Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
Процедура закупівлі оголошена 31.03.2021 18:02. Дата останніх змін - 12.07.2021 19:38

код ДК 021:2015 – 42410000-3 Підіймально-транспортувальне обладнання (ескалатори) -

Ідентифікатор закупівлі UA-2021-03-31-002882-b  
ID b748d1c8cf4d4a5e8bc6f3ecee142624  
Ідентифікатор плану UA-P-2021-03-31-008001-a  
Очікувана вартість закупівлі
15`580`700.00 Гривня
Ви ще не берете участь в обговоренні цієї закупівлі
Ви ще не берете участь у цій закупівлі
Відмітити оголошення
Додати у вибране
Приховати
Запланувати участь

Більш детальна інформація в тендерній документації. Проєкт договору в тендерній документації. Розмір, вид та умови надання забезпечення виконання договору про закупівлю (якщо замовник вимагає його надати): 5 (п’ять) відсотків вартості договору, оригінал банківської гарантії, умови надання – зазначено в тендерній документації.

Закупівельник (Проводить закупівлю)

Найменування замовника ФІЛІЯ "ВОКЗАЛЬНА КОМПАНІЯ " АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ"  
Очікувана вартість закупівлі 15`580`700.00 Гривня (з ПДВ)  
Розмір мінімального кроку пониження ціни 155`807.00 Гривня  
Загальний розмір забезпечення тендерних пропозиції 467`000.00 Гривня  
Процедура закупівлі Відкриті торги з публікацією англійською мовою  
Метод оцінки тендерних пропозицій учасників Оцінка тендерних пропозицій учасників за найменшою пропозицією  
Вид предмету закупівлі: Закупівля товарів  
Закупівля оголошена
31.03.21
Період уточнень
до 30.05.21
Період оскаржень
до 05.06.21
Подання пропозицій
до 09.06.21
Прекваліфікація
з 09.06.2021
Оскарження прекваліфікації
до 01.07.2021
Аукціон
01.07.21
Кваліфікація переможця
з 01.07.21
Пропозиції розглянуті
01.07.21
Завершена
12.07.21
16.04.2021, 11:37. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c1
Вимога (Скарга)
Вимоги, щодо зміни умов тендерної документації
1. Основними вимогами до Учасника стосовно предмета закупівлі (п. 1.1. Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.6. проекту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.1. Додатку №1 до проекту Договору на закупівлю) зазначена вимога до Учасника закупівлі щодо забезпечення розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів, отримання позитивного висновку.
Для виконання даної вимоги зазначаємо, що згідно п.10 Постанови КМУ №560 11.05.2011 «Про затвердження Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»: «Обов'язковій експертизі підлягають проекти будівництва об'єктів, що: за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, - щодо додержання нормативів з питань санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо додержання нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення»; п. 14 даної Постанови «Строк проведення експертизи не повинен перевищувати: для об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками (відповідальності), - 30 календарних днів». Також, слід зауважити, що при проходженні експертизи, якщо будуть виявленні зауваження, то проект надсилається на доопрацювання проектній організації. Після усунення зауважень, проект надсилається на повторну експертизу, тим самим, збільшуючи термін отримання позитивного висновку. У п.16 Постанови зазначено «Повторна експертиза проекту будівництва проводиться після його доопрацювання у зв’язку з необхідністю зміни проектних рішень та/або у зв’язку із зміною державних будівельних норм, та/або вихідних даних щодо проектування».
При попередньому опрацюванні строків розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів, загальний термін виконання проекту складає орієнтовно 135 днів, з яких: 105 днів - «Розробка робочого проекту заміни ескалаторів»; 30 днів – «Проходження експертизи проекту заміни ескалаторів в експертних органах».
Враховуючи дату проведення аукціону та вимоги ЗУ «Про публічні закупівлі» відносно термінів погодження та підписання договору, роботи можливо розпочати в липні місяці поточного року. Найкоротший термін закінчення виконання проектних робіт становить 4,5 місяці з дати підписання основного договору, попередньої оплати та виконання умов, наведених в п 2. цих питань. Враховуючи терміни, які необхідні на розробку та затвердження проекту заміни двох ескалаторів пропонуємо подовжити строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг згідно пропозиції, наданої в п. 3 даних питань (до кінця III кварталу 2022р.), у зв’язку з тим, що, потенційний Постачальник не має повного впливу на терміни та порядок виконання зазначених вимог.
2. Пунктом 1.2 Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.5. проекту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.2. Додатку №1 до проекту Договору на закупівлю від Учасника закупівлі вимагається забезпечити:
- виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини
- виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини
Зауважуємо, що рішенням виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів від 21.01.1986 № 49 будівля вокзалу станції Київ-Пасажирський віднесена до об'єктів культурної спадщини м. Києва (охоронний номер №193) та згідно ст. 26 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», отримання дозволу на усі роботи щодо реставрації, ремонту, пристосування пам'яток місцевого значення здійснюються за наявності письмового дозволу органу виконавчої влади обласної, міської державних адміністрацій відповідно до їхньої компетенції, на підставі погодженої з ними науково-проектної документації. При цьому, згідно ст. 37 зазначеного ЗУ «Про охорону культурної спадщини» будівельні та інші роботи, що можуть призвести до руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт. Роботи на об’єктах культурної спадщини виконуються при наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини, на підставі узгодженої з ними науково-проектної документації. Також, згідно ст. 23 даного ЗУ власник пам’ятки культурної спадщини (або їх частин) або уповноважені органи (особи) незалежно від форм власності на ці об’єкти, повинні укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір. Правовстановлюючими документами власника-замовника є обліковий паспорт по об’єкту культурної спадщини, документація до охоронного договору та інш. Отриманням дозволу на виконання будівельних робіт на об’єкті виконується замовником згідно ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» ст. 34 п.3 отримання зазначеного дозволу на проведення будівельних робіт має бути покладено на замовника-власника будівлі - філію «Вокзальна компанія» АТ «Укрзалізниця».
Із вищевикладеного вимога 1.2 щодо Учасника стосовно предмета закупівлі протирічить діючому законодавству, тому вимагаємо її зняти згідно ЗУ «Про охорону культурної спадщини», та вказати орієнтовні терміни отримання відповідних документів від Замовника для можливості уточнення термінів виконання комплексу проектних робіт. Ці документи є вихідними даними для розробки проекту заміни ескалаторів. Або Замовнику необхідно чітко визначити порядок отримання Постачальником вказаних документів та відповідальність сторін при несвоєчасному їх наданні.
3. Розділом 1 Загальних положень Тендерної документації встановлені строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг до 31.12.21 року
З урахуванням необхідності відновлення (виготовлення) охоронної документації, яка є підставою для розробки проектно-кошторисної документації, при попередніх розрахунках робота буде здійснюватися до 7-ми місяців, з урахуванням проведення погоджень в державних наглядових органах, згідно існуючого порядку виконання таких робіт у відповідності до чинного законодавства України. Крім того, маємо інформацію, що у «Вокзальній компанії» відсутній опис культурних цінностей і предметів. Зазначені документи є вихідними даними для розробки охоронної документації. При укладанні Договору в липні п.р. строк виконання даних вимог унеможливлюється. Розпочати безпосередньо роботи з заміни ескалаторів, в такому випадку, можливо в IІ кварталі 2022 року, після виконання проектних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних, демонтажних, монтажних робіт з їх завершенням до кінця IIІ кварталу 2022 року, тобто до 30.09.22р. Вважаємо за необхідне, врегулювати строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг шляхом їх подовження до кінця IIІ кварталу 2022 року, тобто до 30.09.22р.
4. Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено параметр кута нахилу ескалаторів – 27,3°
Ескалатори, що встановлені в будівлі вокзалу, з кутом нахилу 27,3 ° мають перед верхньою і нижньою вхідним площадками горизонтальну ділянку у 800 мм, що суперечить пункту 5.7.2.1 ДСТУ ЕN 115-1: 2018, згідно з яким при швидкості ескалатора до 0,65 м/с і висоті підйому більше 6 м повинна бути передбачена пряма ділянка східців перед вхідними площадками завдовжки не менше 1200 мм. Відповідно до вимоги п. 5.8.2.1. ДСТУ ЕN 115-1:2018 у натяжній і приводній станції повинно бути передбачено місце, де можна стояти (обслуговуючому персоналу), мінімальний розмір (довжина) якого повинна становити 0,5 м. Забезпечення збільшення розміру прямої ділянки східців, потребує збільшення розміру отвору під встановлення ескалаторів в довжину не менше 800 мм, що призведе до невиправданих фінансових витрат на виконання будівельних робіт. Застосування ескалатора з кутом 30° дозволить забезпечити вимоги ДСТУ ЕN 115-1:2018 та виключити невиправдані витрати на будівельні роботи ».
В зв’язку з цим пропонуємо узгодити зміну в технічних вимогах до предмету закупівлі п. 5 Додатку №1 до тендерної документації «кут нахилу» від 27,3 ° до 30 °.
5. Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено параметр опорних роликів – не менше 80мм.
Зауважуємо, що в конструкції східців ескалаторів різних виробників застосовуються опорні ролики (бігунки) різних діаметрів – від 70 до 130 мм. Пропонуємо даний пункт технічних вимог викласти в наступній редакції «Розмір роликів (бігунків) повинен бути не менше 70 мм», що ніяким чином не впливає на споживчі властивості ескалаторної продукції, але розширює конкурентне середовище при проведенні закупівлі.
6. Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено наявність в комплекті ЗІП ременів приводу поручнів у кількості 4 шт.
В конструкції ескалаторів окремих виробників не застосовується притискний ремінь, тому вважаємо за необхідне додати формулювання «у разі застосування в конструкції». Конструкція ескалаторів без використання притискного ременя, також, ніяким чином не впливає на споживчі характеристики обладнання, але розширює конкурентне коло учасників закупівлі.
7. Основними вимогами до Учасника стосовно предмета закупівлі (п. 1.4. Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.4. проєкту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.4. Додатку №1 до проєкту Договору на закупівлю) до Учасника зазначена вимога: «В разі необхідності, за результатами експертного висновку, виконати підсилення існуючих конструкцій за власний рахунок».
Згідно вимог тендерної документації (п.2 Технічних вимог до предмету закупівлі (Додаток №1 до тендерної документації та Додаток №1 до проєкту Договору) ескалатори повинні бути типу «Heavy-Duty», які є важчими за звичайні. Враховуючи, що існуючі ескалатори є звичайного типу з великою долею ймовірності буде необхідним під час виконання робіт підсилення несучих будівельних конструкцій. На сьогодні доступ до існуючих будівельних конструкцій (опорних точок) обмежений існуючими ескалаторами, а виконання робіт по посиленню будівельних конструкцій Замовника за власний рахунок Постачальника є не коректним (дискримінаційним), що може спочатку призвести невиправдане збільшення бюджету робіт. У зв'язку з чим пропонується викласти текст пункту 5.2.4 в такій редакції: «Що в разі необхідності, за результатами експертного звіту (п. 5.2.3 проекту договору), виконати посилення існуючих будівельних конструкцій, при цьому термін дії договору і терміни виконання наступних етапів за договором зміщуються на час, необхідний для розробки проектно-кошторисної документації, її затвердження в наглядових органах і виконання будівельних робіт з підсилення конструкцій існуючої будівлі. При цьому Замовник виділяє в установленому порядку додаткове фінансування відповідно до кошторисної документації. Зміна термінів за договором, етапів робіт, вартості договору та умов оплати встановлюється шляхом укладення додаткової угоди »
8. Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено пропускну спроможність ескалатора в годину пік – 9600 люд/год.
Вимога щодо пропускної спроможності ескалатора в годину пік – 9600 люд/год. не відповідає вимогам ДСТУ ЕN 115-1:2018 додаток Н таблиця Н.1. Відповідно до вимог ДСТУ ЕN 115-1:2018 додаток Н таблиця Н.1 для ескалатора з шириною сходинки 1м та швидкості руху сходового полотна 0,65 м/с максимальна пропускна здатність ескалатора становить 7 300 люд/год. Вважаємо за необхідне відкоригувати вимогу відповідно до діючого нормативного документу та узгодити з іншими вимогами до ескалаторного обладнання (швидкість руху та ширина сходового полотна).

