додається діюча на час розкриття тендерних пропозицій копія ліцензії на використання програмного комплексу".
Вимагаємо від замовника при внесенні змін в тендерну документацію в частині необхідності підтвердження учасником права на використання програмного забезпечення, відповідно до норм чинного законодавства України, внести інформацію, що право на ліцензійне (легальне) використання програмним забезпеченням учасника може бути підтверджене ним наступними документами: ліцензія, договір, офіційний лист від компанії-володаря авторських прав або уповноважених організацій, або інше).
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: найближчим часом будуть внесені зміни в тендерну документацію.
Відповідь замовника: 30.07.2020 18:01
Тип відповіді: Задоволено
Виконана замовником
27.07.2020, 14:19. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a30
Вимога (Скарга)
Вимога UA-2020-07-09-001529-c.a14 (Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків))
UA-2020-07-09-001529-c.a14

Відповідю на вимогу UA-2020-07-09-001529-c.a14, Тендерний комітет Замовника підтвердив занепокоєння потенційного учасника-нерезидента, щодо відсутності у тендерній документації розділу щодо умов оплати за договором, однак так і не надав відповіді. Звертаємо увагу, що умови оплати за договором є обов'язковою умовою як об'яви торгів (ст. 21 ЗУ "Про публічні закупівлі") так і істотною умовою договору. Крім того, відповідно до ст. 5 Закону України "Про публічні закупівлі", закупівлі здійснюються за принципом недискримінації учасників та рівного ставлення до них, тоді як відповідь Тендерного комітету стосується лише учасників - резидентів, тоді як для учасників - нерезидентів (виходячи з відповіді) взагалі не встановлені умови оплати! Виходячи з вищевикладеного, просимо повторно розглянути вимогу UA-2020-07-09-001529-c.a14 та визначити у тендерній документації умови оплати для учасників-нерезидентів.

Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: У вимозі (номер вимоги: UA-2020-07-09-001529-c.a14) потенційним учасником ставилось питання щодо здійснення попередньої оплати відповідно до умов договору (п. 3.3 проекту договору, додаток 5 до тендерної документації) та постанови КМУ від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти». Тендерним комітетом на це питання надана вичерпна відповідь.
Порядок проведення розрахунків встановлено розділом 3 проекту договору (додаток 5 до тендерної документації), отже розрахунки з учасниками-нерезидентами або учасниками-резидентами будуть проводитись у відповідності до умов цього розділу, за виключенням сплати авансових платежів учасникам-нерезидентам. З ними розрахунки будуть проводитись згідно з п. 3.3 проекту договору.
Відповідь замовника: 30.07.2020 22:25
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
27.07.2020, 16:27. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a31
Вимога (Скарга)
Вимога UA-2020-07-09-001529-c.a24 (Особливості укладення та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання)
Потенційний учасник ознайомився з відповіддю тендерного комітету Замовника та повідомляє наступне:
Твердження Тендерного комітету щодо необов'язковості використання положень ("оскільки це є правом замовника, а не його обов’язком") Постанови КМУ № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» з виконанням зобов'язання по предмету закупівлі здійснюється за рахунок Державного бюджету України на думку потенційного учасника-нерезидента хибне, оскільки п. 2 зазначеної Постанови КМУ передбачено, що: Загальні умови є ОБОВ'ЯЗКОВИМИ для врахування під час укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві (далі - договір підряду) НЕЗАЛЕЖНО ВІД ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ РОБІТ, а також форми власності замовника та підрядника (субпідрядників). Крім того, Постанова КМУ № 668 є спеціальним нормативно-правовим актом у процедурі укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві тоді як норми Цивільного та Господарського кодексів України є загальними. Роз’ясненням Мінюсту передбачено, що при розбіжності між загальним і спеціальним нормативно-правовим актом перевага надається спеціальному, якщо він не скасований виданим пізніше загальним актом.

Виходячи з вищевикладеного, просимо переглянути відповідь тендерного комітету на вимогу UA-2020-07-09-001529-c.a24 та внести зміни до проекту договору, які б врахували особливості укладання та виконання договорів підряду за участю іноземних суб'єктів господарювання, які викладені у Постанові № 668 або додати додатковий розділ у тендерну документацію, який би давав можливість учаснику-нерезиденту запропонувати свій проект договору, який складений на основі примірних чи типових текстів зовнішньоекономічних договорів підряду, раніше укладених договорів в інших країнах та/або в Україні тощо (особливо враховуючи необхідність наявності у учасника досвіду реалізації подібних проектів) враховуючи положення п.5 Постанови КМУ №668 (Істотні умови договору)
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Пунктом 31 частини першої статті 1 Закону України «Про здійснення публічних
закупівель» (далі – Закон) встановлено, що тендерна документація - документація щодо умовпроведення тендеру, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу в електронній системі закупівель. Отже, вимоги у тендерній документації встановлюються замовником самостійно згідно із законодавством, виходячи зі специфіки предмета закупівлі та з дотриманням принципів, визначених статтею 5 Закону.
Згідно з частиною другою статті 22 Закону у тендерній документації повинен зазначатися проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. Основні вимоги до договору про закупівлю та внесення змін до нього визначені статтею 41 Закону і частиною першою цієї статті передбачено, що договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.
Відповідно до частини четвертої статті 41 Закону встановлено імперативну норму, що
умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури, крім випадків визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті та/або випадків перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.
Аналогічна вимога передбачена пунктом 3 розділу VI Результати тендеру та укладання
договору про закупівлю тендерної документації.
Постанова КМУ від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та
виконання договорів підряду в капітальному будівництві» є підзаконним нормативним актом.
Абзацом другим пункту 120 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництв передбачено, що порядок укладення та виконання і форма
зовнішньоекономічного договору підряду, права та обов’язки сторін, вимоги до робіт,
матеріалів, конструкцій, устаткування, порядок приймання-передачі робіт та інші договірні умови визначаються правом країни, на території якої виконуються роботи, якщо сторони не домовились про інше.
Крім того, юридична сила закону як основного джерела права, його місце в системі
нормативно-правових актів закріплені в Конституції України. Вища юридична сила закону полягає у тому, що всі підзаконні нормативно-правові акти приймаються на основі законів та за своїм змістом не повинні суперечити їм.