9. Документальним підтвердження відповідності технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі (Додаток №4 до тендерної документації) вимагається від Учасника надання у складі тендерної пропозиції: 1) сертифікату, виданий органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку України, дійсний на термін по 31.12.2021, який засвідчує, що виробник ескалаторів впровадив та застосовує систему управління якістю для проектування, виробництва, контролю та проведення випробувань на модель (моделі) запропонованих ескалаторів, відповідно вимогам, в тому числі «Технічному регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62). Сертифікат повинен мати реєстраційний номер органу, що проводив сертифікацію, містити інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності сертифікату; 2) декларацію про відповідність, складену виробником або уповноваженим представником виробника, у відповідності з вимогами Технічного регламенту безпеки машин (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62), та яка зареєстрована призначеним органом з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів, який призначено наказом Мінекономрозвитку України, має містити реєстраційний номер декларації про відповідність, дату видачі та дату, до якої декларація про відповідність дійсна, а також інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності декларації про відповідність; 3) сертифікат відповідності системи якості органу з оцінки відповідності, призначеного Мінекономрозвитку України, дійсний на термін по 31.12.2021, який засвідчує відповідність запропонованих ескалаторів вимогам, в тому числі «Технічному регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62). Сертифікат повинен мати реєстраційний номер органу, що проводив сертифікацію, містити інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності сертифікату.
1) Відповідно до положень «Технічного регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62): «13. Якщо машина не зазначена у додатку 9, виробник або його уповноважений представник повинен застосувати процедуру оцінки відповідності (внутрішній контроль виробництва машини), передбачену додатком 14». Вимоги щодо положення « Виробник повинен застосовувати схвалену систему управління якістю щодо розроблення, вироблення, кінцевого контролю та випробувань…» встановлюються пунктом 2 Додатку 16 до Технічного регламенту «Порядок проведення процедури цілковитого забезпечення якості». При цьому, Порядок визначає процедуру оцінки відповідності машин, які визначені в додатку 9 до Технічного регламенту безпеки машин, що виготовляються із застосуванням системи цілковитого забезпечення якості, та визначає процедуру, за допомогою якої призначений орган з оцінки відповідності оцінює та схвалює систему управління якістю і проводить моніторинг її застосування. Ескалатори – продукція, що не включена до додатку 9 «Перелік типів машин, до яких застосовується процедура оцінки відповідності машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин, що передбачена у пунктах 14 і 15 зазначеного Технічного регламенту». Таким чином проведення сертифікації ескалаторів Органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку на підтвердження відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, не може використовувати порядок, зазначений Додатком 16 до Технічного регламенту при проведенні сертифікації ескалаторів та видавати сертифікат відповідності ескалаторів з застосуванням виробником системи цілковитого забезпечення якості.
2) Згідно до Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» (Стаття 28. Декларування відповідності вимогам технічних регламентів) встановлено: «3. Декларація про відповідність складається згідно з вимогами до її змісту, .., що встановлюються відповідними технічними регламентами.» «7. Виробник шляхом складання декларації про відповідність бере на себе відповідальність за відповідність продукції вимогам, установленим у відповідних технічних регламентах». Додатком 7 до Технічного регламенту «Вимоги до складення декларації про відповідність машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин» встановлено «3. Декларація про відповідність машини повинна містити такі дані:
- повне найменування і місцезнаходження виробника, і, якщо це необхідно, його уповноваженого представника;
- повне найменування і місцезнаходження особи - резидента України, уповноваженої виробником на збирання технічного файла;
- опис і ідентифікаційні дані машини, що включають узагальнене найменування, функції, модель, тип, серійний номер і комерційну назву;
- відомості про те, що машина відповідає положенням Технічного регламенту безпеки машин, і у разі потреби відомості про відповідність машини іншим технічним регламентам та/або іншим вимогам, яким відповідає машина;
- найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, який провів перевірку типу, порядок проведення якої передбачено у додатку 15 до Технічного регламенту безпеки машин, і номер сертифіката перевірки типу машини;
- у разі необхідності найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, яким схвалено систему управління якістю, порядок схвалення якої встановлено у додатку 16 до Технічного регламенту безпеки машин;
- посилання у разі необхідності на:
- національні стандарти, зазначені у пункті 11 Технічного регламенту безпеки машин, що застосовуються;
- інші нормативні документи, що застосовуються;
- місце і дата декларування;
- зазначення персональних даних і підпис особи, уповноваженої на оформлення декларації від імені виробника або його уповноваженого представника»
Враховуючи те, що згідно ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності декларації – це документ, складений під цілковиту відповідальність виробника, при цьому вимоги до її змісту установлені у Технічному регламенті, наявність інформації з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності декларації про відповідність в декларації виробника – протирічить вимогам Технічного регламенту
3.) Відповідно до положень «Технічного регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62): «13. Якщо машина не зазначена у додатку 9, виробник або його уповноважений представник повинен застосувати процедуру оцінки відповідності (внутрішній контроль виробництва машини), передбачену додатком 14». Процедура оцінки відповідності системи якості органом з оцінки відповідності, призначеним Мінекономрозвитку Технічним регламентом – не передбачена.
Таким чином, проведення сертифікація системи якості з засвідченням відповідності ескалаторів вимогам Технічного регламенту Органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку на підтвердження відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, не можливе. Це є порушенням процедур, зазначених в Технічному регламенті.
Беручи до уваги вище наведене, пропонується викласти даний пункт з урахуванням чинного законодавства України, а саме:
«Декларацію про відповідність, складену виробником або уповноваженим представником виробника, у відповідності з вимогами Технічного регламенту безпеки машин (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62)».

10. Назвою предмету тендерної закупівлі за умовами тендерної документації визначено: код ДК 021:2015 – 42410000-3 «Підіймально-траспортувальне обладнання (ескалатори). Основними вимогами до Учасника стосовно предмета закупівлі вимагається від Учасника забезпечити поставку ескалаторів та надання послуг, пов’язаних з постачанням Товару (розробка та затвердження проєкту заміни ескалаторів; виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини; виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини; підготувати об’єкт до монтажу поставлених ескалаторів, що включає в себе: демонтаж існуючих ескалаторів, ревізію всіх вузлів та деталей обладнання, переміщення ескалаторів до місця зберігання; отримати необхідні висновки щодо несучої спроможності існуючих будівельних конструкцій (опорних точок) та, у разі необхідності, за результатами експертного висновку уповноваженої організації, здійснити підсилення існуючих конструкцій; виконати монтаж поставлених ескалаторів з подальшим їх підключенням; провести перевірку, налаштування і випробовування обладнання; забезпечити здійснення реєстрації ескалаторів у органах Державної служби України з питань праці; в разі необхідності здійснити декоративне оздоблення ескалаторів, парапетів та інших елементів приміщень; провести первинний технічний огляд (ПТО)/опосвідчення налагоджених ескалаторів та підготувати необхідну виконавчу документацію; забезпечити здійснення реєстрації технічного паспорту на ескалатори з відповідними висновками в органах Держпраці, ввести ескалатори в експлуатацію), також здійснювати протягом 60 місяців з дати введення в експлуатацію сервісне (технічне) обслуговування поставлених ескалаторів, що є предметом закупівлі, та ліквідацію дрібних аварійних ситуацій (заміна гребінок, заміна контакторів, заміна датчиків руху поручня, заміна ременів приводу поручнів, заміна ланцюгів приводу поручнів), що не підпадають під гарантійний випадок .
Зауважуємо, що згідно Статті 1 ЗУ «Про публічні закупівлі» під товарами, послугами та роботами вбачається: «п.21 послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт»; «п.27 роботи - розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт»; «п.34 товари - продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів»; Згідно Державного класифікатору продукції та послуг ДК 016:2010 монтаж ескалаторів відноситься до «Роботи будівельно-монтажні, інші» (43.29.19-00.10).
Вважаємо, що послуги, які пов’язані з постачанням Товару (ескалаторів), є послуги з доставки ескалаторів на Обְ’єкт. Роботи, пов’язані з розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів, а також монтаж ескалаторів не можуть бути предметом даної закупівлі і повинні закуповуватись за окремим тендером. Вважаємо за необхідне внесення змін в тендерну документації для відповідності товарів, робот та послуг предмету закупівлі.

11. Пунктом 3.1. Кваліфікаційних критеріїв та документів, що підтверджують відповідність Учасник кваліфікаційним критеріям, встановленим статтею 16 Закону (Додаток №2 до тендерної документації) вимагається від Учасника надання довідки, що містить інформацію про наявність досвіду виконання аналогічного/аналогічних договору/договорів (не менше двох) з додаванням копії зазначених аналогічних договорів (не менше одного), укладених учасником процедури закупівлі, та документи, що підтверджують постачання товару на протязі останніх трьох років на загальну суму не менше третини від вартості предмету закупівлі.
Враховуючи, кризовий стан (в тому числі, у зв’язку з карантинними заходами для протидії розповсюдження COVID-19), що встановився в останні роки в Україні, і який, безперечно, негативно відобразився на підприємствах транспортної галузі, муніципальних та комунальних підприємствах, розважальних закладах та об’єктах торгівлі, позначився і на ринку попиту продукції ескалаторобудування, майже зупинивши його, що не дозволило постачальникам ескалаторів, реалізувати ескалатори навіть в мінімальній кількості. Обмеження досвіду поставок ескалаторного обладнання наданням довідки за останні три роки унеможливлює успішну кваліфікацію вітчизняних підприємств в тендері, що є дискримінаційним, надаючи можливість приймати участь тільки іноземним компаніям, у яких можливий досвід поставок ескалаторів «Heavy-Duty» за рахунок розгалуженої світової мережі дилерських представництв. Вважаємо необхідним, внесення змін в тендерну документацію щодо даного критерію та збільшити період для підтвердження досвіду поставки до 8 років.
12. Зауваження до умов Договору:
Для збереження паритетності між Замовником та Постачальником щодо зобов’язань за умовами проєкту Договору:

п.1.4. Обсяги закупівлі Товару можуть бути зменшені залежно від реального фінансування видатків Замовника та/або його потреб; -виключити
п.3.2.1. Постачальник зобов’язується використати одержаний аванс на виконання умов цього Договору протягом 60 (шістдесяти) календарних днів після одержання авансу. По закінченню 60 (шістдесятого) календарного дня Постачальник зобов’язаний надати Замовнику підтверджуючі документи (копія(-ї) платіжного(-их) доручення(-ь) та інші документи) завірені належним чином, щодо використання отриманої від Замовника суми авансу, відповідно до умов, визначених даним Договором. -виключити
п.3.2.2. У разі невиконання пункту 3.2.1 Договору або невикористання всієї суми авансу, зазначеного в пункті 3.2. Договору, Постачальник зобов’язаний протягом 5 (п’яти) банківських днів після спливу терміну, зазначеного в пункті 3.2.1 Договору, повернути на розрахунковий рахунок Замовника невикористану суму авансу, що не підтверджена відповідними документами.-виключити
п.5.2.18. Нести майнову відповідальність за всі товарно-матеріальні цінності, обладнання та устаткування на Об’єкті в період надання Послуг.-виключити
п. 5.3.6. Розірвати достроково Договір з попереднім повідомленням Постачальника за 30 календарних днів до бажаної дати розірвання, при цьому повідомлення про дострокове розірвання направляється шляхом відправлення рекомендованого листа через засоби поштового зв’язку України за адресою Постачальника, зазначеною в розділі 18 Договору.-виключити
п.8.5. У разі неповернення та/або несвоєчасного повернення Постачальником невикористаних сум авансу згідно з пунктами 3.2.1, 3.2.2 Договору Постачальник зобов'язується сплатити за кожний день прострочення пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діятиме у період, за який сплачується пеня.-виключити
п.8.6. За не проведення сервісного обслуговування ескалаторів за формою повного технічного забезпечення відповідно до пункту 4.8.12, пунктів 4.9.1.-4.9.18. цього Договору Постачальник сплачує штраф в розмірі 0,5% % від ціни Договору за кожний день такого не проведення обслуговування. У разі відмови Постачальника від проведення та/або дострокового припинення проведення такого обслуговування, останній сплачує Замовнику штраф в розмірі 50 % від ціни Договору. -виключити
п.8.7. У разі відмови Постачальника від поставки Товару та/або надання Послуг, відповідно до умов та у строки, визначені Договором, та/або за прострочення надання Послуг понад 60 (шістдесят) календарних днів Постачальник сплачує Замовнику 50% від ціни Договору.-виключити
п.15.6. У випадку наявності заборгованості Замовника перед Постачальником та невиконання Постачальником в термін, зазначений в пункті 15.5 Договору, своїх зобов’язань по виплаті - виплата здійснюється шляхом проведення заліку зустрічних однорідних вимог за рахунок грошових коштів, які підлягають оплаті Постачальнику Замовником по будь-яким грошовим зобов’язанням.-виключити
п.3.2.3 Другий етап оплати здійснюється Замовником шляхом перерахування Постачальнику 30% (тридцяти відсотків) від ціни Договору, за умови постачання Товару Замовнику та надання Послуг, визначених пунктом 4.8.3 Договору, на підставі рахунку-фактури, виписаного Постачальником після підписання Сторонами видаткової(-их) накладної(-их), Акту приймання-передачі ескалаторів та Акту(-ів) наданих послуг з відтермінуванням платежу 45 (сорок п’ять) банківських днів з дати реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних відповідно до вимог статті 201 Податкового кодексу України. - прошу уточнити яких актів стосується дане положення.
п.3.9. Постачальником протягом 60 (шістдесяти) місяців з наступного дня після підписання Акту введення в експлуатацію ескалаторів здійснюється безкоштовне сервісне обслуговування поставлених ескалаторів та ліквідація дрібних ситуацій, зазначених у пункті 4.8.12 Договору. -виключити поняття «безкоштовно»
п.4.2. Зі сторони Замовника, з урахуванням вимог Статуту Замовника, документи, що стосуються цього Договору підписуються щонайменше двома такими уповноваженими особами:
- директор філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця» (особа, що виконує обов’язки);
- перший заступник директора філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця»;
- заступник директора філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця». -передбачити право підпису також особами, які виконують обов’язки.
п.4.3. Зі сторони Отримувача, документи, що стосуються цього Договору підписуються щонайменше двома такими уповноваженими особами:
- начальник виробничого підрозділу вокзал станції Київ – Пасажирський філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця»;
- заступник начальника виробничого підрозділу вокзал станції Київ – Пасажирський філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця»;
- головний інженер виробничого підрозділу вокзал станції Київ – Пасажирський філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця». -
передбачити право підпису також особами, які виконують обов’язки.
п.4.8.9. В разі необхідності здійснення декоративного оздоблення ескалаторів, парапетів та інших елементів приміщень Об’єкту. -виключити поняття «…та інших приміщень на Об’єкті».
п.5.2.14. В разі необхідності здійснити декоративне оздоблення ескалаторів, парапетів та інших елементів приміщень. -виключити поняття «…та інших приміщень на Об’єкті».
п.8.10. Сторони відповідно до частини другої статті 625 Цивільного кодексу України встановили, що розмір відповідальності Замовника за прострочення виконання грошового зобов’язання за цим Договором становить 0,1% (нуль цілих одна десята процента) річних від простроченої суми грошових зобов’язань за цим Договором. -встановити відповідальність Замовника 0.1% за кожний день прострочення від суми несвоєчасно сплачених грошових коштів передбачених Договором.

Відкликано
16.04.2021 12:19
16.04.2021, 12:20. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c2
Вимога (Скарга)
Вимога
1. Основними вимогами до Учасника стосовно предмета закупівлі (п. 1.1. Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.6. проекту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.1. Додатку №1 до проекту Договору на закупівлю) зазначена вимога до Учасника закупівлі щодо забезпечення розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів, отримання позитивного висновку.
Для виконання даної вимоги зазначаємо, що згідно п.10 Постанови КМУ №560 11.05.2011 «Про затвердження Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»: «Обов'язковій експертизі підлягають проекти будівництва об'єктів, що: за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, - щодо додержання нормативів з питань санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо додержання нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення»; п. 14 даної Постанови «Строк проведення експертизи не повинен перевищувати: для об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками (відповідальності), - 30 календарних днів». Також, слід зауважити, що при проходженні експертизи, якщо будуть виявленні зауваження, то проект надсилається на доопрацювання проектній організації. Після усунення зауважень, проект надсилається на повторну експертизу, тим самим, збільшуючи термін отримання позитивного висновку. У п.16 Постанови зазначено «Повторна експертиза проекту будівництва проводиться після його доопрацювання у зв’язку з необхідністю зміни проектних рішень та/або у зв’язку із зміною державних будівельних норм, та/або вихідних даних щодо проектування».
При попередньому опрацюванні строків розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів, загальний термін виконання проекту складає орієнтовно 135 днів, з яких: 105 днів - «Розробка робочого проекту заміни ескалаторів»; 30 днів – «Проходження експертизи проекту заміни ескалаторів в експертних органах».
Враховуючи дату проведення аукціону та вимоги ЗУ «Про публічні закупівлі» відносно термінів погодження та підписання договору, роботи можливо розпочати в липні місяці поточного року. Найкоротший термін закінчення виконання проектних робіт становить 4,5 місяці з дати підписання основного договору, попередньої оплати та виконання умов, наведених в п 2. цих питань. Враховуючи терміни, які необхідні на розробку та затвердження проекту заміни двох ескалаторів пропонуємо подовжити строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг згідно пропозиції, наданої в п. 3 даних питань (до кінця III кварталу 2022р.), у зв’язку з тим, що, потенційний Постачальник не має повного впливу на терміни та порядок виконання зазначених вимог.
Відкликано
16.04.2021 12:31
16.04.2021, 12:21. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c3
Вимога (Скарга)
Вимога
Пунктом 1.2 Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.5. проекту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.2. Додатку №1 до проекту Договору на закупівлю від Учасника закупівлі вимагається забезпечити:
- виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини
- виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини

Зауважуємо, що рішенням виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів від 21.01.1986 № 49 будівля вокзалу станції Київ-Пасажирський віднесена до об'єктів культурної спадщини м. Києва (охоронний номер №193) та згідно ст. 26 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», отримання дозволу на усі роботи щодо реставрації, ремонту, пристосування пам'яток місцевого значення здійснюються за наявності письмового дозволу органу виконавчої влади обласної, міської державних адміністрацій відповідно до їхньої компетенції, на підставі погодженої з ними науково-проектної документації. При цьому, згідно ст. 37 зазначеного ЗУ «Про охорону культурної спадщини» будівельні та інші роботи, що можуть призвести до руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт. Роботи на об’єктах культурної спадщини виконуються при наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини, на підставі узгодженої з ними науково-проектної документації. Також, згідно ст. 23 даного ЗУ власник пам’ятки культурної спадщини (або їх частин) або уповноважені органи (особи) незалежно від форм власності на ці об’єкти, повинні укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір. Правовстановлюючими документами власника-замовника є обліковий паспорт по об’єкту культурної спадщини, документація до охоронного договору та інш. Отриманням дозволу на виконання будівельних робіт на об’єкті виконується замовником згідно ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» ст. 34 п.3 отримання зазначеного дозволу на проведення будівельних робіт має бути покладено на замовника-власника будівлі - філію «Вокзальна компанія» АТ «Укрзалізниця».
Із вищевикладеного вимога 1.2 щодо Учасника стосовно предмета закупівлі протирічить діючому законодавству, тому вимагаємо її зняти згідно ЗУ «Про охорону культурної спадщини», та вказати орієнтовні терміни отримання відповідних документів від Замовника для можливості уточнення термінів виконання комплексу проектних робіт. Ці документи є вихідними даними для розробки проекту заміни ескалаторів. Або Замовнику необхідно чітко визначити порядок отримання Постачальником вказаних документів та відповідальність сторін при несвоєчасному їх наданні.
Відкликано
16.04.2021 12:31
16.04.2021, 12:22. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c4
Вимога (Скарга)
Вимога
Розділом 1 Загальних положень Тендерної документації встановлені строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг до 31.12.21 року
З урахуванням необхідності відновлення (виготовлення) охоронної документації, яка є підставою для розробки проектно-кошторисної документації, при попередніх розрахунках робота буде здійснюватися до 7-ми місяців, з урахуванням проведення погоджень в державних наглядових органах, згідно існуючого порядку виконання таких робіт у відповідності до чинного законодавства України. Крім того, маємо інформацію, що у «Вокзальній компанії» відсутній опис культурних цінностей і предметів. Зазначені документи є вихідними даними для розробки охоронної документації. При укладанні Договору в липні п.р. строк виконання даних вимог унеможливлюється. Розпочати безпосередньо роботи з заміни ескалаторів, в такому випадку, можливо в IІ кварталі 2022 року, після виконання проектних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних, демонтажних, монтажних робіт з їх завершенням до кінця IIІ кварталу 2022 року, тобто до 30.09.22р. Вважаємо за необхідне, врегулювати строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг шляхом їх подовження до кінця IIІ кварталу 2022 року, тобто до 30.09.22р.
Відкликано
16.04.2021 12:31
16.04.2021, 12:36. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c5
Вимога (Скарга)
Вимога
1. Основними вимогами до Учасника стосовно предмета закупівлі (п. 1.1. Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.6. проекту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.1. Додатку №1 до проекту Договору на закупівлю) зазначена вимога до Учасника закупівлі щодо забезпечення розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів, отримання позитивного висновку.
Для виконання даної вимоги зазначаємо, що згідно п.10 Постанови КМУ №560 11.05.2011 «Про затвердження Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»: «Обов'язковій експертизі підлягають проекти будівництва об'єктів, що: за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, - щодо додержання нормативів з питань санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо додержання нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення»; п. 14 даної Постанови «Строк проведення експертизи не повинен перевищувати: для об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками (відповідальності), - 30 календарних днів». Також, слід зауважити, що при проходженні експертизи, якщо будуть виявленні зауваження, то проект надсилається на доопрацювання проектній організації. Після усунення зауважень, проект надсилається на повторну експертизу, тим самим, збільшуючи термін отримання позитивного висновку. У п.16 Постанови зазначено «Повторна експертиза проекту будівництва проводиться після його доопрацювання у зв’язку з необхідністю зміни проектних рішень та/або у зв’язку із зміною державних будівельних норм, та/або вихідних даних щодо проектування».
При попередньому опрацюванні строків розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів, загальний термін виконання проекту складає орієнтовно 135 днів, з яких: 105 днів - «Розробка робочого проекту заміни ескалаторів»; 30 днів – «Проходження експертизи проекту заміни ескалаторів в експертних органах».
Враховуючи дату проведення аукціону та вимоги ЗУ «Про публічні закупівлі» відносно термінів погодження та підписання договору, роботи можливо розпочати в липні місяці поточного року. Найкоротший термін закінчення виконання проектних робіт становить 4,5 місяці з дати підписання основного договору, попередньої оплати та виконання умов, наведених в п 2. цїєї вимоги. Враховуючи терміни, які необхідні на розробку та затвердження проекту заміни двох ескалаторів пропонуємо подовжити строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг згідно пропозиції, наданої в п. 3 даної вимоги (до кінця III кварталу 2022р.), у зв’язку з тим, що, потенційний Постачальник не має повного впливу на терміни та порядок виконання зазначених вимог.
2. Пунктом 1.2 Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.5. проекту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.2. Додатку №1 до проекту Договору на закупівлю від Учасника закупівлі вимагається забезпечити:
- виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини
- виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини

Зауважуємо, що рішенням виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів від 21.01.1986 № 49 будівля вокзалу станції Київ-Пасажирський віднесена до об'єктів культурної спадщини м. Києва (охоронний номер №193) та згідно ст. 26 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», отримання дозволу на усі роботи щодо реставрації, ремонту, пристосування пам'яток місцевого значення здійснюються за наявності письмового дозволу органу виконавчої влади обласної, міської державних адміністрацій відповідно до їхньої компетенції, на підставі погодженої з ними науково-проектної документації. При цьому, згідно ст. 37 зазначеного ЗУ «Про охорону культурної спадщини» будівельні та інші роботи, що можуть призвести до руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт. Роботи на об’єктах культурної спадщини виконуються при наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини, на підставі узгодженої з ними науково-проектної документації. Також, згідно ст. 23 даного ЗУ власник пам’ятки культурної спадщини (або їх частин) або уповноважені органи (особи) незалежно від форм власності на ці об’єкти, повинні укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір. Правовстановлюючими документами власника-замовника є обліковий паспорт по об’єкту культурної спадщини, документація до охоронного договору та інш. Отриманням дозволу на виконання будівельних робіт на об’єкті виконується замовником згідно ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» ст. 34 п.3 отримання зазначеного дозволу на проведення будівельних робіт має бути покладено на замовника-власника будівлі - філію «Вокзальна компанія» АТ «Укрзалізниця».
Із вищевикладеного вимога 1.2 щодо Учасника стосовно предмета закупівлі протирічить діючому законодавству, тому вимагаємо її зняти згідно ЗУ «Про охорону культурної спадщини», та вказати орієнтовні терміни отримання відповідних документів від Замовника для можливості уточнення термінів виконання комплексу проектних робіт. Ці документи є вихідними даними для розробки проекту заміни ескалаторів. Або Замовнику необхідно чітко визначити порядок отримання Постачальником вказаних документів та відповідальність сторін при несвоєчасному їх наданні.
3. Розділом 1 Загальних положень Тендерної документації встановлені строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг до 31.12.21 року
З урахуванням необхідності відновлення (виготовлення) охоронної документації, яка є підставою для розробки проектно-кошторисної документації, при попередніх розрахунках робота буде здійснюватися до 7-ми місяців, з урахуванням проведення погоджень в державних наглядових органах, згідно існуючого порядку виконання таких робіт у відповідності до чинного законодавства України. Крім того, маємо інформацію, що у «Вокзальній компанії» відсутній опис культурних цінностей і предметів. Зазначені документи є вихідними даними для розробки охоронної документації. При укладанні Договору в липні п.р. строк виконання даних вимог унеможливлюється. Розпочати безпосередньо роботи з заміни ескалаторів, в такому випадку, можливо в IІ кварталі 2022 року, після виконання проектних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних, демонтажних, монтажних робіт з їх завершенням до кінця IIІ кварталу 2022 року, тобто до 30.09.22р. Вважаємо за необхідне, врегулювати строки поставки товарів, виконання робіт та надання послуг шляхом їх подовження до кінця IIІ кварталу 2022 року, тобто до 30.09.22р.
Зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 08:39
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:37. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c6
Вимога (Скарга)
Вимога
Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено параметр кута нахилу ескалаторів – 27,3°
Ескалатори, що встановлені в будівлі вокзалу, з кутом нахилу 27,3 ° мають перед верхньою і нижньою вхідним площадками горизонтальну ділянку у 800 мм, що суперечить пункту 5.7.2.1 ДСТУ ЕN 115-1: 2018, згідно з яким при швидкості ескалатора до 0,65 м/с і висоті підйому більше 6 м повинна бути передбачена пряма ділянка східців перед вхідними площадками завдовжки не менше 1200 мм. Відповідно до вимоги п. 5.8.2.1. ДСТУ ЕN 115-1:2018 у натяжній і приводній станції повинно бути передбачено місце, де можна стояти (обслуговуючому персоналу), мінімальний розмір (довжина) якого повинна становити 0,5 м. Забезпечення збільшення розміру прямої ділянки східців, потребує збільшення розміру отвору під встановлення ескалаторів в довжину не менше 800 мм, що призведе до невиправданих фінансових витрат на виконання будівельних робіт. Застосування ескалатора з кутом 30° дозволить забезпечити вимоги ДСТУ ЕN 115-1:2018 та виключити невиправдані витрати на будівельні роботи ».
В зв’язку з цим пропонуємо узгодити зміну в технічних вимогах до предмету закупівлі п. 5 Додатку №1 до тендерної документації «кут нахилу» від 27,3 ° до 30 °.
Зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 08:40
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:38. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c7
Вимога (Скарга)
Вимога
Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено параметр опорних роликів – не менше 80мм.
Зауважуємо, що в конструкції східців ескалаторів різних виробників застосовуються опорні ролики (бігунки) різних діаметрів – від 70 до 130 мм. Пропонуємо даний пункт технічних вимог викласти в наступній редакції «Розмір роликів (бігунків) повинен бути не менше 70 мм», що ніяким чином не впливає на споживчі властивості ескалаторної продукції, але розширює конкурентне середовище при проведенні закупівлі.
Питання щодо змін до тендерної документації в частині технічних вимог потребує додаткового опрацювання, після якого буде прийнято відповідне рішення.
Відповідь замовника: 21.04.2021 08:44
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:38. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c8
Вимога (Скарга)
Вимога
Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено наявність в комплекті ЗІП ременів приводу поручнів у кількості 4 шт.
В конструкції ескалаторів окремих виробників не застосовується притискний ремінь, тому вважаємо за необхідне додати формулювання «у разі застосування в конструкції». Конструкція ескалаторів без використання притискного ременя, також, ніяким чином не впливає на споживчі характеристики обладнання, але розширює конкурентне коло учасників закупівлі.
Питання щодо змін до тендерної документації в частині технічних вимог потребує додаткового опрацювання, після якого буде прийнято відповідне рішення.
Відповідь замовника: 21.04.2021 08:45
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:39. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c9
Вимога (Скарга)
Вимога
Основними вимогами до Учасника стосовно предмета закупівлі (п. 1.4. Додатку №1 до тендерної документації, п. 5.2.4. проєкту Договору на закупівлю (Додаток №7 до тендерної документації) та п.1.4. Додатку №1 до проєкту Договору на закупівлю) до Учасника зазначена вимога: «В разі необхідності, за результатами експертного висновку, виконати підсилення існуючих конструкцій за власний рахунок».
Згідно вимог тендерної документації (п.2 Технічних вимог до предмету закупівлі (Додаток №1 до тендерної документації та Додаток №1 до проєкту Договору) ескалатори повинні бути типу «Heavy-Duty», які є важчими за звичайні. Враховуючи, що існуючі ескалатори є звичайного типу з великою долею ймовірності буде необхідним під час виконання робіт підсилення несучих будівельних конструкцій. На сьогодні доступ до існуючих будівельних конструкцій (опорних точок) обмежений існуючими ескалаторами, а виконання робіт по посиленню будівельних конструкцій Замовника за власний рахунок Постачальника є не коректним (дискримінаційним), що може спочатку призвести невиправдане збільшення бюджету робіт. У зв'язку з чим пропонується викласти текст пункту 5.2.4 в такій редакції: «Що в разі необхідності, за результатами експертного звіту (п. 5.2.3 проекту договору), виконати посилення існуючих будівельних конструкцій, при цьому термін дії договору і терміни виконання наступних етапів за договором зміщуються на час, необхідний для розробки проектно-кошторисної документації, її затвердження в наглядових органах і виконання будівельних робіт з підсилення конструкцій існуючої будівлі. При цьому Замовник виділяє в установленому порядку додаткове фінансування відповідно до кошторисної документації. Зміна термінів за договором, етапів робіт, вартості договору та умов оплати встановлюється шляхом укладення додаткової угоди »
Зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 08:46
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:39. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c10
Вимога (Скарга)
Вимога
Технічними вимогами до предмету закупівлі встановлено пропускну спроможність ескалатора в годину пік – 9600 люд/год.
Вимога щодо пропускної спроможності ескалатора в годину пік – 9600 люд/год. не відповідає вимогам ДСТУ ЕN 115-1:2018 додаток Н таблиця Н.1. Відповідно до вимог ДСТУ ЕN 115-1:2018 додаток Н таблиця Н.1 для ескалатора з шириною сходинки 1м та швидкості руху сходового полотна 0,65 м/с максимальна пропускна здатність ескалатора становить 7 300 люд/год. Вважаємо за необхідне відкоригувати вимогу відповідно до діючого нормативного документу та узгодити з іншими вимогами до ескалаторного обладнання (швидкість руху та ширина сходового полотна).
Зважаючи на довільне тлумачення заявником вимог законодавства України, а саме: ДСТУ ЕN 115-1:2018, зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 08:48
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:40. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c11
Вимога (Скарга)
Вимога
Документальним підтвердження відповідності технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі (Додаток №4 до тендерної документації) вимагається від Учасника надання у складі тендерної пропозиції: 1) сертифікату, виданий органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку України, дійсний на термін по 31.12.2021, який засвідчує, що виробник ескалаторів впровадив та застосовує систему управління якістю для проектування, виробництва, контролю та проведення випробувань на модель (моделі) запропонованих ескалаторів, відповідно вимогам, в тому числі «Технічному регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62). Сертифікат повинен мати реєстраційний номер органу, що проводив сертифікацію, містити інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності сертифікату; 2) декларацію про відповідність, складену виробником або уповноваженим представником виробника, у відповідності з вимогами Технічного регламенту безпеки машин (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62), та яка зареєстрована призначеним органом з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів, який призначено наказом Мінекономрозвитку України, має містити реєстраційний номер декларації про відповідність, дату видачі та дату, до якої декларація про відповідність дійсна, а також інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності декларації про відповідність; 3) сертифікат відповідності системи якості органу з оцінки відповідності, призначеного Мінекономрозвитку України, дійсний на термін по 31.12.2021, який засвідчує відповідність запропонованих ескалаторів вимогам, в тому числі «Технічному регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62). Сертифікат повинен мати реєстраційний номер органу, що проводив сертифікацію, містити інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності сертифікату.
1) Відповідно до положень «Технічного регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62): «13. Якщо машина не зазначена у додатку 9, виробник або його уповноважений представник повинен застосувати процедуру оцінки відповідності (внутрішній контроль виробництва машини), передбачену додатком 14». Вимоги щодо положення « Виробник повинен застосовувати схвалену систему управління якістю щодо розроблення, вироблення, кінцевого контролю та випробувань…» встановлюються пунктом 2 Додатку 16 до Технічного регламенту «Порядок проведення процедури цілковитого забезпечення якості». При цьому, Порядок визначає процедуру оцінки відповідності машин, які визначені в додатку 9 до Технічного регламенту безпеки машин, що виготовляються із застосуванням системи цілковитого забезпечення якості, та визначає процедуру, за допомогою якої призначений орган з оцінки відповідності оцінює та схвалює систему управління якістю і проводить моніторинг її застосування. Ескалатори – продукція, що не включена до додатку 9 «Перелік типів машин, до яких застосовується процедура оцінки відповідності машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин, що передбачена у пунктах 14 і 15 зазначеного Технічного регламенту». Таким чином проведення сертифікації ескалаторів Органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку на підтвердження відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, не може використовувати порядок, зазначений Додатком 16 до Технічного регламенту при проведенні сертифікації ескалаторів та видавати сертифікат відповідності ескалаторів з застосуванням виробником системи цілковитого забезпечення якості.
2) Згідно до Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» (Стаття 28. Декларування відповідності вимогам технічних регламентів) встановлено: «3. Декларація про відповідність складається згідно з вимогами до її змісту, .., що встановлюються відповідними технічними регламентами.» «7. Виробник шляхом складання декларації про відповідність бере на себе відповідальність за відповідність продукції вимогам, установленим у відповідних технічних регламентах». Додатком 7 до Технічного регламенту «Вимоги до складення декларації про відповідність машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин» встановлено «3. Декларація про відповідність машини повинна містити такі дані:
- повне найменування і місцезнаходження виробника, і, якщо це необхідно, його уповноваженого представника;
- повне найменування і місцезнаходження особи - резидента України, уповноваженої виробником на збирання технічного файла;
- опис і ідентифікаційні дані машини, що включають узагальнене найменування, функції, модель, тип, серійний номер і комерційну назву;
- відомості про те, що машина відповідає положенням Технічного регламенту безпеки машин, і у разі потреби відомості про відповідність машини іншим технічним регламентам та/або іншим вимогам, яким відповідає машина;
- найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, який провів перевірку типу, порядок проведення якої передбачено у додатку 15 до Технічного регламенту безпеки машин, і номер сертифіката перевірки типу машини;
- у разі необхідності найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, яким схвалено систему управління якістю, порядок схвалення якої встановлено у додатку 16 до Технічного регламенту безпеки машин;
- посилання у разі необхідності на:
- національні стандарти, зазначені у пункті 11 Технічного регламенту безпеки машин, що застосовуються;
- інші нормативні документи, що застосовуються;