Згідно з частиною третьою статті 113 Конституції України Кабінет Міністрів України
у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а також указами
Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до
Конституції та законів України. Отже, у випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.
Відповідь замовника: 30.07.2020 23:06
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
29.07.2020, 17:20. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c32
Вимога (Скарга)
Вимоги щодо наявності обладнання та матеріально-технічної бази
Додаток 1 до тендерної документації містить вимогу щодо наявності у учасника "Агрегати фарбувальні з пневматичним розпилювачем, продуктивністю від 500м3/год" - 1 одиниця. Необхідність застосування саме цього обладнання обумовлено вочевидь тим, що саме такий ресурс закладено у розцінку АВК-5 (можливо помилково).Серед великого асортименту розпилювачів, що є в наявності на ринку України ми не знайшли агрегата з продуктивністю більше 500 кубічних метрів за годину. Вважаємо, що будь-якої технічної необхідності у обладнанні з саме такими характеристиками немає і ця вимога несправедливо звужує коло потенційних учасників закупівлі. Просимо усунути це порушення. Крім того, у найменуваннях обладнання: "Автомобіль вантажний бортовий, вантажопід’ємність до 8т" та "Автомобіль-самоскид, вантажопід’ємність до 7т"
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Згідно пункту 5.1.1 розділу ІІІ тендерної документації «Учасник має надати відомості про наявність обладнання, яке відповідає або має кращі характеристики ніж ті, що зазначені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації. Кількість кожного виду обладнання має дорівнювати або перевищувати вимоги встановлені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації.
Відповідь замовника: 31.07.2020 21:45
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
29.07.2020, 17:34. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a33
Вимога (Скарга)
Уточнення найменування обладнання Додаток 1.
У найменуваннях обладнання: "Автомобіль вантажний бортовий, вантажопід’ємність до 8т" та "Автомобіль-самоскид, вантажопід’ємність до 7т" є певна невизначенність. Незрозуміло, чому не можно використати більш потужне аналогічне обладнання наприклад самоскиди вантажопід'ємністю 12 тон. Також не зрозумілі мінімальні вимоги до обладнання - вантажний бортовий автомобіль вантажопід’ємністю 500 кг. чи буде повністю відповідати вимогам? Вважаємо, що необхідно встановити мінімально необхідні вимоги, з формулюванням "не менше" щоб уникнути неоднозначних трактувань.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: Згідно пункту 5.1.1 розділу ІІІ тендерної документації «Учасник має надати відомості про наявність обладнання, яке відповідає або має кращі характеристики ніж ті, що зазначені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації. Кількість кожного виду обладнання має дорівнювати або перевищувати вимоги встановлені у формах 1.1-1.2 Додатку 1 до тендерної документації.
Додаток 1 до тендерної документації «Кваліфікаційні критерії» не містить вимогу про наявність вантажного бортового автомобіля вантажопід’ємністю 500 кг
Відповідь замовника: 31.07.2020 21:51
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
30.07.2020, 14:12. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a34
Вимога (Скарга)
Виновки/зауваження ДІЯРУ та інших регулюючих органів
Розглянувши технічну документацію що наведена у додатках до тендерної пропозиції виявлено багато запитів що до проведення значної кількості Науково дослідних робіт які мали би були проведені на стадії «Проект». Так як у тендерній документації не наведено даних що до позитивних висновків ДІЯРУ, та не приведені висновки експертизи з боку регулюючих органів з відсутніми зауваженнями до проекту (або наявності обмеженої кількості зауважень). Тобто не всім потенційним учасникам відомо які зауваження до проекту є зі сторони ДІЯРУ та інших регулюючих органів. У проекті пропонується розробити пакувальній контейнер, вимоги до українського пакувального контейнеру що запропоновані до реалізації не відповідають вимогам нормативно-правових актів що застосовуються до випробування та пломбування контейнерів, тобто запропоновані технічні рішення не відповідають вимогам чинного законодавства України. У потенційних учасників тендеру виникають запитання що до можливості реалізації проекту з такими технічними рішеннями у запропоновані терміни. Вимагаємо або долучити до тендерної документації повній текст висновку ДІЯРУ або змінити умови ТД де прописати можливість використання інших технологій що є ліцензованими у світі за умови їх ліцензування в Україні.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: відповідно до Постанови КМУ від 11.05.2011 № 560 «Про затвердження Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» експертиза є завершальним етапом розроблення проекту будівництва. Вартість експертизи входить до складу вартості проектної документації.
Згідно пункту 8 розділу ІІІ тендерної документації учасник при необхідності може візуально ознайомитись з обсягом робіт та умовами їх виконання на місці виконання робіт, в т. ч. з проектною документацією. Таким чином в частині долучення повного тексту експертизи Держатомрегулювання до тендерної документації вимога відхиляється.
Згідно розділу 3.1 Додатку 3 до тендерної документації до обсягу робіт Підрядника належить виготовлення, закупівля та доставка всіх необхідних матеріалів та обладнання (в т.ч. нестандартне обладнання та його сертифікація). Технічні вимоги не містить технічних рішень щодо українського пакувального комплекту. Вимоги до обладнання важливого для безпеки встановлені в: НП 306.4.143-2008, НП 306.4.213-2017.
Вимоги до пакувального комплекту встановлені в: НП 306.4.153-2009.
Вимоги до контейнерів для зберігання високоактивних радіоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-440 встановлені Наказом Міненерговугілля України від 04.07.2012 № 495.
З огляду на вищевикладене вимога цілком відхиляється.
Відповідь замовника: 05.08.2020 21:49
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
30.07.2020, 14:51. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c35
Вимога (Скарга)
Вимога UA-2020-07-09-001529-c.b27 (Про використання машин та механізмів які не передбачені технічними вимогами).
Згідно п. 13.2. Наказу №45 від 16.05.2011 «Про затвердження Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів» проектні рішення на стадіях проектування, які підлягають затвердженню, розробляються з максимальною деталізацією, необхідною для достовірного визначення кошторисної вартості будівництва, що дозволить реалізувати проект будівництва за цією вартістю.
У відповіді на вимогу UA-2020-07-09-001529-c.b27 Замовником зазначено, що не зважаючи на необхідність використання спеціальної будівельної техніки яка підтверджена позитивним експертним звітом №00-0865-19/ПБ (00-0078-19ПБ), ця спеціалізована техніка не буда врахована при складанні кошторису та не увійшла до підсумкової відомості ресурсів і об’ємів робіт зазначених у додатку 1 Технічних вимог !
Беручи до уваги вимогу п. 13.2. Наказу №45 від 16.05.2011 «Про затвердження Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів» вимагаємо включити до об’ємів робіт та кошторисів спеціальну вантажопідіймальну техніку необхідність використання якої підтверджено підтверджена позитивним експертним звітом №00-0865-19/ПБ (00-0078-19ПБ), що дозволить учасникам тендера визначити реальну вартість будівництва та реалізувати проект будівництва за цією вартістю.
чясч
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: проектна документація по об’єкту «Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)», в тому числі кошторисна документація, має позитивний експертний звіт ДП «Укрдержбудекспертиза». Кошторисні розрахунки виконані на стадії проектування, та відкориговані з урахуванням зауважень експертизи.
Замовник цілком згоден, що п. 13.2. Наказу № 45 від 16.05.2011 «Про затвердження Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів» проектні рішення на стадіях проектування, які підлягають затвердженню, розробляються з максимальною деталізацією, необхідною для достовірного визначення кошторисної вартості будівництва, що дозволить реалізувати проект будівництва за цією вартістю.
Для спрощення роботи з підготовки тендерних пропозицій та прискорення визначення договірної ціни підрядника замовник замість відомості обсягів робіт у додатку 1 до Технічних вимог (додаток 3 до тендерної документації) надав обнулений кошторисний розрахунок.
Згідно пункт 6.2.1.5 ДСТУ-Н Б Д.1.1-2:2013 «НАСТАНОВА ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ ПРЯМИХ ВИТРАТ У ВАРТОСТІ БУДІВНИЦТВА» при розрахунках вартості експлуатації будівельних машин та механізмів, вартість таких робіт визначається з урахуванням умов виконання робіт з відповідними технічними (у проекті виконання робіт) та економічними обґрунтуваннями.
В економічному обґрунтуванні провадиться співставлення вартості експлуатації машин і механізмів, передбачених ресурсними елементними кошторисними нормами для внутрішнього будівельного транспортування матеріальних ресурсів і механізації технологічних процесів, розрахованої на підставі нормативного часу роботи та вартості машино-години цих машин, що склалася в регіоні та наближених до нього територіях, або (за їх відсутності) за усередненими показниками, рекомендованими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері будівництва, містобудування та архітектури, з відповідною вартістю зазначених робіт, що планується виконувати із застосуванням ручного труда чи наявних у підрядній організації машин та механізмів.
Відповідь замовника: 05.08.2020 21:50
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
31.07.2020, 16:42. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a36
Вимога (Скарга)
Вимоги до класифікації учасників
31.07.2020 були опубліковані зміни до тендерної документаці, які змінюють вимоги до класифікації учасників, а саме вимагають наявність досвіду виконання будівельних робіт по новому будівництву сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів за класом наслідків (відповідальності)- СС3. Раніше тендерна документація вимагала наявність досвіду виконання робіт по спорудженню або ядерних установок або сховищ ядерного палива. Варто зазначити, що з однієї сторони вимоги значно знижуються, люба компанія яка виконувала незначний обсяг будівельних робіт по спорудженню сховищ ядерних відходів в зоні відчуження тепер відповідає кваліфікації і може бути генеральним підрядником по спорудженню важливого об’єкту, що є предметом тендера. Спроможність такої компанії виконувати великі за об’ємом і складні технологічно роботи організаторів торгів не цікавить. Варто зазначити, що роботи на по спорудженню сховищ для зберігання відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження виконувало обмежена кількість компаній і зважаючи на вищевказані кваліфікаційні обмеження цілком ймовірною є домовленість цих компаній і як наслідок відсутність конкуренції на торгах. В той же час велика кількість компаній які мають досвід по роботі на ядерних об’єктах України (на атомних станціях) відсторонені від участі в торгах. Вважаємо нові кваліфікаційні вимоги дискримінаційними. Вимагаємо:
1. Вважати достатнім для задоволення кваліфікаційних вимог наявності досвіду виконання будівельних робіт на ядерних об’єктах за класом наслідків СС3;
2. Оскільки для підтвердження своєї відповідності критеріям зазначеним в підпунктах 5.1.1 та 5.1.2 учасник може залучати потужності субпідрядників (це ж стосується виконання проектних робіт) вимагаємо поширення цього правила на підтвердження досвіду виконання будівельних робіт, пусконалагоджувальних робіт, фінансової спроможності.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: згідно частини 2 статті16 Закону замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв:
1) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій;
2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;
3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів);
4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.
Згідно вимог абзацу 2 частини 3 статті 16 Закону «Якщо для закупівлі робіт або послуг замовник встановлює кваліфікаційний критерій такий як наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та/або наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід, учасник може для підтвердження своєї відповідності такому критерію залучити потужності інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців.».
Згідно абзацу 6 частини 3 статті 1 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» встановлено, що сховища, призначені для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів є об'єктами, які мають загальнодержавне значення.
Необхідно відмітити, що в тендерній документації чітко визначено предмет закупівлі, а саме «Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання)». Виходячи з цього Замовник і визначав кваліфікаційні критерії щодо вибору Підрядника. Вимога Учасника щодо зміни кваліфікаційних критеріїв, а саме «…досвіду виконання будівельних робіт на ядерних об’єктах за класом наслідків СС3», не дасть можливості Замовнику в достатній мірі прозоро та однозначно оцінити релевантний досвід Учасника, оскільки в якості аналогічних робіт на ядерних установок за класом наслідків СС3 можуть виконуватись різнопланові роботи, крім будівництва сховищ високоактивних відходів.
Високоактивні радіоактивні відходи, так само як і відпрацьоване ядерне паливо характеризуються основними факторами небезпеки: тепловиділення та радіаційне опромінення, тому вимоги безпеки до цих об’єктів є співставними.
Світовий досвід будівництва та експлуатації сховищ свідчить що в сховищах високоактивних радіоактивних відходів та відпрацьованого ядерного палива реалізована технологія контейнерного зберігання. Сховища мають подібні технологічні компоненти: виробнича зона (приймання, вхідний контроль, перевантаження), зона зберігання.
Таким чином, аналогічним досвідом для даної закупівлі визначено досвід виконання договорів з нового будівництва сховищ, призначених для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів.
Відповідь замовника: 05.08.2020 21:51
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
03.08.2020, 15:55. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b37
Скарга до АМКУ
АТ КІЕП
Скарга, що стосується тендерної документації та/або прийнятих рішень, дії чи бездіяльності Замовника, що відбулися до закінчення строку, установленого для подання тендерних пропозицій
Відповідно до ч. 2 та 4 ст. 22 Закону України від 25.12.2015 р. № 922-VІІІ «Про публічні закупівлі» (зі змінами та доповненнями) тендерна документація повинна містити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Замовник на етапі визначення обсягів закупівлі робіт та відповідно складення тендерної документації включив до неї дискримінаційні вимоги, які істотно обмежують можливість участі у процедурі закупівлі значної частини потенційних учасників, в тому числі АТ КІЕП, тобто обмежують конкуренцію.
Дата розгляду скарги14.08.2020, 12:00
Місце розгляду скаргиАМКУ
Не задоволена
05.08.2020, 12:38. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a38
Скарга до АМКУ
ТОВ "ХОЛТЕК УКРАЇНА"
СКАРГА на умови тендерної документації
Відповідно до частини 2 Статті 5 Закону України від 25.12.2015 р. № 922-VІІІ «Про публічні закупівлі» (зі змінами та доповненнями) учасники (резиденти та нерезиденти) всіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у процедурах закупівель / спрощених закупівлях на рівних умовах. Положення тендерної документації містять дискримінаційні умови щодо участі у процедурі закупівлі потенційних учасників-нерезидентів.
Дата розгляду скарги18.08.2020, 15:00
Місце розгляду скаргиАМКУ
Причина відхилення скаргиСкарга не відповідає вимогам частин 2-5 та 9 статті 18 Закону про публічні закупівлі
Розгляд зупинено
07.09.2020 20:12
05.08.2020, 13:24. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b39
Скарга до АМКУ
ПрАТ "Укренергомонтаж"
123
123
Причина відхилення скаргиСкасована автором
Повернено як помилкове
05.08.2020, 18:15. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b40
Скарга до АМКУ
ТОВ "МОСТИЦЬКИЙ 2"
Скарга, що стосується умов ТД
У зв'язку із внесеними змінами до тендерної документації 30.07.2020 року, вважаємо вимоги замовника дискримінаційними та такими, що значно обмежують коло учасників закупівлі.
Дата розгляду скарги17.08.2020, 12:00
Місце розгляду скаргиАМКУ
Не задоволена
05.08.2020, 18:18. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b41
Скарга до АМКУ
ПрАТ "Укренергомонтаж"
Дискримінаційні вимоги
Дискримінаційні вимоги щодо учасників торгів
Причина відхилення скаргиСкасована автором
Повернено як помилкове
25.08.2020, 20:43. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a48
Вимога (Скарга)
Оприлюднення додаткових документів, які передбачені законодавством
Виходячи з вимог НП.306.4.213-2017 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ безпеки при поводженні з радіоактивними відходами до їх захоронення розділ VI. Будівництво та введення в експлуатацію об’єкта, призначеного для поводження з РАВ до їх захоронення п.п. 1,2: «Об’єкт, призначений для поводження з РАВ, споруджується відповідно до затвердженого в установленому порядку проекту (робочого проекту) та вимог НПА. Зміни в процесі будівництва установлених проектом (робочим проектом) складу, конструкції та/або характеристик споруд І та ІІ категорії, а також систем та обладнання, важливих для безпеки об’єкта, до їх впровадження погоджуються з Держатомрегулюванням за результатами державної експертизи ЯРБ.» Враховуючи, що Підрядник має проводити будівництво згідно проекту та будь які відступи від проекту мають погоджуватися у відповідності до НПА, вважаємо, що представлена тендерна документація не є повною та на етапі реалізації проекту можуть виникнути підстави для додаткових витрат зі сторони Підрядника які неможливо передбачити у тендерній пропозиції. Виходячи з вищевикладеного, вимагаємо оприлюднення затвердженої у встановленому порядку проектної документації стадії «Проект». Крім того, у пункті 3.9 Технічних вимог (Додаток 3 до тендерної документації) наявне посилання на ДБН В.1.2-5:2007, п.3.1.1 якого передбачена вимога щодо наявності аналізу світового досвіду проектування подібних об'єктів та вибір конструктивних і технологічних рішень. Оскільки у вимогах до підрядника згідно п. 3.9. не зазначено такої вимоги то припускаємо що вона була виконана та є в наявній документації до проекту. Також вимагаємо надати наявну інформацію щодо «апробації прийнятих конструктивних та технологічних рішень, в тому числі технологій моніторингу». У відповідності з ДБН В.1.2-5:2007 п.3.1.1., задля впевненості у можливості використання інших технологій та у відповідності до вищенаведеного, нами було проведено аналіз вимог Нормативно-правових актів України, де згідно до ВИМОГ ТА ПРАВИЛ довгострокового зберігання довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів до їх захоронення в глибоких геологічних формаціях п. 3.2 «Роботи зі спорудження сховища розпочинаються тільки після того, як прийнято рішення про розміщення, проектування і будівництво сховища в порядку, установленому в розділі VIII Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" ( 255/95-ВР ), розроблено проект сховища та отримано ліцензію на провадження діяльності з переробки, зберігання та захоронення РАВ, а саме на здійснення робіт щодо будівництва сховища.» Також зазначаємо що у відповідності до статі 24 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" (255/95-ВР), Оцінка безпеки включає в себе аналіз сценаріїв розвитку можливих надзвичайних ситуацій, їх наслідків та порівняння результатів з критеріями безпеки. У разі позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля та висновку державних експертиз на проект у встановленому законодавством порядку видається ліцензія на будівництво». Оскільки у відповідності до Статті 5 ЗУ «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» одним з основних принципів державної політики у сфері використання ядерної енергії та радіаційного захисту є відкритість і доступність інформації, пов'язаної з використанням ядерної енергії, вимагаємо також додати до ТД наступні документи: • робочій проект; • аналіз світового досвіду проектування подібних об'єктів та вибір конструктивних і технологічних рішень; • апробацію прийнятих конструктивних та технологічних рішень, в тому числі технологій моніторингу; • звіт аналізу безпеки; • позитивний висновок впливу на довкілля; • висновки державних експертиз на проект; • ліцензію на будівництво. Просимо вас не ухилятися від надання наведеної вище інформації та нагадуємо щодо наявності відповідальності згідно до Статті 81 ЗУ «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» за необґрунтовану відмову від надання інформації або надання недостовірної інформації, несвоєчасне надання або приховування інформації, а також необґрунтоване віднесення інформації, зазначеної у частині першій статті 10 Закону, до категорії відомостей з обмеженим допуском.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення: будівництво комплексу «Вектор» розпочалося в січні 1998 року згідно з проєктною документацією, яка пройшла Державну експертизу і була затверджена наказом Міністра МНС України від 16.06.1997 р. № 90.

Робота над проектом «Будівництво сховища для проміжного зберігання ВАВ, що повертаються із РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (далі – сховище ОСКЛ-ВАВ) розпочалася з 2011 року, зі стадії ТЕО «Інвестицій будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС».

Підставою для проєктування, було рішення Кабінетом Міністрів України, що відображене у комплексній програмі поводження з радіоактивними відходами, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 1996 р. № 480.

Після прийняття Закону України «Про Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами» 17 вересня 2008 року, Кабінетом Міністрів України було приведено свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та постановою від 8 квітня 2009 р. № 323 було достроково припинено виконання Комплексної програми поводження з радіоактивними відходами, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 1996 р. № 480.

Розділом «Завдання і заходи Програми» Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами передбачено проєктування, будівництво та експлуатація сховища для проміжного зберігання високоактивних радіоактивних відходів, що повертатимуться з Російської Федерації після переробки відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій.

Крім того, в пункті 6) Указу Президента України від 10 липня 2019 року №512/2019 «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», зазначено: «завершити проектування та розпочати будівництво у складі комплексу виробництв «Вектор» сховища для зберігання високоактивних радіоактивних відходів, що утворюються після переробки відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій.

Згідно пункту 8 розділу ІІІ тендерної документації учасник при необхідності може візуально ознайомитись з обсягом робіт та умовами їх виконання на місці виконання робіт, в т. ч. з проєктною документацією. З наявними ліцензіями учасники можуть ознайомитись на офіційному сайті нашого підприємства. Таким чином в частині долучення • робочого проекту; • аналізу світового досвіду проєктування подібних об'єктів та вибір конструктивних і технологічних рішень; • апробацію прийнятих конструктивних та технологічних рішень, в тому числі технологій моніторингу; • звіту з аналізу безпеки; • позитивного висновку впливу на довкілля; • висновку державних експертиз на проєкт; • ліцензію на будівництво до тендерної документації вимога відхиляється
Відповідь замовника: 28.08.2020 18:29
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
07.09.2020, 17:16. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a49
Вимога (Скарга)
Оприлюднення документів, які передбачені законодавством
Ознакомившись з відповіддю Замовника на вимогу UA-2020-07-09-001529-c.a48, потенційний учасник з метою встановлення правових підстав здійснення діяльності Замовника щодо будівництва об'єкту (з метою розрахунку часу щодо виконання усіх робіт учасника за для підтвердження терміну виконання робіт у своєї пропозиції) звернувся до офіційної сторінці Замовника у розділ Ліцензії ( https://www.cemrw.com/?page_id=44) та не знайшов запитувану інформацію. Сторінка містить, здебільшого, скан-копії прострочених ліцензій та НЕ МІСТИТЬ:
• Ліцензії ДАБІ України на будівництво об’єкту;
• Ліцензії ДІЯРУ на будівництво та введення в експлуатацію об’єкту (сховища РАВ).
Звернувшись до реєстр виданих ліцензій ДАБІ та ДІЯРУ, ми не знайшли інформацію щодо запитуваних нами ліцензій (також не знайшли заявок ЦППРВ на їх отримання).
Виходячи з вищевикладеного, з метою підготовки учасником реалістичної пропозиції щодо строків виконання проекту, вимагаємо надати потенційним учасникам діючі ліцензії ЦППРВ щодо об’єкту будівництва. У разі відсутності вищезгаданих ліцензій, просимо Замовника надати план та орієнтовні строки їх отримання. Вищезгадана інформація необхідна потенційним учасникам для підготовки пропозицій.
Повторно підкреслюємо, що наявність ліцензії ДІЯРУ є першочерговим документом для початку будівництва та введення в експлуатацію об’єкту (у відповідності до законодавства України).
Дякуємо!
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» відхиляє вимогу з огляду на нижчезазначене: на даному етапі проведення публічних закупівель наявність або відсутність документів зазначених у вимозі учасника жодним чином не може впливати на формування ціни та підготовку тендерної пропозиції учасника.
Крім того, 18 березня 2020 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2020 №219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду», відповідно до якої скасовано порядки ліцензування у сфері архітектури та будівництва, а саме визнано такими, що втратили чинність:
• постанова Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 №1396 «Про ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури».
• постанова Кабінету Міністрів України від 22.10. 2008 № 941 «Про внесення змін до Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві».
• постанова Кабінету Міністрів України від 30.03.2016 № 256 «Деякі питання ліцензування будівництва об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками)».
• та ще низьку постанов Кабінету Міністрів України, що регулюють питання ліцензування у сфері архітектури та будівництва.
З цього випливає, що з 18.03.2020 року питання видачі нових ліцензій у сфері архітектури та будівництва на законодавчому рівні на сьогоднішній день достатньо не врегульовано.
Щодо розміщення на сайті підприємства прострочених ліцензій інформуємо, що всі вони є діючими і найближчим часом додатково буде розміщена інформація про внесення змін до вказаний ліцензій.
Відповідь замовника: 10.09.2020 15:33
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
07.09.2020, 17:33. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b50
Вимога (Скарга)
Вимоги до класифікації учасників.
Ми зацікавлені прийняти участь у тендері та готові продемонструвати свою спроможніть виконати роботи, передбачені Тендерною документацією (ТД). Водночас, стосовно деяких вимог та умов, зазначених у ТД, ми пропонуємо Замовнику внести зміни до Тендерної документації, які дозволять взяти участь більш широкому колу підприємств, ніж зараз зумовлюється положеннями ТД, при цьому без заниження рівня їх кваліфікації. Нижче наводимо наші пропозиції щодо внесення змін до конкретних положень ТД:
1. В розділі ІІІ. Інструкція з підготовки тендерної пропозиції, пункті 5 «Кваліфікаційні критерії до учасників та вимоги, установлені статтею 17 Закону №922», підпункті 5.1 «Частина І (ст. 16 Закону № 922)» в абзаці «Наявність документально підтвердженого досвіду виконання будівельних робіт по новому будівництву сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки)
Ми пропонуємо викласти цю вимогу у такій редакції «Нове будівництво та або реконструкція сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або реконструкція головного корпусу енергоблоків. об’єктів за класом відповідальності –ССЗ» у якості генпідрядника, підрядника, субпідрядника
Підприємство, яке може надати підтвердження виконання аналогічного договору, має повноцінний достатній документально підтверджений досвід виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору(-рів), що не суперечить положенням Закону №922 та не позбавляє Замовника можливості обрати досвідченого виконавця.
2. В розділі ІІІ. «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції», пункті 6 «Інформація про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі», підпункті 6.5 міститься вимога «Учасник має підтвердити наявність допуску відповідною довідкою уповноважених державних органів.».
Пропонуємо викласти цю вимогу у такій редакції «Учасник має підтвердити наявність допуску відповідною довідкою уповноважених державних органів або надати лист-гарантію про зобов’язання надати відповідну довідку уповноважених органів у разі визнання учасника переможцем торгів, у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель. Не виконання зобов’язання за таким листом-гарантією є підставою для відхилення тендерної пропозиції.».
Така вимога не створює замовнику перешкод при визначенні найбільш економічно вигідної пропозиції при виконанні усіх вимог Тенденої документації та сприяє реалізації принципів закупівель, зокрема максимальної економії та недискримінації учасників завдяки залученню до тендерної закупівлі учасників, які спроможні успішно виконати завдання.
3. Учасник повинен продемонструвати міцність фінансового стану, а саме мінімальний середньорічний оборот в розмірі 7% від очікуваної вартості закупівлі, розрахований як сума підтверджених платежів за поточними та/або завершеним контрактами за останні три (3) роки 2017, 2018, 2019.
Просимо замінити дану вимогу на : мінімальний середньорічний оборот в розмірі 5% від очікуваної вартості закупівлі.