- місце і дата декларування;
- зазначення персональних даних і підпис особи, уповноваженої на оформлення декларації від імені виробника або його уповноваженого представника»
Враховуючи те, що згідно ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності декларації – це документ, складений під цілковиту відповідальність виробника, при цьому вимоги до її змісту установлені у Технічному регламенті, наявність інформації з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності декларації про відповідність в декларації виробника – протирічить вимогам Технічного регламенту
3.) Відповідно до положень «Технічного регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62): «13. Якщо машина не зазначена у додатку 9, виробник або його уповноважений представник повинен застосувати процедуру оцінки відповідності (внутрішній контроль виробництва машини), передбачену додатком 14». Процедура оцінки відповідності системи якості органом з оцінки відповідності, призначеним Мінекономрозвитку Технічним регламентом – не передбачена.
Таким чином, проведення сертифікація системи якості з засвідченням відповідності ескалаторів вимогам Технічного регламенту Органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку на підтвердження відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, не можливе. Це є порушенням процедур, зазначених в Технічному регламенті.
Беручи до уваги вище наведене, пропонується викласти даний пункт з урахуванням чинного законодавства України, а саме:
«Декларацію про відповідність, складену виробником або уповноваженим представником виробника, у відповідності з вимогами Технічного регламенту безпеки машин (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62)».
Переліком типів машин, до яких застосовується процедура оцінки відповідності машини вимогам технічного Регламенту безпеки машин, що передбачено у п. 14 і п. 15 зазначеного технічного регламенту, Додаток 9, пункт 17, Технічного регламенту, Постанови КМУ від 30.01.2013 р. № 62, передбачено: «Устаткування для підіймання людей або людей і вантажів, в тому числі таке, де є ризик падіння з висоти понад три метри». Таким чином, до даного устаткування відносяться і ескалатори, висота підйому яких – 6,5 м.
Зіни до тендерної документації вноситись не будуть
Відповідь замовника: 21.04.2021 08:50
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:40. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c12
Вимога (Скарга)
Вимога
Назвою предмету тендерної закупівлі за умовами тендерної документації визначено: код ДК 021:2015 – 42410000-3 «Підіймально-траспортувальне обладнання (ескалатори). Основними вимогами до Учасника стосовно предмета закупівлі вимагається від Учасника забезпечити поставку ескалаторів та надання послуг, пов’язаних з постачанням Товару (розробка та затвердження проєкту заміни ескалаторів; виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини; виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини; підготувати об’єкт до монтажу поставлених ескалаторів, що включає в себе: демонтаж існуючих ескалаторів, ревізію всіх вузлів та деталей обладнання, переміщення ескалаторів до місця зберігання; отримати необхідні висновки щодо несучої спроможності існуючих будівельних конструкцій (опорних точок) та, у разі необхідності, за результатами експертного висновку уповноваженої організації, здійснити підсилення існуючих конструкцій; виконати монтаж поставлених ескалаторів з подальшим їх підключенням; провести перевірку, налаштування і випробовування обладнання; забезпечити здійснення реєстрації ескалаторів у органах Державної служби України з питань праці; в разі необхідності здійснити декоративне оздоблення ескалаторів, парапетів та інших елементів приміщень; провести первинний технічний огляд (ПТО)/опосвідчення налагоджених ескалаторів та підготувати необхідну виконавчу документацію; забезпечити здійснення реєстрації технічного паспорту на ескалатори з відповідними висновками в органах Держпраці, ввести ескалатори в експлуатацію), також здійснювати протягом 60 місяців з дати введення в експлуатацію сервісне (технічне) обслуговування поставлених ескалаторів, що є предметом закупівлі, та ліквідацію дрібних аварійних ситуацій (заміна гребінок, заміна контакторів, заміна датчиків руху поручня, заміна ременів приводу поручнів, заміна ланцюгів приводу поручнів), що не підпадають під гарантійний випадок .
Зауважуємо, що згідно Статті 1 ЗУ «Про публічні закупівлі» під товарами, послугами та роботами вбачається: «п.21 послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт»; «п.27 роботи - розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт»; «п.34 товари - продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів»; Згідно Державного класифікатору продукції та послуг ДК 016:2010 монтаж ескалаторів відноситься до «Роботи будівельно-монтажні, інші» (43.29.19-00.10).
Вважаємо, що послуги, які пов’язані з постачанням Товару (ескалаторів), є послуги з доставки ескалаторів на Обְ’єкт. Роботи, пов’язані з розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів, а також монтаж ескалаторів не можуть бути предметом даної закупівлі і повинні закуповуватись за окремим тендером. Вважаємо за необхідне внесення змін в тендерну документації для відповідності товарів, робот та послуг предмету закупівлі.
У пункті 1 Основних вимог до учасника стосовно предмета закупівлі додатку 1 до тендерної документації зазначено, що з метою уникнення постачання ескалаторів, що може не відповідати технічним вимогам (або іншим параметрам), які в подальшому можуть бути виявлені тільки при введенні в експлуатацію, а також з метою уникнення розподілу відповідальності та ухилення від виконання постачальником зобов’язань, визначених замовником до предмета закупівлі щодо введення ескалаторів в експлуатацію.
Зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 10:13
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:41. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c13
Вимога (Скарга)
Вимога
Пунктом 3.1. Кваліфікаційних критеріїв та документів, що підтверджують відповідність Учасник кваліфікаційним критеріям, встановленим статтею 16 Закону (Додаток №2 до тендерної документації) вимагається від Учасника надання довідки, що містить інформацію про наявність досвіду виконання аналогічного/аналогічних договору/договорів (не менше двох) з додаванням копії зазначених аналогічних договорів (не менше одного), укладених учасником процедури закупівлі, та документи, що підтверджують постачання товару на протязі останніх трьох років на загальну суму не менше третини від вартості предмету закупівлі.
Враховуючи, кризовий стан (в тому числі, у зв’язку з карантинними заходами для протидії розповсюдження COVID-19), що встановився в останні роки в Україні, і який, безперечно, негативно відобразився на підприємствах транспортної галузі, муніципальних та комунальних підприємствах, розважальних закладах та об’єктах торгівлі, позначився і на ринку попиту продукції ескалаторобудування, майже зупинивши його, що не дозволило постачальникам ескалаторів, реалізувати ескалатори навіть в мінімальній кількості. Обмеження досвіду поставок ескалаторного обладнання наданням довідки за останні три роки унеможливлює успішну кваліфікацію вітчизняних підприємств в тендері, що є дискримінаційним, надаючи можливість приймати участь тільки іноземним компаніям, у яких можливий досвід поставок ескалаторів «Heavy-Duty» за рахунок розгалуженої світової мережі дилерських представництв. Вважаємо необхідним, внесення змін в тендерну документацію щодо даного критерію та збільшити період для підтвердження досвіду поставки до 8 років.
Зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 09:03
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 12:47. ID: UA-2021-03-31-002882-b.c14
Вимога (Скарга)
Вимога
Зауваження до умов Договору (Додаток №7 до тендерної документації):
п.1.4. Обсяги закупівлі Товару можуть бути зменшені залежно від реального фінансування видатків Замовника та/або його потреб; - виключити
п.3.2.1. Постачальник зобов’язується використати одержаний аванс на виконання умов цього Договору протягом 60 (шістдесяти) календарних днів після одержання авансу. По закінченню 60 (шістдесятого) календарного дня Постачальник зобов’язаний надати Замовнику підтверджуючі документи (копія(-ї) платіжного(-их) доручення(-ь) та інші документи) завірені належним чином, щодо використання отриманої від Замовника суми авансу, відповідно до умов, визначених даним Договором. - виключити
п.3.2.2. У разі невиконання пункту 3.2.1 Договору або невикористання всієї суми авансу, зазначеного в пункті 3.2. Договору, Постачальник зобов’язаний протягом 5 (п’яти) банківських днів після спливу терміну, зазначеного в пункті 3.2.1 Договору, повернути на розрахунковий рахунок Замовника невикористану суму авансу, що не підтверджена відповідними документами. - виключити
п.5.2.18. Нести майнову відповідальність за всі товарно-матеріальні цінності, обладнання та устаткування на Об’єкті в період надання Послуг. - виключити
п. 5.3.6. Розірвати достроково Договір з попереднім повідомленням Постачальника за 30 календарних днів до бажаної дати розірвання, при цьому повідомлення про дострокове розірвання направляється шляхом відправлення рекомендованого листа через засоби поштового зв’язку України за адресою Постачальника, зазначеною в розділі 18 Договору. - виключити
п.8.5. У разі неповернення та/або несвоєчасного повернення Постачальником невикористаних сум авансу згідно з пунктами 3.2.1, 3.2.2 Договору Постачальник зобов'язується сплатити за кожний день прострочення пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діятиме у період, за який сплачується пеня. - виключити
п.8.6. За не проведення сервісного обслуговування ескалаторів за формою повного технічного забезпечення відповідно до пункту 4.8.12, пунктів 4.9.1.-4.9.18. цього Договору Постачальник сплачує штраф в розмірі 0,5% % від ціни Договору за кожний день такого не проведення обслуговування. У разі відмови Постачальника від проведення та/або дострокового припинення проведення такого обслуговування, останній сплачує Замовнику штраф в розмірі 50 % від ціни Договору. - виключити
п.8.7. У разі відмови Постачальника від поставки Товару та/або надання Послуг, відповідно до умов та у строки, визначені Договором, та/або за прострочення надання Послуг понад 60 (шістдесят) календарних днів Постачальник сплачує Замовнику 50% від ціни Договору. - виключити
п.15.6. У випадку наявності заборгованості Замовника перед Постачальником та невиконання Постачальником в термін, зазначений в пункті 15.5 Договору, своїх зобов’язань по виплаті - виплата здійснюється шляхом проведення заліку зустрічних однорідних вимог за рахунок грошових коштів, які підлягають оплаті Постачальнику Замовником по будь-яким грошовим зобов’язанням. - виключити
п.3.2.3 Другий етап оплати здійснюється Замовником шляхом перерахування Постачальнику 30% (тридцяти відсотків) від ціни Договору, за умови постачання Товару Замовнику та надання Послуг, визначених пунктом 4.8.3 Договору, на підставі рахунку-фактури, виписаного Постачальником після підписання Сторонами видаткової(-их) накладної(-их), Акту приймання-передачі ескалаторів та Акту(-ів) наданих послуг з відтермінуванням платежу 45 (сорок п’ять) банківських днів з дати реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних відповідно до вимог статті 201 Податкового кодексу України. -прошу уточнити яких актів стосується дане положення
п.3.9. Постачальником протягом 60 (шістдесяти) місяців з наступного дня після підписання Акту введення в експлуатацію ескалаторів здійснюється безкоштовне сервісне обслуговування поставлених ескалаторів та ліквідація дрібних ситуацій, зазначених у пункті 4.8.12 Договору. - виключити поняття «безкоштовно»
п.4.2. Зі сторони Замовника, з урахуванням вимог Статуту Замовника, документи, що стосуються цього Договору підписуються щонайменше двома такими уповноваженими особами:
- директор філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця» (особа, що виконує обов’язки);
- перший заступник директора філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця»;
- заступник директора філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця». -передбачити право підпису також особами, які виконують обов’язки.
п.4.3. Зі сторони Отримувача, документи, що стосуються цього Договору підписуються щонайменше двома такими уповноваженими особами:
- начальник виробничого підрозділу вокзал станції Київ – Пасажирський філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця»;
- заступник начальника виробничого підрозділу вокзал станції Київ – Пасажирський філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця»;
- головний інженер виробничого підрозділу вокзал станції Київ – Пасажирський філії «Вокзальна компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця». -передбачити право підпису також особами, які виконують обов’язки.
п.4.8.9. В разі необхідності здійснення декоративного оздоблення ескалаторів, парапетів та інших елементів приміщень Об’єкту. -виключити поняття «…та інших приміщень на Об’єкті».
п.5.2.14. В разі необхідності здійснити декоративне оздоблення ескалаторів, парапетів та інших елементів приміщень. -виключити поняття «…та інших приміщень на Об’єкті».
п.8.10. Сторони відповідно до частини другої статті 625 Цивільного кодексу України встановили, що розмір відповідальності Замовника за прострочення виконання грошового зобов’язання за цим Договором становить 0,1% (нуль цілих одна десята процента) річних від простроченої суми грошових зобов’язань за цим Договором. - встановити відповідальність Замовника 0.1% за кожний день прострочення від суми несвоєчасно сплачених грошових коштів передбачених Договором.
Зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 09:05
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 14:58. ID: UA-2021-03-31-002882-b.b15
Вимога (Скарга)
Наявність фінансової спроможності
Вимога п.4 Додатку 2 "Обсяг річного доходу (виручки) за попередній рік суб’єкта господарювання повинен становити у розмірі не менше 95 % очікуваної вартості предмета закупівлі." є дискримінаційною, оскільки протягом торгів вартість закупівлі знижується, таким чином прив'язка до первісної очікуваної вартості є некоректною. Крім того, на забезпечення виконання Договору закупівлі укладається Договір, за яким учасник перераховує 5% від вартості предмету закупівлі, що гарантує виконання договору закупівлі. Зважаючи на карантинний стан економіки, потенційні учасники могли постачати протягом попереднього менш вартісні ескалатори, або в менших обсягах, але мають власні накопичення, доступ до кредитних ресурсів або відтермінування оплати, що жодним чином не позначиться на можливості виконати договір на закупівлю. Отже вимога до фінансової звітності є некоректною, надмірною та дискимінаційною.
Зміни до тендерної документації вноситись не будуть.
Відповідь замовника: 21.04.2021 09:07
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
16.04.2021, 15:17. ID: UA-2021-03-31-002882-b.b16
Вимога (Скарга)
Технічні вимоги
Стосовно Технічних вимог у додатку 1 до тендерної документації:

- П.10 Вимоги до східців: опорні ролики не менше 80мм. Це дискримінаційний пункт, оскілки він зазначає обмежені характеристики обладнання тільки одного із виробників, чи характеристику ескалаторів тунельного типу, а не поверхового типу як зазначено у завданні;

- П.13 Додаткові вимоги до тягових ланцюгів: - ролики сходинок повинні мати можливість забезпечення або заміни без роз’єднання тягових ланцюгів - тобто ролики не вмонтовані в ланцюг. Це дискримінаційний чи необгрунтований пункт, оскільки ланцюги з зовнішнім роликом застосовуються в тунельних ескалаторах для спрощеної процедури заміни роликів з бокових сторін ескалаторів. Просимо внести зміни до Технічних вимог.
Питання щодо змін до тендерної документації в частині технічних вимог потребує додаткового опрацювання, після якого буде прийнято відповідне рішення.
Відповідь замовника: 21.04.2021 09:08
Тип відповіді: Не задоволено
Залишено без розгляду
26.04.2021, 15:08. ID: UA-2021-03-31-002882-b.a17
Скарга до АМКУ
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІНСТРУМЕНТАЛЬНИЙ ЗАВОД"
Стосовно порушення Замовником процедури закупівлі, а також бездіяльності Замовника щодо не усунення дискримінаційних умов тендерної документації закупівлі
С К А Р Г А
стосовно порушення Замовником процедури закупівлі, а також бездіяльності Замовника щодо не усунення дискримінаційних умов тендерної документації закупівлі № UA- 2021-03-31-002882-b ескалаторів код ДК 021:2015 - 42410000-3 Підіймально-транспортувальне обладнання

І. ПІДСТАВИ, ЧЕРЕЗ ЯКІ ПОДАЄТЬСЯ СКАРГА
31.03.2021року Філією «Вокзальна компанія» Акціонерного товариства «Українська залізниця» (м. Київ площа Вокзальна,1) (далі Замовник) через авторизований електронний майданчик на веб-порталі https://prozorro.gov.ua/tender/ Уповноваженого органу було опубліковано оголошення № UA-2021-03-31-002882-b на закупівлю двох ескалаторів код ДК 021:2015- 42410000-3 Підіймально-транспортувальне обладнання (ескалатори) за процедурою відкритих торгів.


ТОВ «Інструментальний завод» (далі - Скаржник) має намірвзяти участь у вказаному тендері. Учасниками тендеру в системі «Prozorro» на адресу Замовника були надані вимоги щодо внесення змін до тендерної документації, які залишені ним без задоволення.
Зазначена обставина стала підставою для звернення Скаржника до постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, наявності дискримінаційних умов у тендерній документації, а також небажання (бездіяльність) Замовника усунути невідповідності у документації з метою не порушення чинного законодавства.
Аналізуючи тендерну документацію Скаржником було встановлено, що Замовником порушено вимоги Порядку визначення предмету закупівлі, затвердженого Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020р. №708 (далі - Наказ № 708/Порядок) та порушені норми Закону України « Про публічні закупівлі» (далі - Закон).

По-перше, Замовником визначено предмет закупівлі за кодом ДК 021:2015 – 42410000-3 «Підіймально-траспортувальне обладнання (ескалатори). Аналогічний предмет закупівлі зазначено у п.4.1 розд. 1 Тендерної документації (надалі – ТД), а в п.4.3 розд. 1 передбачено що буде закуповуватися 2 одиниці ескалаторів. Ділення закупівлі на лоти не передбачено, закупівля здійснюється в цілому по предмету закупівлі (п.4.2 розд. 1 ТД).
Таким чином, Замовник визначив предмет закупівлі як товар (ескалатори) у кількості двох одиниць, відповідно визначив код закупівлі відповідно до Національного класифікатора України «Єдиний закупівельний словник» ДК 021:2015 (надалі – Словник) - 42410000-3 «Підіймально-траспортувальне обладнання».
Згідно до п. 34 ст. 1 ЗУ «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон) товари - продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів.
Відповідно до п.22 ст.1 Закону предмет закупівлі - товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції / пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку.
Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 15 квітня 2020 року за N 708 затверджений «Порядок визначення предмету закупівлі». (надалі – Порядок). Нормами п.1 Порядку передбачено, що ним встановлено правила визначення замовником предмета закупівлі відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" із застосуванням показників цифр основного словника національного класифікатора України ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник", а також особливості визначення предмета закупівлі для окремих товарів, робіт і послуг.
Як вбачається з вимог передбачених додатком №1 до ТД «Технічними вимогами до предмета закупівлі» код ДК 021:2015 – 42410000-3 Підіймально-транспортувальне обладнання (Ескалатори), а також додатку №7 до ТД «Проект договору на закупівлю», Замовник хоче в рамках даної закупівлі окрім товару (2-х одиниць ескалаторів) додатково придбати:
Послуги; виготовлення проекту на заміну двох ескалаторів, отримання позитивного висновку експертизи проекту; виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини; виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини; отримати необхідні висновки щодо несучої спроможності існуючих будівельних конструкцій; технічний сервіс/обслуговування на 5 років;
Роботи: демонтаж існуючих ескалаторів; декоративне оздоблення ескалаторів, парапетів та інших елементів приміщень.
Відповідно до норм п.21 ст.1 Закону послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт»;
Пунктом 27 ст.1 Закону передбачено, що роботи це розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт.
Згідно до вимог п.3 та п.4 Порядку, законодавцем визначено, що предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника, а визначення предмета закупівлі робіт здійснюється замовником згідно з пунктом 27 частини першої статті 1 Закону за об'єктами будівництва та з урахуванням ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013 "Правила визначення вартості будівництва", прийнятий наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 липня 2013 року N 293.
Враховуючи перелічені норми Закону і Порядку, а також приймаючи до уваги коди встановлені Словником, Скаржник стверджує що даний тендер містить наступні предмети закупівлі:
- товару, ескалаторів у кількості 2-х одиниць, код закупівлі - 42416400-9 «Ескалатори» (Замовником навіть не вірно визначено код закупівлі товару);
- послуги, технічний сервіс ескалаторів протягом 5 років, код закупівлі 50740000-4 «Послуги з ремонту і технічного обслуговування ескалаторів»;
- виготовлення проектної будівельної документації на реконструкції будівлі (архітектурної пам’ятки) код закупівлі 71000000-8 «Архітектурні, будівельні, інженерні та інспекційні послуги»;
- робіт, демонтаж існуючих ескалаторів, код закупівлі 45111300-1 «Демонтажні роботи».
Замовником всупереч вимогам чинного законодавства не розділено фактично багатопредметну тендерну закупівлю на окремі лоти чи окремі тендери відповідно до виду і предмету закупівлі кожного.
Більш того, відповідно до рішення виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів від 21.01.1986 № 49 будівля вокзалу станції Київ-Пасажирський віднесена до об'єктів культурної спадщини м. Києва (охоронний номер №193) та згідно ст. 26 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», отримання дозволу на усі роботи щодо реставрації, ремонту, пристосування пам'яток місцевого значення здійснюються за наявності письмового дозволу органу виконавчої влади обласної, міської державних адміністрацій відповідно до їхньої компетенції, на підставі погодженої з ними науково-проектної документації.
При цьому, згідно ст. 37 зазначеного ЗУ «Про охорону культурної спадщини» будівельні та інші роботи, що можуть призвести до руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт. Роботи на об’єктах культурної спадщини виконуються при наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини, на підставі узгодженої з ними науково-проектної документації.
Також, згідно ст. 23 даного ЗУ власник пам’ятки культурної спадщини (або їх частин) або уповноважені органи (особи) незалежно від форм власності на ці об’єкти, повинні укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір. Правовстановлюючими документами власника-замовника є обліковий паспорт по об’єкту культурної спадщини, документація до охоронного договору та інше. Отриманням дозволу на виконання будівельних робіт на об’єкті виконується Замовником згідно ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» ст. 34 п.3.
Отже законодавцем визначено, що отримання зазначеного дозволу на проведення будівельних робіт (послуги з його отримання також є одним з «прихованих» предметів даної закупівлі) повинно бути здійснено саме Замовником, натомість останній нехтуючи нормами чинного законодавства дану послугу включив також до даної закупівлі товару.

Таким чином, Замовник не вірно визначивши предмет закупівлі та не розділивши закупівлю на лоти чи окремі закупівлі/тендери відповідно до предмета закупівлі як того вимагають зазначені норми законодавства у сфері публічних закупівель, грубо порушивши вимоги вище перелічених норм Закону і Порядку намагається провести багатопредметну закупівлю всупереч вимогам законодавства одним лотом/тендером.