4. Для підтвердження інформації про наявність персоналу групи технічного контролю (ГТК) учасник надає копії таких документів

– сертифікатів фахівців з неруйнівних методів контролю,
– диплома міжнародного інспектора зі зварювання повного рівня (IWI-C) згідно ДСТУ ISO 3834-5. Просимо забрати дану вимогу.

Ми розуміємо, що Замовник має право не врахувати чи врахувати частково та на свій розсуд наші пропозиції. Дякуємо за увагу.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерний комітет з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» надає наступні роз’яснення:
1. Замовник в тендерній документації самостійно встановлює вимогу щодо наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору або аналогічних договорів, виходячи зі специфіки предмета закупівлі, з урахуванням частини третьої статті 5 Закону та дотриманням принципів, закріплених у статті 3 Закону.
Замовник вимагає підтвердження досвіду виконання будівельних робіт саме з нового будівництва в зв'язку з тим, що перелік видів цих робіт більш розширений, ніж при виконанні робіт з реконструкції або капітального ремонту. А оскільки проєкт пройшов державну експертизу та отримав позитивний експертний звіт від 28.11.2019 № 00-0865-19/ПБ (00-0078-19/ПБ) та затверджений в установленому порядку, в якому передбачений вид будівництва – нове будівництво.
По закінченню будівництва передбачено отримання сертифіката готовності об’єкту до експлуатації, який засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проєктній документації та підтверджує його готовність до експлуатації.
А тому учасник процедури закупівлі в запропонований спосіб не зможе належним чином та згідно вимог тендерної документації підтвердити досвід виконання аналогічного договору.
2. Повторно зазначаємо, що лист-гарантія не може гарантувати отримання від СБУ позитивних висновків перевірки персоналу учасника. У разі отримання негативних висновків перевірки, допуск такому персоналу не може бути наданий. Відповідно до п. 22 постанови КМУ від 25.12.1997 року № 1471, спеціальна перевірка незалежно від категорії особливих робіт і допуску повинна проводитися не довше ніж два місяці від дня надходження запиту. Це означає, що протягом як мінімум двох місяців після підписання договору (до надання допусків до особливих робіт) будівельні роботи на об’єкті не будуть виконуватись, що для Замовника є неприпустимим.
Тому, з метою своєчасного початку та завершення в повному обсязі робіт по об’єкту: «Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» наявність допуску до виконання особливих робіт у працівників учасника, оформленого відповідно до постанови КМУ від 25.12.1997 року № 1471, є правомірною і необхідною вимогою в тендерній документації, яка не обмежує права потенційних учасників та не є дискримінаційною.
3. Відповідно до частини другої статті 16 Закону України «Про публічні закупівлі» замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій; наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів); наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. Зміст інформації, яку необхідно підтвердити, а також перелік документів, якими учасник повинен підтвердити свою фінансову спроможність, встановлені у тендерній документації, визначені замовником самостійно згідно із законодавством, виходячи зі специфіки предмета закупівлі з урахуванням частини четвертої статті 5 Закону, якою встановлено, що замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників, та з дотриманням принципів, закріплених у частині першій статті 5 Закону, не призводячи своїми діями до штучного або умисного обмеження потенційного кола учасників.
Визначення фінансової спроможності учасника процедури закупівлі встановлено виходячи із суми фінансування об'єкту у 2020 році.
4. Зазначене питання було предметом розгляду Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі – Колегія) за процедурою закупівлі номер у Prozorro: UA-2020-07-09-001529-c і згідно рішення Колегії від 02.09.2020 № 16560-р/пк-пз ця вимога не визнана дискримінаційною. Високоактивні радіоактивні відходи характеризуються основними факторами небезпеки: тепловиділення та радіаційне опромінення. Проєктом будівництва передбачено великий обсяг робіт по виробництву елементів та вузлів обладнання систем важливих для безпеки з корозійно-стійкої сталі. Експлуатація сховища передбачається протягом періоду 100 років.
Серія стандартів ДСТУ ISO 3834-(1÷5), які містять вимоги щодо спроможності виробника виготовлювати продукцію регламентованої якості, має статус національних стандартів.
Стандарти ДСТУ НБА 3.1-16:2013, ДСТУ НБА 3.1-16:2013, ДСТУ НБА 3.1-26:2014 ДСТУ НБА 3.1-27:2014 не містять вимог до кваліфікації персоналу, зайнятого наглядом за зварюванням, тому ДСП «ЦППРВ», як замовник, бажаючи мати гарантії якісного виконання зварювальних робіт, виставляє додаткову вимогу щодо наявності сертифікації вищевказаного персоналу третьою стороною відповідно до вимог ДСТУ ISO 3834-5:2008 (кваліфікація IWE, IWT, IWS, IWC).
Вимога, щодо наявності сертифікації вищевказаного персоналу з нагляду за зварюванням третьою стороною відповідно до вимог ДСТУ ISO 3834-5:2008 (кваліфікація IWE, IWT, IWS, IWC) в першу чергу обумовлена:
• унікальністю об’єкту, що не має аналогів в Україні;
• будівництвом об’єкту за класом наслідків СС3, що пов’язано не тільки з великою матеріальною шкодою в наслідок можливої аварії, а в першу чергу з можливими негативними радіаційними наслідками для довкілля та персоналу;
• великим строком експлуатації об’єкта, що передбачається на протязі ста років.
Наведені вище обставини свідчать про відсутність підстав для задоволення вимоги.
Відповідь замовника: 10.09.2020 15:35
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена
11.09.2020, 14:50. ID: UA-2020-07-09-001529-c.a51
Скарга до АМКУ
Holtec International
СКАРГА на умови тендерної документації
Відповідно до частини 2 Статті 5 Закону України від 25.12.2015 р. № 922-VІІІ «Про публічні закупівлі» (зі змінами та доповненнями) учасники (резиденти та нерезиденти) всіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у процедурах закупівель / спрощених закупівлях на рівних умовах. Положення тендерної документації містять дискримінаційні умови щодо участі у процедурі закупівлі потенційних учасників-нерезидентів.
Дата розгляду скарги24.09.2020, 17:00
Місце розгляду скаргиАМКУ
Не задоволена
02.10.2020, 16:03. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c52
Скарга до АМКУ
ТОВ Атоммонтажсервіс
Скарга що стосується тендерної документації та/або прийнятих рішень, дії чи бездіяльності Замовника, що відбулися до закінчення строку, установленого для подання тендерних пропозицій
Відповідно до ч. 2 та 4 ст. 22 Закону України від 25.12.2015 р. № 922-VІІІ «Про публічні закупівлі» (зі змінами та доповненнями) тендерна документація повинна містити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Однак, Замовником, всупереч вимогам чинного законодавства, при внесенні змін до тендерної документації було включено до неї дискримінаційні вимоги, які ставлять в нерівне становище всіх потенційних учасників процедури закупівлі та істотно обмежують можливість участі у процедурі закупівлі значної частини потенційних учасників, в тому числі
ТОВ «Атоммонтажсервіс», тобто обмежують конкуренцію.
Дата розгляду скарги16.10.2020, 15:00
Місце розгляду скаргиАМКУ
Причина відхилення скаргиСкарга не відповідає вимогам частин 2-5 та 9 статті 18 Закону про публічні закупівлі
Розгляд зупинено
03.11.2020 22:54
15.10.2020, 00:01. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c53
Скарга до АМКУ
ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "АДАМАНТ"
СКАРГА на умови тендерної документації
09.07.2020 замовником було оголошено відкриті торги UA-2020-07-09-001529-c на закупівлю робіт: ДСТУ Б Д. 1. 1-1:2013 Роботи по об’єкту: ««Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання) [За кодом CPV ДК 021:2015 45213000-3 Будівництво торгових будівель, складів і промислових будівель, об’єктів транспортної інфраструктури] (надалі – Закупівля), а також оприлюднено в електронній системі закупівель тендерну документацію.
Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна Компанія «АДАМАНТ» (надалі - Скаржник) має намір прийняти участь у зазначеній Публічній закупівлі.
Проте наразі ми звертаємося до Антимонопольного комітету України щодо умов тендерної документації по даній закупівлі, оскільки вважаємо, що документація містить дискримінаційні умови, які унеможливлюють нашу участь у закупівлі, що суперечить положенням статті 5 та частини 4 статті 22 Закону України “Про публічні закупівлі” (далі – Закон).
Наявність умов, які штучно звужують можливість для участі Скаржника у Закупівлі на рівних умовах із іншими учасниками, є порушенням з боку Замовника принципів здійснення публічних закупівель щодо недискримінації учасників, гарантованих та охоронюваних Законом.
Нижче наводимо перелік дискримінаційних умов тендерної документації:

1. Розділом 3 “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” частиною 5 “Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, підстави, встановлені статтею 17 Закону, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.” пунктом 5.1.3 “Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів” п.п. 2 “Будівельні роботи” викладено наступне:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
2.Будівельні роботи:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність документально підтвердженого досвіду виконання будівельних робіт по новому будівництву сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або будівництво сховища, призначеного для зберігання високоактивних радіоактивних відходів або будівництво головного корпусу енергоблоків атомних електростанцій за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) є документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461*:
- копія сертифікату або надати посилання на такий сертифікат на офіційному веб-сайті Державної архітектурно – будівельної інспекції України в «Реєстрі дозвільних документів» та акт готовності об’єкта(ів) до експлуатації.
*якщо об’єкт прийнятий в експлуатацію до прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461, надати відповідні документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені згідно з законодавством України чинного на той час.
Учасник-нерезидент, для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника надає документи держави, де зареєстрований учасник-нерезидент та відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи.”

Вважаємо, що таке положення є дискримінаційним та таким, що звужує потенційне коло учасників, оскільки на дає нам змогу надати свою тендерну пропозиції як таку, що буде відповідати умовам тендерної документації. Наше підприємство має значний досвід саме у реконструкції об’єктів головного корпусу II черги ЧАЕС за класом наслідків (відповідальності) СС3 (значні наслідки). У зв’язку із чим, просимо зобов’язати Замовника внести зміни у дану вимогу та викласти її у наступній редакції:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
2.Будівельні роботи:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність документально підтвердженого досвіду виконання будівельних робіт по новому будівництву та/або реконструкції сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або будівництво сховища, призначеного для зберігання високоактивних радіоактивних відходів або будівництво та/або реконструкція головного корпусу енергоблоків атомних електростанцій за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) є документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461*:
- копія сертифікату або надати посилання на такий сертифікат на офіційному веб-сайті Державної архітектурно – будівельної інспекції України в «Реєстрі дозвільних документів» та акт готовності об’єкта(ів) до експлуатації.
*якщо об’єкт прийнятий в експлуатацію до прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461, надати відповідні документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені згідно з законодавством України чинного на той час.
Учасник-нерезидент, для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника надає документи держави, де зареєстрований учасник-нерезидент та відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи.”

2. Розділом 3 “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” частиною 5 “Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, підстави, встановлені статтею 17 Закону, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.” пунктом 5.1.3 “Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів” п.п. 3 “Виконання пусконалагоджувальних робіт” викладено наступне:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
3. Виконання пусконалагоджувальних робіт:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність у учасника у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки відповідних програм на обладнанні сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів або на головному корпусі енергоблоків атомних електростанцій, за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки програм індивідуальних та комплексних випробувань є: акти прийомки обладнання після індивідуальних випробувань та систем після комплексних випробувань, акти прийомки автоматизованих систем згідно з вимогами ГОСТ 34.603-92 (або відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи - для учасника нерезидента).
Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів підтвердити довідкою за формою 1.5 Додатку 1 до тендерної документації.”



Вважаємо, що таке положення є дискримінаційним та таким, що звужує потенційне коло учасників, оскільки не дає нам змогу надати свою тендерну пропозиції як таку, що буде відповідати умовам тендерної документації. Наше підприємство має можливість залучити до виконання робіт субпідрядну організацію, яка має значний досвід у виконанні робіт, визначених Замовником у даному підпункті. Разом із тим, Замовником у тендерній документації, а саме Розділом 3 “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” частиною 5 “Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, підстави, встановлені статтею 17 Закону, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.” пунктом 5.1.3 “Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів” п.п. 1 “Проєктні роботи” передбачена можливість залучення субпідрядної організації для підтвердження такого досвіду виконання аналогічного договору. У зв’язку із чим, просимо зобов’язати Замовника внести зміни й у оскаржувану вимогу та викласти її у наступній редакції:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
3. Виконання пусконалагоджувальних робіт:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність у учасника у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки відповідних програм на обладнанні сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів або на головному корпусі енергоблоків атомних електростанцій, за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
У разі відсутності такого досвіду учасник закупівлі має право на правах субпідрядного договору залучити організацію, яка повинна мати досвід виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки відповідних програм на обладнанні сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високорадіоактивних відходів, за класом наслідків (відповідальності) СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки програм індивідуальних та комплексних випробувань є: акти прийомки обладнання після індивідуальних випробувань та систем після комплексних випробувань, акти прийомки автоматизованих систем згідно з вимогами ГОСТ 34.603-92 (або відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи - для учасника нерезидента).
Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів підтвердити довідкою за формою 1.5 Додатку 1 до тендерної документації.”

3. Додаток 1 до тендерної документації, Форма 1.2 “Інформація про наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання будівельних робіт (інформацію бажано надати у формі нижченаведеної таблиці)” має наступну вимогу:

№п/п Найменування Кількість (рекомендована) Власне/
Субпідрядника/
Орендоване/Інше
(…)
2 Вантажопідіймальні, будівельні, транспортно-технологічні машини:
Кран баштовий, вантажопід’ємність 80т або більше 1
(…)

Вважаємо, що таке положення є дискримінаційним та таким, що звужує потенційне коло учасників, оскільки на дає нам змогу надати свою тендерну пропозиції як таку, що буде відповідати умовам тендерної документації. Наше підприємство має можливість залучити до виконання робіт кран автомобільний, який повністю відповідає за своїми технічними властивостями для виконання повного комплексу будівельних робіт згідно з Технічними вимогами (Додаток 3 до тендерної документації). У зв’язку із чим, просимо зобов’язати Замовника внести зміни у дану вимогу та викласти її у наступній редакції:
№п/п Найменування Кількість (рекомендована) Власне/
Субпідрядника/
Орендоване/Інше
(…)
2 Вантажопідіймальні, будівельні, транспортно-технологічні машини:
Кран баштовий або автомобільний, вантажопід’ємність 80т або більше 1
(…)

Права Скаржника порушені тим, що в тендерній документації наявні ознаки порушення Замовником принципів здійснення закупівель, наведених у статті 5 Закону, а саме порушення принципу недискримінаційного відношення та рівного ставлення до всіх учасників, а також порушення частини 4 статті 22 Закону, а саме те, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, що перешкоджає Скаржнику прийняти участь у Закупівлі.

Виходячи з викладеного та відповідно до статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі», -
ПРОШУ:
1. Встановити порушення Замовником законодавства у сфері публічних закупівель.
2. Зобов’язати Замовника внести зміни до тендерної документації, усунувши порушення, що зазначені в цій скарзі.