У діях Замовника вбачається бажання всупереч основним принципам публічних закупівель встановлених у ст.5 Закону таких як добросовісна конкуренція серед учасників, максимальна економія, ефективність та пропорційність, недискримінація учасників та рівне ставлення до них, «змішавши» кардинально різні предмети закупівлі (виробники товару відповідно до свого виду господарської дільності не здатні надати послуги з виготовлення будівельної документації (проектів, висновків тощо) та виконати будівельні роботи) обмежити конкуренцію в рамках даної закупівлі.
Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, які обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.
Замовник включивши в одну закупівлю (не розбиваючи по лотам чи окремим тендерам) придбання товару, послуг та робіт, при цьому навіть не зазначаючи очікуваної вартості кожного з них, фактично вніс дискримінаційну вимогу до учасників, оскільки в Україні не має жодного виробника ескалаторів, які б відповідно до власної господарської діяльності надавали послуги з розробки будівельних проектів чи виконання будівельних робіт.
Таким чином, дискримінаційні вимоги стосовно виконання додаткових «прихованих» послуг і робіт які передбачені у додатках №1 та №7 до тендерної документації фактично позбавляє права виробників товару, який є предметом даної закупівлі (ескалаторів), приймати участь у тендері. Замовник обмежує коло учасників процедури закупівлі лише тими особами (посередниками), які зможуть не лише здійснити поставку продукції, а й виконати послуги та роботи при цьому не будучи виробниками даної продукції.
Відповідно до правової позиції Антимонопольного комітету України з подібних питань (об'єднання різної продукції в один лот, що призводить до порушення принципів здійснення закупівель, а також до обмеження конкуренції та включення до предмету закупівлі без поділу на лоти "ексклюзивних" позицій) дані дії замовників визнаються дискримінаційними (рішення №12959-р/пк-пз від 13.09.19р., №3194-р/пк-пз від 05.04.18р.).
За таких умов, відсутності конкурентного середовища та наявності дискримінаційних умов у тендерній документації, не можливо провести процедуру закупівлі та отримати максимальну економію та ефективність, що є головним принципом і метою здійснення публічних закупівель.

По-друге, відповідно до п.5 разд.3 ТД Замовник встановлює кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, зазначені у Додатку № 2 до тендерної документації. Учасник зобов’язаний надати інформацію та документи відповідно до Додатку № 2 до тендерної документації, що підтверджують його відповідність встановленим кваліфікаційним критеріям.
Згідно до п.3 додатку №2 до ТД учасник має надати довідку у довільній формі, що містить інформацію про наявність досвіду виконання аналогічного/аналогічних договору/договорів (не менше двох) із зазначенням: контрагента; назви предмета договору; обсягу (кількість поставлених ескалаторів або змонтованих, або введених в експлуатацію ескалаторів).
Невід’ємною частиною цієї довідки є копії зазначених аналогічних договорів (не менше одного), укладених учасником процедури закупівлі, та документи, що підтверджують постачання товару на протязі останніх трьох років, а саме копії податкових накладних для учасників платників податку на додану вартість, видаткові накладні для контрагентів, що не є платниками податку на додану вартість за цим договором, завірені печаткою учасника (за наявності) на загальну суму не менше третини від вартості предмету закупівлі.
Додатково в складі тендерної пропозиції надати оригінали листів-відгуків від контрагента/контрагентів вказаних у довідці на вимогу п.3.1.
Вимога Замовника стосовно надання копії договорів (не менше одного), укладених учасником процедури закупівлі, та документи, що підтверджують постачання товару на протязі останніх трьох років є дискримінаційною по відношенню до вітчизняних виробників ескалаторів.
Нормами ч.2 ст.5 Закона, а також відповідно до п.5 розд.1 ТД передбачено, що учасники (резиденти та нерезиденти) всіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у процедурах закупівель / спрощених закупівлях на рівних умовах.
Повідомляю, що з моменту функціонування електронної системи «ПРОЗОРРО» (більше 5 років) жодний з українських замовників не здійснював закупівлю аналогічного товару (ескалаторів), який передбачений даною закупівлею.
Відповідно вітчизняні виробники ескалаторів не здійснювали з об’єктивних причин поставку подібних ескалаторів протягом останніх трьох років, а значить дана вимога Замовника є дискримінаційною.
Слід відзначити, що не зрозуміло якими нормами керувався Замовник встановлюючи дискримінаційний трирічний строк для учасників. Не вже вітчизняний виробник ескалаторів який виготовлює ескалатори починаючи з 2005р. не має права приймати участь у закупівлі лише з тих підстав, що на ринку України були відсутні замовлення подібного товару протягом останніх 5-ти років.
Таким чином, дана вимога порушує принцип недискримінації, оскільки вона може бути виконана виключно суб’єктами господарювання нерезидентами чи їх представниками в Україні, оскільки вітчизняні виробники з об’єктивних причин не мали можливості здійснювати поставку аналогічного предмету закупівлі товару у зв’язку з відсутністю попиту. Отже, вимога , щодо обмеження періоду на пітвердження досвіду поставок ескалаторів є дискримінаційною і має бути видалена в частині зазначення обмежувального періоду у 3 роки.
Дискримінаційною є також вимога, що вартість договорів має бути на суму не менше третини від вартості предмету закупівлі.
Як вже зазначалося, у зв’язку з відсутністю замовлень на ринку України подібних до предмету закупівлі ескалаторів протягом останніх років та враховуючи величезну інфляцію в Україні за останні роки вартість ескалаторів поставлених вісім років назад і зараз буде суттєвою. Дана обставина ставить в нерівні умови вітчизняних виробників даного товару з зарубіжними товаровиробниками, які здійснювали поставки у власних країнах протягом останніх років у «твердій» іноземній валюті. Отже, вимога , щодо обмежування вартості договорів, які повинні надаватись Учасником закупівлі на суму не менше третини від вартості предмету закупівлі має бути видалена.
Як свідчить практика АМКУ у випадку безпідставного встановлення Замовником подібних вимог у ТД, вони визнаються дискримінаційними та підлягають виключенню (рішення №13019-р/пк-пз від 16.09.19р., №3198-р/пк-пз від 05.04.18р.)
По-третє, у Розділі 1 Загальні положення п. 4.4 ТД та додатку №1 до ТД Замовником встановлено, що строк поставки та введення в експлуатацію ескалаторів не пізніше 6 (шести) місяців з дати укладення Договору.

Як вже було зазначено вище, Замовник відповідно до п.1.1 Додатку № 1 до тендерної документації, п.5.2.6 проекту Договору на закукпівлю (Додаток № 7 до тендерної документації та п.1.1. Додатку № 1 до проекту Договору на закупівлю), вимагає від Учасника закупівлі забезпечення розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів, виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини; виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини; отримати необхідні висновки щодо несучої спроможності існуючих будівельних конструкцій.
Згідно до отриманих відповідей (комерційних пропозицій) від спеціалізованих організацій (копії додаються) виготовлення наступних документів по етапам наступний:
- виготовлення облікового паспорта на об’єкт культурної спадщини і виготовлення документації до охоронного договору на об’єкт культурної спадщини складає 40 робочих днів (фактично 2 місяця);
- забезпечення розробки та затвердження (погодження) в установленому порядку проекту на заміну двох ескалаторів складає 75 робочих днів (фактично 3 місяця);
- отримати необхідні висновки щодо несучої спроможності існуючих будівельних конструкцій складає 60 днів (фактично 2 місяця).
Більш того, згідно п. 10 Постанови КМУ №560 11.05.2011 «Про затвердження Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»: «Обов'язковій експертизі підлягають проекти будівництва об'єктів, що: за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, - щодо додержання нормативів з питань санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо додержання нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення».
Пунктом 14 даної Постанови «Строк проведення експертизи не повинен перевищувати: для об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками (відповідальності), - 30 календарних днів».
Також, слід зауважити, що при проходженні експертизи, якщо будуть виявленні зауваження, то проект надсилається на доопрацювання проектній організації. Після усунення зауважень, проект надсилається на повторну експертизу, тим самим, збільшуючи термін отримання позитивного висновку.
П.16 Постанови зазначено проте, що «Повторна експертиза проекту будівництва проводиться після його доопрацювання у зв’язку з необхідністю зміни проектних рішень та/або у зв’язку із зміною державних будівельних норм, та/або вихідних даних щодо проектування».
На підставі вищевикладеного, поетапне (оскільки без отримання одних документів не можливо розпочати виготовлення інших) виготовлення лише проектної документації та її погодження складатиме що найменше 8 місяців.
Таким чином, вимога Замовника про виконання умов договору і введення в експлуатацію двох ескалаторів протягом 6 місяців є необґрунтованою та дискримінаційною по відношенню до учасників виробників ескалаторів, які вимушені будуть звертатися до спеціалізованих організацій (третіх осіб) з метою виконання вимог ТД.
Отже дана вимога Замовника в тендерній документації є дискримінаційною, оскільки Замовником об’єктивно не враховано терміни з урахуванням нормативних актів та вимог чинного законодавства, які необхідні на поетапне отримання повного пакету документів в рамках реалізації закупівлі та необхідний строк на реалізацію всіх вимог Замовника з встановлення ескалаторів має бути подовжений на строк 15 місяців з дня укладання Договору.
У зв’язку з цим Скаржник стверджує, що дані вимоги порушують принцип недискримінаційності, оскільки Замовником не враховані та порушені норми нормативних актів, що фактично унеможливлює отримання вищезазначених документів своєчасно потенційними учасниками в тому числі (Скаржником) та позбавляє учасників на участь у тендері на рівних умовах.

По-четверте, Замовник у відповідності до Додатку №4 до тендерної документації (Документальним підтвердження відповідності технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі) від Учасника тендеру вимагає надання у складі тендерної пропозиції:
1) сертифікату, виданий органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку України, дійсний на термін по 31.12.2021, який засвідчує, що виробник ескалаторів впровадив та застосовує систему управління якістю для проектування, виробництва, контролю та проведення випробувань на модель (моделі) запропонованих ескалаторів, відповідно вимогам, в тому числі «Технічному регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62). Сертифікат повинен мати реєстраційний номер органу, що проводив сертифікацію, містити інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності сертифікату;
2) декларацію про відповідність, складену виробником або уповноваженим представником виробника, у відповідності з вимогами Технічного регламенту безпеки машин (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62), та яка зареєстрована призначеним органом з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів, який призначено наказом Мінекономрозвитку України, має містити реєстраційний номер декларації про відповідність, дату видачі та дату, до якої декларація про відповідність дійсна, а також інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності декларації про відповідність;
3) сертифікат відповідності системи якості органу з оцінки відповідності, призначеного Мінекономрозвитку України, дійсний на термін по 31.12.2021, який засвідчує відповідність запропонованих ескалаторів вимогам, в тому числі «Технічному регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62). Сертифікат повинен мати реєстраційний номер органу, що проводив сертифікацію, містити інформацію з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності сертифікату.
Скаржник, вважає дану вимогу Замовнику дискримінаційної,оскільки відповідно до положень «Технічного регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62): «п13. Якщо машина не зазначена у додатку 9, виробник або його уповноважений представник повинен застосувати процедуру оцінки відповідності (внутрішній контроль виробництва машини), передбачену додатком 14». Вимоги щодо положення «Виробник повинен застосовувати схвалену систему управління якістю щодо розроблення, вироблення, кінцевого контролю та випробувань…» встановлюються пунктом 2 Додатку 16 до Технічного регламенту «Порядок проведення процедури цілковитого забезпечення якості».
При цьому, Порядок визначає процедуру оцінки відповідності машин, які визначені в додатку 9 до Технічного регламенту безпеки машин, що виготовляються із застосуванням системи цілковитого забезпечення якості, та визначає процедуру, за допомогою якої призначений орган з оцінки відповідності оцінює та схвалює систему управління якістю і проводить моніторинг її застосування.
Ескалатори – продукція, що не включена до додатку 9 «Перелік типів машин, до яких застосовується процедура оцінки відповідності машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин, що передбачена у пунктах 14 і 15 зазначеного Технічного регламенту».
Таким чином проведення сертифікації ескалаторів Органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку на підтвердження відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, не може використовувати порядок, зазначений Додатком 16 до Технічного регламенту при проведенні сертифікації ескалаторів та видавати сертифікат відповідності ескалаторів з застосуванням виробником системи цілковитого забезпечення якості.