Причина відхилення скаргиПеріод оскарження закінчився
Повернено як помилкове
13.10.2020, 16:26. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c54
Скарга до АМКУ
ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "АДАМАНТ"
СКАРГА на умови тендерної документації
09.07.2020 замовником було оголошено відкриті торги UA-2020-07-09-001529-c на закупівлю робіт: ДСТУ Б Д. 1. 1-1:2013 Роботи по об’єкту: ««Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання) [За кодом CPV ДК 021:2015 45213000-3 Будівництво торгових будівель, складів і промислових будівель, об’єктів транспортної інфраструктури] (надалі – Закупівля), а також оприлюднено в електронній системі закупівель тендерну документацію.
Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна Компанія «АДАМАНТ» (надалі - Скаржник) має намір прийняти участь у зазначеній Публічній закупівлі.
Проте наразі ми звертаємося до Антимонопольного комітету України щодо умов тендерної документації по даній закупівлі, оскільки вважаємо, що документація містить дискримінаційні умови, які унеможливлюють нашу участь у закупівлі, що суперечить положенням статті 5 та частини 4 статті 22 Закону України “Про публічні закупівлі” (далі – Закон).
Наявність умов, які штучно звужують можливість для участі Скаржника у Закупівлі на рівних умовах із іншими учасниками, є порушенням з боку Замовника принципів здійснення публічних закупівель щодо недискримінації учасників, гарантованих та охоронюваних Законом.
Нижче наводимо перелік дискримінаційних умов тендерної документації:

1. Розділом 3 “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” частиною 5 “Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, підстави, встановлені статтею 17 Закону, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.” пунктом 5.1.3 “Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів” п.п. 2 “Будівельні роботи” викладено наступне:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
2.Будівельні роботи:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність документально підтвердженого досвіду виконання будівельних робіт по новому будівництву сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або будівництво сховища, призначеного для зберігання високоактивних радіоактивних відходів або будівництво головного корпусу енергоблоків атомних електростанцій за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) є документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461*:
- копія сертифікату або надати посилання на такий сертифікат на офіційному веб-сайті Державної архітектурно – будівельної інспекції України в «Реєстрі дозвільних документів» та акт готовності об’єкта(ів) до експлуатації.
*якщо об’єкт прийнятий в експлуатацію до прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461, надати відповідні документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені згідно з законодавством України чинного на той час.
Учасник-нерезидент, для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника надає документи держави, де зареєстрований учасник-нерезидент та відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи.”

Вважаємо, що таке положення є дискримінаційним та таким, що звужує потенційне коло учасників, оскільки на дає нам змогу надати свою тендерну пропозиції як таку, що буде відповідати умовам тендерної документації. Наше підприємство має значний досвід саме у реконструкції об’єктів головного корпусу II черги ЧАЕС за класом наслідків (відповідальності) СС3 (значні наслідки). У зв’язку із чим, просимо зобов’язати Замовника внести зміни у дану вимогу та викласти її у наступній редакції:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
2.Будівельні роботи:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність документально підтвердженого досвіду виконання будівельних робіт по новому будівництву та/або реконструкції сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або будівництво сховища, призначеного для зберігання високоактивних радіоактивних відходів або будівництво та/або реконструкція головного корпусу енергоблоків атомних електростанцій за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) є документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461*:
- копія сертифікату або надати посилання на такий сертифікат на офіційному веб-сайті Державної архітектурно – будівельної інспекції України в «Реєстрі дозвільних документів» та акт готовності об’єкта(ів) до експлуатації.
*якщо об’єкт прийнятий в експлуатацію до прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461, надати відповідні документи щодо прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкту оформлені згідно з законодавством України чинного на той час.
Учасник-нерезидент, для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору на будівельні роботи у якості генерального підрядника або підрядника надає документи держави, де зареєстрований учасник-нерезидент та відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи.”

2. Розділом 3 “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” частиною 5 “Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, підстави, встановлені статтею 17 Закону, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.” пунктом 5.1.3 “Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів” п.п. 3 “Виконання пусконалагоджувальних робіт” викладено наступне:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
3. Виконання пусконалагоджувальних робіт:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність у учасника у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки відповідних програм на обладнанні сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів або на головному корпусі енергоблоків атомних електростанцій, за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки програм індивідуальних та комплексних випробувань є: акти прийомки обладнання після індивідуальних випробувань та систем після комплексних випробувань, акти прийомки автоматизованих систем згідно з вимогами ГОСТ 34.603-92 (або відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи - для учасника нерезидента).
Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів підтвердити довідкою за формою 1.5 Додатку 1 до тендерної документації.”



Вважаємо, що таке положення є дискримінаційним та таким, що звужує потенційне коло учасників, оскільки не дає нам змогу надати свою тендерну пропозиції як таку, що буде відповідати умовам тендерної документації. Наше підприємство має можливість залучити до виконання робіт субпідрядну організацію, яка має значний досвід у виконанні робіт, визначених Замовником у даному підпункті. Разом із тим, Замовником у тендерній документації, а саме Розділом 3 “Інструкція з підготовки тендерної пропозиції” частиною 5 “Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, підстави, встановлені статтею 17 Закону, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.” пунктом 5.1.3 “Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів” п.п. 1 “Проєктні роботи” передбачена можливість залучення субпідрядної організації для підтвердження такого досвіду виконання аналогічного договору. У зв’язку із чим, просимо зобов’язати Замовника внести зміни й у оскаржувану вимогу та викласти її у наступній редакції:
“Для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору (ів) учасник повинен надати:
(…)
3. Виконання пусконалагоджувальних робіт:
Довідка за Формою 1.5. за підписом уповноваженої особи, скріплену печаткою учасника (за наявності) про наявність у учасника у якості генерального підрядника або підрядника (субпідрядника) документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки відповідних програм на обладнанні сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів або на головному корпусі енергоблоків атомних електростанцій, за класом наслідків (відповідальності) — СС3 (значні наслідки).
У разі відсутності такого досвіду учасник закупівлі має право на правах субпідрядного договору залучити організацію, яка повинна мати досвід виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки відповідних програм на обладнанні сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високорадіоактивних відходів, за класом наслідків (відповідальності) СС3 (значні наслідки).
Інформація про наявність документально підтвердженого досвіду виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки програм індивідуальних та комплексних випробувань є: акти прийомки обладнання після індивідуальних випробувань та систем після комплексних випробувань, акти прийомки автоматизованих систем згідно з вимогами ГОСТ 34.603-92 (або відгук суб’єкта господарювання за замовленням якого здійснювались зазначені роботи - для учасника нерезидента).
Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів підтвердити довідкою за формою 1.5 Додатку 1 до тендерної документації.”

3. Додаток 1 до тендерної документації, Форма 1.2 “Інформація про наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання будівельних робіт (інформацію бажано надати у формі нижченаведеної таблиці)” має наступну вимогу:

№п/п Найменування Кількість (рекомендована) Власне/
Субпідрядника/
Орендоване/Інше
(…)
2 Вантажопідіймальні, будівельні, транспортно-технологічні машини:
Кран баштовий, вантажопід’ємність 80т або більше 1
(…)

Вважаємо, що таке положення є дискримінаційним та таким, що звужує потенційне коло учасників, оскільки на дає нам змогу надати свою тендерну пропозиції як таку, що буде відповідати умовам тендерної документації. Наше підприємство має можливість залучити до виконання робіт кран автомобільний, який повністю відповідає за своїми технічними властивостями для виконання повного комплексу будівельних робіт згідно з Технічними вимогами (Додаток 3 до тендерної документації). У зв’язку із чим, просимо зобов’язати Замовника внести зміни у дану вимогу та викласти її у наступній редакції:
№п/п Найменування Кількість (рекомендована) Власне/
Субпідрядника/
Орендоване/Інше
(…)
2 Вантажопідіймальні, будівельні, транспортно-технологічні машини:
Кран баштовий або автомобільний, вантажопід’ємність 80т або більше 1
(…)

Права Скаржника порушені тим, що в тендерній документації наявні ознаки порушення Замовником принципів здійснення закупівель, наведених у статті 5 Закону, а саме порушення принципу недискримінаційного відношення та рівного ставлення до всіх учасників, а також порушення частини 4 статті 22 Закону, а саме те, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, що перешкоджає Скаржнику прийняти участь у Закупівлі.

Виходячи з викладеного та відповідно до статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі», -
ПРОШУ:
1. Встановити порушення Замовником законодавства у сфері публічних закупівель.
2. Зобов’язати Замовника внести зміни до тендерної документації, усунувши порушення, що зазначені в цій скарзі.