Крім того,звертаємо увагу на те, що відповідно до положень «Технічного регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62), а саме:
«2. У цьому Технічному регламенті терміни вживаються у такому значенні:
1) машина:
сукупність взаємозв’язаних частин або компонентів, з яких принаймні один є рухомим, що мають у своєму складі або пристосовані до приєднання силового приводу іншого, ніж безпосередньо прикладене зусилля людини або тварини, та з’єднані для виконання визначених функцій;
сукупність взаємозв’язаних частин або компонентів, з яких принаймні один є рухомим, що мають у своєму складі або пристосовані до приєднання силового приводу іншого, ніж безпосередньо прикладене зусилля людини або тварини, та з’єднані для виконання визначених функцій; зазначені взаємозв’язані частини або компоненти не мають компонентів для їх встановлення на місці або для з’єднання з джерелом енергії та руху;
сукупність взаємозв’язаних частин або компонентів, з яких принаймні один є рухомим, що мають у своєму складі або пристосовані до приєднання силового приводу іншого, ніж безпосередньо прикладене зусилля людини або тварини, та з’єднані для виконання визначених функцій; зазначені взаємозв’язані частини або компоненти мають чи не мають компонентів для їх встановлення на місці або для з’єднання з джерелом енергії та руху, готові до встановлення і спроможні до виконання визначених функцій тільки за умови необхідності їх монтування на транспортному засобі або в будівлі чи споруді;
комбінація взаємозв’язаних частин чи компонентів, зазначених в абзацах другому - четвертому цього підпункту, та незавершених машин, зазначених у підпункті 2-1 цього пункту, які для досягнення спільної мети з’єднуються і керуються так, що діють як єдине ціле;
сукупність взаємозв’язаних частин або компонентів, принаймні один з яких є рухомим, що з’єднані та призначені для підіймання вантажів, єдиним джерелом живлення яких є безпосереднє прикладення зусилля людини;
2) устаткування:
змінне обладнання - обладнання, яке після введення в експлуатацію машини (трактора) приєднує до такої машини (трактора) безпосередньо оператор для зміни її функцій або надання нової функції, за умови, що це обладнання не є запасною частиною чи інструментом;
знімні механічні пристрої трансмісії - знімні компоненти для передачі потужності від самохідної машини або трактора до іншої машини шляхом приєднання їх до валів відбирання та приймання потужності. У разі введення в обіг разом з огорожею вони повинні розглядатися як один виріб;
ланцюги, канати та текстильні стрічки - ланцюги, канати та текстильні стрічки, вироблені та призначені для підйомних робіт як частини підіймальних машин або піднімального приладдя;
піднімальне приладдя - компоненти або обладнання, що не є частинами підіймальної машини, але дають змогу утримувати вантаж, розміщуються між машиною і вантажем чи на самому вантажі, або є невід’ємною частиною вантажу та самостійно вводяться в обіг, зокрема стропи та їх компоненти є піднімальним приладдям;
пристрій безпеки - компонент, який:
- призначений для виконання функції безпеки;
- незалежно від машини вводять в обіг;
- загрожує безпеці людей у разі збою та/або неналежного функціонування;
- не є необхідним для функціонування машини або якщо цей компонент може бути замінений звичайним компонентом для забезпечення функціонування машини.»
Переліком типів машин, до яких застосовується процедури оцінки відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, що передбачено у п. 14 і п. 15 зазначеного технічного регламенту, Додаток 9, пункт 17, Технічного регламенту, Постанови КМУ від 30.01.2013 р. № 62, передбачено: «Устаткування для підіймання людей або людей і вантажів, в тому числі таке, де є ризик падіння з висоти понад три метри».
Вантажопідіймальні машини і механізми призначені для переміщення вантажів різного типу і людей в вертикальній і горизонтальній площинах.
Залежно від призначення, області використання та конструкції розрізняють:
- вантажопідіймальні механізми (домкрати, талі, лебідки);
- крани;
- підіймачі;
- маніпулятори і роботи.
За характером дії вантажо-підіймальний механізми відносяться до механізмів періодичної дії, які працюють у повторно - короткотривалому режимі. Основним механізмом будь-якої вантажопідіймальної машини є механізм підйому вантажу (МПВ). У залежності від типу машини в її конструкцію можуть входити механізм переміщення (МПр), механізм повороту (МП), механізм зміни вильоту стріли (МЗВС), механізм переміщення кранового візка (МПКВ), механізм повороту башти (МПБ) або стріли (оголовок) баштових кранів (МПС).
Підіймальне устаткування — механічна лебідка, яка змонтована на самохідній транспортній базі — автомобілі або тракторі з вишкою, талевою системою та іншим обладнанням.
Таким чином, ескалатор не є «Устаткуванням для підіймання людей або людей і вантажів, в тому числі таке, де є ризик падіння з висоти понад три метри вимоги до устаткування» і процедури оцінки відповідності машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин, що передбачено у п. 14 і п. 15 не застосовуються.
Згідно до Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» (Стаття 28. Декларування відповідності вимогам технічних регламентів) встановлено: «3. Декларація про відповідність складається згідно з вимогами до її змісту, .., що встановлюються відповідними технічними регламентами.» «7. Виробник шляхом складання декларації про відповідність бере на себе відповідальність за відповідність продукції вимогам, установленим у відповідних технічних регламентах». Додатком 7 до Технічного регламенту «Вимоги до складення декларації про відповідність машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин» встановлено «3. Декларація про відповідність машини повинна містити такі дані:
- повне найменування і місцезнаходження виробника, і, якщо це необхідно, його уповноваженого представника;
- повне найменування і місцезнаходження особи - резидента України, уповноваженої виробником на збирання технічного файла;
- опис і ідентифікаційні дані машини, що включають узагальнене найменування, функції, модель, тип, серійний номер і комерційну назву;
- відомості про те, що машина відповідає положенням Технічного регламенту безпеки машин, і у разі потреби відомості про відповідність машини іншим технічним регламентам та/або іншим вимогам, яким відповідає машина;
- найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, який провів перевірку типу, порядок проведення якої передбачено у додатку 15 до Технічного регламенту безпеки машин, і номер сертифіката перевірки типу машини;
- у разі необхідності найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, яким схвалено систему управління якістю, порядок схвалення якої встановлено у додатку 16 до Технічного регламенту безпеки машин;
- посилання у разі необхідності на:
- національні стандарти, зазначені у пункті 11 Технічного регламенту безпеки машин, що застосовуються;
- інші нормативні документи, що застосовуються;
- місце і дата декларування;
- зазначення персональних даних і підпис особи, уповноваженої на оформлення декларації від імені виробника або його уповноваженого представника»
Враховуючи те, що згідно ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності декларації – це документ, складений під цілковиту відповідальність виробника, при цьому вимоги до її змісту установлені у Технічному регламенті, наявність інформації з посиланням на сайт і номер телефону органу з оцінки відповідності, по якому можливо здійснити перевірку чинності декларації про відповідність в декларації виробника – протирічить вимогам Технічного регламенту.

Відповідно до положень «Технічного регламенту безпеки машин» (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62): «13. Якщо машина не зазначена у додатку 9, виробник або його уповноважений представник повинен застосувати процедуру оцінки відповідності (внутрішній контроль виробництва машини), передбачену додатком 14». Процедура оцінки відповідності системи якості органом з оцінки відповідності, призначеним Мінекономрозвитку Технічним регламентом – не передбачена.
Таким чином, проведення сертифікація системи якості з засвідченням відповідності ескалаторів вимогам Технічного регламенту Органом з оцінки відповідності, який призначено Мінекономрозвитку на підтвердження відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, не можливе. Це є порушенням процедур, зазначених в Технічному регламенті.
Замовнику було запропоновано внести зміни в тендерну документацію та викласти даний пункт з урахуванням чинного законодавства України, а саме:
«Декларацію про відповідність, складену виробником або уповноваженим представником виробника, у відповідності з вимогами Технічного регламенту безпеки машин (Постанова КМУ від 30.01.2013 р. № 62)».
Таким чином, дана вимога Замовника є протиправною, такою що не відповідає вимогам чинного законодавства та дискримінаційною, оскільки Замовником порушені норми зазначених вище нормативних актів та Технічного регламенту та унеможливлює отримання вищезазначених документів потенційними учасниками в тому числі (Скаржником) та дає підстави вважати про обмеження Замовником кола учасників для участі у даній закупівлі.

По-п’яте, відповідно до п.8 Додатку № 1 до ТД (Технічні вимоги до предмета закупівлі ) Замовник встановлює пропускну спроможність ескалатора в години пік: не менше 9600 люд/ год.
Вимога Замовника стосовно пропускної спроможності ескалатора в годину пік – 9600 люд/год є дискримінаційною, оскільки не відповідає вимогам ДСТУ ЕN 115-1:2018 додаток H таблиця H.1.
Відповідно до вимог ДСТУ ЕN 115-1:2018 додаток H таблиця H.1. для ескалатора з шириною сходинки 1м та швидкості руху сходового полотна 0,65м/с максимальна пропускна здатність ескалатора становить 7300 люд/год.
Тобто вимога Замовника повинна відповідати вищезазначеному нормативному документу та повинна узгоджуватись з іншими вимогами до ескалаторного обладнання (швидкість руху та ширини сходового полотна).
Однак Замовник не вніс відповідні зміни в тендерну документацію,чим порушив норми чинного законодавства та дає підстави вважати про недоцільність виконання умов тендеру.
Слід відзначити, що не зрозуміло якими технічними та нормативними актами керувався Замовник встановлюючи зазначену дискримінаційну вимогу в тендерній документації.
Необґрунтоване встановлення у ТД зазначеної вимоги не передбаченої жодним нормативним документом дає підстави стверджувати, що Замовник намагається обмежити учасників у їх праві участі у даній процедурі закупівлі, що є порушенням ст.ст. 5, 22 Закону..
Отже, дана вимога Замовника повинна бути відкоригована у відповідності до встановлених діючих нормативних документів та чинного законодавства України.

ІІ. НОРМАТИВНЕ ОБГРУНТУВАННЯ СКАРГИ ТА ВИМОГИ СУБ’ЄКТА ОСКАРЖЕННЯ
Відповідно до ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права.
Стаття 42 Конституції України передбачає, що держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускається неправомірне обмеження конкуренції і недобросовісна конкуренція.
Згідно статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» визначено, що закупівлі здійснюються, зокрема, за принципом недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Згідно з ч.3 статті 5 зазначеного Закону передбачено, що Замовник не може встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників.
Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, які обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.
Дії Замовника в частині встановлення у Документації наведених вище вимог у спосіб, наведений вище, порушують вимоги ч.3 статті 5 та ч.4 статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси Скаржника, пов´язані з його участю у процедурі закупівлі та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель передбачені статтею 3 Закону.
Таким чином, Зазначені принципи закупівель та законодавство у сфері публічних закупівель Замовником порушені, більш того, такі умови також обмежують участь у процедурі закупівлі значної кількості потенційних учасників (постачальників) тобто є дискримінаційними, а тому є всі підстави для прийняття рішення про встановлення порушення процедури закупівлі, а саме.

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст. 8, 42 Конституції України, ст.ст. 1, 3, 5, 18, 22, 24, Закону України «Про публічні закупівлі», -

ПРОШУ:

1. Прийняти скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Інструментальний завод» до розгляду.
2. Встановити порушення Замовником процедури закупівлі, а саме: неправомірно та необґрунтовано визначено Замовником предмет закупівлі і об’єднано декілька різних видів і предметів закупівель в єдиний тендер, Замовником необґрунтовано не вжито заходів для їх усунення, а також усунення дискримінаційні умови тендерної документації, не приведено тендерну документацію у відповідність, що суперечить Закону України «Про публічні закупівлі».
3. Зобов'язати Замовника Філію «Вокзальна компанія» Акціонерного товариства « Українська залізниця» (м. Київ) на закупівлю ескалаторів код ДК 021:2015 - 42410000-3 Підіймально-транспортувальне обладнання (ескалатори) визначити предмет закупівлі у відповідності до зазначених норм законодавства у сфері публічних закупівель та розділити закупівлю на лоти чи окремі закупівлі відповідно до видів та предметів закупівлі, усунути дискримінаційні умови визначені тендерною документацією, привести тендерну документацію у відповідність із вимогами чинного законодавства, або за неможливості виправити допущені порушення відмінити процедуру закупівлі
Дата розгляду скарги13.05.2021, 15:00
Місце розгляду скаргиАнтимонопольний комітет України
Виконано Рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 20.05.2021 року № 11107-р/пк-пз
Дата виконання рішення замовником: 02.06.2021 16:12
Виконана замовником