Дата розгляду скарги27.10.2020, 10:00
Місце розгляду скаргиАнтимонопольний комітет України
Рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з
розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель № 20015-р/пк-пз від 27.10.2020 ВИКОНАНО
Дата виконання рішення замовником: 02.11.2020 18:37
Виконана замовником
05.11.2020, 16:32. ID: UA-2020-07-09-001529-c.b55
Скарга до АМКУ
ТОВ Атоммонтажсервіс
СКАРГА що стосується тендерної документації та/або прийнятих рішень, дії чи бездіяльності Замовника, що відбулися до закінчення строку, установленого для подання тендерних пропозицій
Скаржник не може погодитися з такими рішеннями/діями Замовника, а саме:
- дії Замовника під час складання тендерної документації є такими, що порушують права та інтереси Скаржника;
- наявні дії Замовника, що порушують норми, мету та основні принципи Закону України «Про публічні закупівлі».
Так, відповідно до преамбули Закону, ним установлюються правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади. Метою цього Закону є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції. Статтею 3 Закону встановлено принципи здійснення закупівель, а саме: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; об’єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.
Дата розгляду скарги18.11.2020, 12:00
Місце розгляду скаргиАнтимонопольний комітет України
Рішенням тендерного комітету з питань капітального будівництва ДСП «ЦППРВ» виконано рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 25.11.2020 № 21876-р/пк-пз, оформленого протоколом від 26.11.2020 № 126, шляхом внесення ряду змін до тендерної документації, в т.ч. в частині третій пункту 5.1.3 розділу ІІІ тендерної документації видалено абзац третій наступного змісту:
«У разі відсутності такого досвіду учасник закупівлі має право на правах субпідрядного договору залучити організацію, яка повинна мати досвід виконання пусконалагоджувальних робіт та розробки відповідних програм на обладнанні сховища, призначеного для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів, або на головному корпусі енергоблоків атомних електростанцій за класом наслідків (відповідальності) СС3 (значні наслідки).»
Дата виконання рішення замовником: 02.12.2020 18:59
Виконана замовником
13.11.2020, 16:41. ID: UA-2020-07-09-001529-c.c56
Скарга до АМКУ
ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "АДАМАНТ"
СКАРГА
що стосується умов тендерної документації
09.07.2020 замовником було оголошено відкриті торги UA-2020-07-09-001529-c на закупівлю робіт: ДСТУ Б Д. 1. 1-1:2013 Роботи по об’єкту: ««Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС» (Коригування)» (в тому числі виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання) [За кодом CPV ДК 021:2015 45213000-3 Будівництво торгових будівель, складів і промислових будівель, об’єктів транспортної інфраструктури] (надалі – Закупівля), а також оприлюднено в електронній системі закупівель тендерну документацію.
Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «АДАМАНТ» (надалі - Скаржник) має намір прийняти участь у зазначеній Публічній закупівлі.
Проте наразі ми звертаємося до Антимонопольного комітету України щодо умов тендерної документації по даній закупівлі, оскільки вважаємо, що документація містить дискримінаційні умови, які унеможливлюють нашу участь у закупівлі, що суперечить положенням статті 5 та частини 4 статті 22 Закону України “Про публічні закупівлі” (далі – Закон).
Наявність умов, які штучно звужують можливість для участі Скаржника у Закупівлі на рівних умовах із іншими учасниками, є порушенням з боку Замовника принципів здійснення публічних закупівель щодо недискримінації учасників, гарантованих та охоронюваних Законом.
Нижче наводимо перелік дискримінаційних умов тендерної документації:

Додаток 1 до тендерної документації, Форма 1.4 Інформація про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для виконання будівельних робіт (інформацію бажано надати у формі нижченаведеної таблиці)” має наступну вимогу:

“Для підтвердження інформації про наявність атестованого персоналу згідно норм і правил (в т. ч. з ядерної та радіаційної безпеки (далі – ЯРБ) згідно наказів ДІЯРУ від 02.10.2014 № 143 та від 18.10.2012 № 188) учасник надає копії таких документів:
– положення про перевірку знань з ЯРБ у керівників та ІТП;
– програма з навчання та перевірки знань з ЯРБ у робочого персоналу;
– протоколи перевірки знань з ЯРБ у ІТП та робочого персоналу;
– положення про порядок проведення навчання та перевірку знань з охорони праці;
– довідка про атестацію зварників атестованих відповідно до вимог ПНАЕ Г-7-003-87 з наданням відповідних посвідчень.

У разі відсутності у учасника-нерезидента атестованого персоналу згідно норм і правил (в т. ч. з ядерної та радіаційної безпеки згідно наказів ДІЯРУ від 02.10.2014 № 143 та від 18.10.2012 № 188) учасник-нерезидент повинен надати гарантійний лист та графік перевірки знань з ЯРБ свого персоналу до початку виконання будівельних робіт.”

Згідно наказу ДІЯРУ №188 від 18.10.2012 розділ І «Загальні положення» пункт 1.1 «Цей порядок встановлює до проведення навчання і перевірки знань з питань ядерної та радіаційної безпеки у персоналу експлуатуючої організації (оператора) та юридичних осіб , які залучаються експлуатуючими організаціями (операторами) як підрядники для здійснення робіт та надання послуг, що впливають на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки під час використання ядерної енергії.
При будівництві об’єкту, передбаченого тендерною документацією, не передбачається використання ядерної енергії.
Наказ ДІЯРУ №143 від 02.10.2014 має назву: «Про затвердження Порядку проведення навчання і перевірки знань з питань радіаційної безпеки у персоналу і посадових осіб суб’єктів окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії». При будівництві об’єкту, передбаченого тендерною документацією, не передбачається використання ядерної енергії.
Також слід звернути увагу на наступний документ, на який посилається Замовник (мовою оригіналу):
“ПНАЭ Г-7-003-87 (ПРАВИЛА АТТЕСТАЦИИ СВАРЩИКОВ ОБОРУДОВАНИЯ И ТРУБОПРОВОДОВ АТОМНЫХ ЭНЕРГЕТИЧЕСКИХ УСТАНОВОК. Утвержден постановлением Госатомэнергонадзора СССР от 02 апреля 1987 г. №5, дата введения 01 января 1988г. Правила устанавливают порядок аттестации сварщиков (в том числе операторов автоматических сварочных установок) на допуск к выполнению сварки и наплавки при изготовлении, монтаже, реконструкции и ремонте оборудования и трубопроводов атомных электростанций, станций теплоснабжения, теплоцентралей, опытных и исследовательских ядерных реакторов и установок, подконтрольных Госатомэнергонадзору СССР, согласно "Правилам устройства и безопасной эксплуатации оборудования атомных электростанций, опытных и исследовательских ядерных реакторов и установок".
Об’єкт, передбачений тендерною документацією, жодним чином не відноситься та не є одним з вищезазначених об’єктів (атомных электростанций, станций теплоснабжения, теплоцентралей, опытных и исследовательских ядерных реакторов и установок, подконтрольных Госатомэнергонадзору СССР). Також, згідно офіційного сайту Державної інспекції ядерного регулювання України (www.snrc.gov.ua), яка є державним регулятором формування та реалізації державної політики у сфері безпеки використання ядерної енергії, блоком нормативно правових актів регулювання безпеки ядерних установок визначено повний перелік нормативних документів, дія яких розповсюджується на ядерні установки. ПНАЄ Г-7-003-87 не відносяться до документів, які розповсюджуються на сховища відпрацьованого палива, а відносяться до документів, дія яких розповсюджується на АЕС.

Виходячи із вищенаведеного, вимога тендерної документації, вказана до Форми 1.4 Додатку №1 про наявність атестованого персоналу згідно норм і правил (в т.ч. з ядерної та радіаційної безпеки (далі – ЯРБ) згідно наказів ДІЯРУ від 02.10.2014 №143 та від 18.10.2012 №188) є необґрунтованою, дискримінаційною та такою, що звужує потенційне коло учасників, оскільки на дає Скаржнику змогу надати свою тендерну пропозиції як таку, що буде відповідати умовам тендерної документації.

Права Скаржника порушені тим, що в тендерній документації наявні ознаки порушення Замовником принципів здійснення закупівель, наведених у статті 5 Закону, а саме порушення принципу недискримінаційного відношення та рівного ставлення до всіх учасників, а також порушення частини 4 статті 22 Закону, а саме те, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, що перешкоджає Скаржнику прийняти участь у Закупівлі.

Виходячи з викладеного та відповідно до статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі», -
ПРОШУ:
1. Встановити порушення Замовником законодавства у сфері публічних закупівель.
2. Зобов’язати Замовника внести зміни до тендерної документації, усунувши порушення, що зазначені в цій скарзі.
Дата розгляду скарги25.11.2020, 10:00
Місце розгляду скаргиАМКУ
Не задоволена